Chaumes ja ranskalainen maalaissiideri

Chaumes, Ranska
Arkiaskareiden keskellä kannattaa pysähtyä herkuttelemaan kellertävän kittikuoren alle kätkeytyvällä Chaumes-juustolla. Ranskalaiset kittijuustot syntyivät perinteisesti luostareissa, joissa munkit keksivät parantaa juustojen säilyvyyttä harjaamalla niitä säännöllisesti suolavedellä.

Viinisuositus
Kittijuustot ovat haasteellisia kumppaneita viineille, mutta rehellinen ranskalainen maalaissiideri on kermaisen juuston uskollinen ystävä. Cidraie on puhtaasti omenasta valmistettu rehevä siideri, jota kannattaa rohkaistua maistamaan myös muiden juustojen kanssa. Myös kuohuviinejä kannattaa kokeilla kumppaniksi kittijuustolle. Ranskan Alsacesta tuleva Gisselbrecht Cremant Blanc de Noirs Brut on on valmistettu tummakuorisista Pinot Noir- rypäleistä. Sen runsas maku ja hapokkuus antaa vastinetta juuston suolaisuudelle ja rasvaisuudelle.