Valitse viinit kesäjuhliin – laske menekki oikein

Kesäinen juhlakattaus Mumm-samppanjalasien kanssa.
Kuva: Sari Spåra
26.04.2024

Lakkiaiset, valmistujaiset, juhannusjuhlat, häät, sukujuhlat – kesä on kokoontumisten kulta-aikaa. Kun olet suurten kesäjuhlien järjestämisvastuussa, suunnittelu on hyvä aloittaa ajoissa. Kokosimme tähän vinkit noutopöydän juomien suunnitteluun ja mitoitukseen, sekä pari tärppiä lahjapulloksi, jos oletkin juhlissa vieraana.

Viinit noutopöytään

Oikeiden viinien valinta noutopöytään lähtee toki ruokien suunnittelusta. Onko pöydässä niin lihaa, kalaa kuin kasviksiakin? Tällöin on hyvä varata sekä puna- että valkoviiniä. Onko makumaailma skandinaavisen hillitty vai saanut inspiraationsa esimerkiksi lähi-idän mezeistä? Vallitsevat mausteet ja maut määrittävät sen, kannattaako viinien olla vaikka kepeitä ja hedelmäisiä tai ryhdikkään hapokkaita. Valitse sopivasta makuprofiilista yksi monikäyttöinen valkoviini ja yksi punaviini, tai voit tarjoilla esimerkiksi roseviiniä läpi koko buffetin.

Mitoita juomat oikein

On tärkeää saada hyvissä ajoin käsitys siitä, montako vierasta suurin piirtein on saapumassa ja kuinka moni heistä juo alkoholia. Varaa tarpeeksi alkoholittomia juomia lapsille, kuskeille ja muuten vaan holittomille – sekä tietysti vettä tai kuplavettä viinien rinnalla nautittavaksi. Alkoholittomien juomien annosmenekin voi laskea samalla periaatteella kuin alkoholinkin.

  • Alkumalja on usein kuohuvaa, ja kuohuviinilasin annoskoko on 12 cl. Yhdestä kuohuviinipullosta saa siis kuusi annosta. Varaa ainakin yksi lasillinen kaikille, ja oman maun mukaan enemmän lasin lisätäyttöä varten.
  • Viini buffet-pöytään. Yksi lasillinen on 12 cl, joten yhdestä viinipullosta tulee kuusi annosta ja yhdestä kolmen litran hanapakkauksesta 25 annosta. Yleinen nyrkkisääntö on, että noutopöydän kanssa menekki on noin 2–3 lasia ruokailijaa kohti, ja punaviiniä kuluu hieman enemmän kuin valkoviiniä. Tähän kuitenkin vaikuttaa noutopöydän ruoat: jos menu on hyvin kala- ja salaattipainotteinen, voi valkoviiniä kulua yhtä paljon ellei enemmänkin. 
  • Kahvi ja avec: Väkevän avec-juoman annoskoko on 4 cl, joten yhdestä pullosta (yleensä 0,7l) tulee 18 lasillista. Jälkiruokaviinien ja väkevien viinien, kuten madeiran tai portviinin annoskoko on 8 cl, joten yhdestä 0,75l pullosta riittää noin yhdeksään lasilliseen. 

Kaikissa juhlissa ei kuitenkaan välttämättä ole tarvetta tarjoilla erikseen jälkiruokajuomia kahvin lisäksi. Esimerkiksi lakkiaisvieraat saattavat käydä useissa juhlissa saman päivän aikana, joten he luultavasti nauttivat muutenkin vähemmän alkoholiannoksia. 

Jos taas juhlien suunnitellaan jatkuvan yhteisen oleskelun merkeissä pitkälle iltaan, mieti millaista juomaa ja kuinka paljon haluat juhlaväelle tarjota. Tässä hyvä nyrkkisääntö on varata noin yksi annos tuntia ja vierasta kohti. Vapaan seurustelun iltajuhlissa erityisesti hanapakkaukset osoittavat näppäryytensä, eikä isäntäväen aika kulu pullojen availuun ja juomien tarjoiluun. 

Alkumalja toivottaa tervetulleeksi

Usein alkumaljoiksi varataan yksi monikäyttöinen ja edullinen kuohuviini. Kuiva kuohuva, kuten Campo Viejo Organic Cava Brut, on varma valinta, mutta jos haluat todella panostaa maljoihin, avaa klassinen samppanja Perrier-Jouët Grand Brut. Se valittiin Vuoden Viinit 2024 -kilpailussa vuoden samppanjaksi.

Alkoholiton, juhlava vaihtoehto on esimerkiksi itse tehty sitruunasooda tai itse maustettu kivennäisvesijuoma, tai alkoholiton kuohuviini.

