Mai-Tai - Tiki-cocktailien kingi
Rommipohjainen Mai-Tai on Tiki-cocktailien kuningas ja polynesialaisen huolettoman elämänmenon tyylikäs sanansaattaja. Trendi-ilmiöksi se nousi 1950-luvulla Elvis Presleyn Blue Havaiji -elokuvan myötä. Mai-Tai on upea cocktail, jossa yhdistyy laaturommin makuun mantelin makeus ja sitruksen happamuus. Yhdiselmä tekee Mai-Taista täydellisen tasapainoisen ja raikkaan kokonaisuuden.
Vaikka Mai-Tai kannattaa ehkä nauttia havajilaispaidassa, on se vakavasti otettava tyylikäs cocktail, joka kannattaa valmistaa huolella ja hyvistä raaka-aineista. Mai-Taissa voi tietysti kokeilla itse erilaisia rommeja, vaikkakin alkuperäisessä reseptiin kuuluivat tumma jamaikalainen rommi ja Martinque-rommi. Koristelussa kannattaa käyttää myös omaa mielikuvitusta, mutta perinteisesti koristeiksi laitetaan ananasta, appelsiinia ja kirsikoita.
Aineosat
30 ml | Tumma rommi |
30 ml | Vaalea rommi |
15 ml | Curacao, oranssi |
15 ml | Orgeat-siirappi (manteli) |
30 ml | Tuorepuristettua limemehua |
7,5 ml | Sokerisiirappia |
Jäämurskaa | |
Ananas, kirsikka, minttu, lime |
Ohje
-
Kaada kaikki ainesosat jäillä täytettyyn shakeriin.
-
Ravista voimakkaasti, odota muutama minuutti ja kaada lasiin.
-
Koristele ananassiivulla, kirsikoilla, tuoreilla mintunlehdillä ja limen kuorella.
Hyvä drinkki - nimikin sen sanoo
Mai-Tai -drinkin isänä mainitaan usein Trader Vic -niminen ravintoloitsija, joka avasi 1930-luvulta alkaen polynesialaista ruokaa tarjoavia ravintoloita Oaklandissa San Franciscossa. Enemmän kuin ravintoloitsijana hänet tunnetaan Tiki-cocktaileista ja erityisesti Mai Tai -drinkin luojana.
Tarinan mukaan Trader Vic kokeili ja tarjoili 1944 tahitilaisille ystävilleen uutta drinkkiä, jonka maku kirvoitti ylistävän lausahduksen "mai tai-roa aé" eli "ei tästä maailmasta - paras". Näin sai Mai-Tai nimensä. Tosin kuten aika monen muunkin klassikkodrinkin kohdalla, myös Mai-Tain keksijäksi on riittänyt muitakin Tiki-cocktailien luojia. Yhtä mieltä ollaan kuitenkin siitä, että juuri Trader Vic teki Mai-Taista tunnetun.