Noutopöytään punaista ja valkoista

Juhlabuffetissa on yleensä tarjolla lähes yhtä montaa makua kuin mitä on vieraillakin. On siis tärkeää valita monikäyttöisiä, "helppoja" viinejä. Valkoviineistä tällainen moniottelija on moneen kertaan palkittu Jacob's Creek Organic Chardonnay. Se nappasi jälleen Vuoden Viinit 2023 -kisassa sarjassa luomuvalkoviinit, alle 13 euroa. Tämä pirteä ja hapokas, mutta kuitenkin hedelmäinen ja paahteinen luomuchardonnay sopii muun muassa paistettujen ja pariloitujen lohikalojen sekä kylmäsavulohen seuraksi, mutta myös miedoille juustoille, possulle, kanalle ja noutopöytään. 

Punaviineissä kannattaa välttää kaikkein täyteläisimpiä ja rotevimpia makuja ja rypäleitä, ellei noutopöytä ole tosiaan täynnä riistaa, pataruokia ja vahvoja juustoja. Siinä tapauksessa kattaukseen sopii Jacob's Creek Double Barrel Shiraz, kiinnostava ja palkittu viskitynnyreissä kypsytetty australialainen punaviini. Kesäisempään kattaukseen sopii esimerkiksi Jacob's Creek Organic Shiraz Cabernet -punaviini. Muovipullonsa ansiosta se on näppärä myös pihajuhlien mahdollisesti kiikkerillä tarjoilupöydillä.

Roseviini on täydellinen valinta kesäisiin juhliin jo värinsä puolesta. Kukapa ei haluaisi viedä kesäjuhlissaan vieraiden ajatuksia kesäiseen Provenceen? Upeita roseviinejä tehdään toki muuallakin. Yksi maailman suosituimmista roseista on portugalilainen Mateus Rose Original. Tämä klassikkoviini maistuu salaatin, punalihaisen kalan ja monenlaisten merenherkkujen seurana. Pienen makeutensa ansiosta se sopii myös hieman mausteisemman ruoan kumppaniksi, eli jos pöydässäsi on vaikkapa vietnamilaistyylisiä salaatteja tai muuta chilistä, kokeile unohtaa puna-valko-jakolinjat ja tarjoile Mateusta läpi aterian. Myös Australiasta tulee upea ranskalaistyylinen rosee Jacob's Creek Le Petit Rosé. Se käy niin ikään kevyen kesäiseen noutopöytään, mutta on kuivempi kuin Mateus.

Helteisiin kesäjuhliin kevyempää juotavaa

Onko tiedossa seisova noutopöytäkattaus helteisellä pihamaalla? Tällöin viinin menekki voi laskea, kun vieraat kaipaavat keveämpää ja raikkaampaa juomaa laseihinsa. Panosta kiinnostaviin alkoholittomiin juomiin janoisia varten, ja hauskaksi seurustelujuomaksi kannattaa sekoittaa raikas ja trendikäs sangria tai vaikka kaksi, vaalea ja punainen versio.

Sangriaan sopii mausteisuutensa ja kepeytensä puolesta portugalilaiset Silk & Spice Red Blend ja Silk & Spice White Blend

Kaikkein helpoimmalla pääset, jos teet viinistä espanjalaisten toista, lähes yhtä suosittua kesäjuomaa Tinto de Veranoa, "kesäpunkkua". Siinä punaviiniin sekoitetaan jäitä sekä sitruunalimonadia tai sitruunamehua ja kivennäisvettä. 

Samppanjaa päivänsankarille

Jos lahjaideat ovat hukassa, samppanjapullo on aina tyylikäs lahja. Ota kuitenkin etukäteen selvää, juoko päivänsankari alkoholia. Jos juo, tämä lahja ei varmasti jää pölyttymään kaapin perälle, ja lahjapakkaukseksi riittää vaikkapa pullon kaulan ympärille sidottu kukka ja kortti. 

Ajankohtainen lahjavaihtoehto on ikonisen samppanjatalon lippulaivasamppanja Perrier-Jouët Gran Brut. Se voitti Vuoden Viinit 2024 -kisassa Vuoden Samppanjan tittelin. Toinen klassikkovaihtoehto MUMM on syystäkin samppanjamaailman ikoni, ja G.H. MUMM Cordon Rouge Brut -pullo lahjapöydässä on tyylikäs näky.

Jos haluaa todella yllättää juhlakalun jollain erikoisuudella, tällä hetkellä saatavilla on taas Perrier-Jouët Belle Epoque -samppanjaa. Tätä vuosikertasamppanjaa vamistetaan vain parhaina vuosina, kun cuvéen arvioidaan olevan on täydellinen – tähän mennessä Belle Epoque -viiniä on valmistettu alle 30 vuosikertaa. 

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!