Joulun ajan ruoka- ja viinikattaus

Joulun aika marraskuusta aina vuodenvaihteeseen on täynnä tuoksuja ja makuja. Kattaus pikkujoulujen, itsenäisyyspäivän, joulun ja uuden vuoden pöytiin on värikäs, monivivahteinen ja täynnä makuja niin kasvisten, kalan kuin lihankin ystäville. Vuoden lopun ruokatarjonta on viinien ystäville mahdollisuus toteuttaa omia tuttuja viinimieltymyksiä ja uusia viinikokeilujakin mielessä joulupöydän viinivalinnat.

Kuplat tuovat juhlan tuntua. Joulun ajan aperitiiviksi sopii hyvin elegantti samppanja. Samppanjaa voi trendikkäästi tarjoilla joulunajan juhla-aterialla myös läpi aterian.

Perrier-Jouët Grand Brut
Tuotenumero: 907677
Hinta Alkossa: 49,99 €

Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, viheromenainen, valkoherukkainen, kevyen yrttinen, hennon paahteinen.

Ruoan raaka-aineet ja viinirypäleiden olemus ovat avainsanoja tasapainoiselle makumatkalle

Ruoan raaka-aine antaa pohjaa viinipohdinnoille, mutta vasta ruoan valmistustapa, maustaminen, kastike sekä tarjottavat lisukkeet ratkaisevat aterian makumaailman ja viitoittavat lopullisen viinivalinnan. Ruoan ja viinin harmoniaa haettaessa on hyvä pitää mielessä yksi käyttökelpoinen muistisääntö. Ruoan makeus lisää hapokkuuden ja karvauden makua viinissä, jolloin viini maistuu kuivemmalta. Ruoan hapokkuus puolestaan vähentää viinin omaa hapokkuutta, jolloin viini maistuu pehmeämmältä sekä täyteläiseltä. Tältä pohjalta on helppo muistaa yksinkertainen kiteytys viinivalinnoille: makealle ruoalle makeaa viiniä ja hapokkaalle ruoalle hapokasta viiniä.

Glögi tarjoaa lämpöä ja mausteisuutta talven tuiskuun ja tuiverrukseen

Glögi on todellinen jäänmurtaja ystävien, työporukoiden tai kutsuvieraiden kokontuessa yhteen joulun alla. Kuumana tarjottava glögi lämmittää ja avaa kielenkantoja. Glögi toimii erinomaisena jouluisena alkujuomana.

Perinteisillä glögimausteilla maustettu Jouluaamu on luomu punaviiniglögi, ja se tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka pitävät kuivemmista juomista. Jouluaamussa on vähemmän sokeria kuin keskimäärin perinteisissä punaviiniglögeissä. Tämä luomuglögi on kevyempi myös alkoholipitoisuudeltaan, mikä tekee makuelämyksestä miellyttävän pehmeän.

Rocky Mocca Glögin konsepti taistelee tavanomaisuutta vastaan ja pyrkii tarjoamaan perinteisestä valikoimasta poikkeavia tuotteita niin ulkoasun kuin makujenkin osalta. Ne sopivat makeutensa puolesta erinomaisesti jälkiruuaksi tai muuhun herkutteluun. Tänä vuonna makuinspiraatio on haettu suosikkileivonnaisesta –mokkapalasta!

Jouluaamu Luomu Glögi
Tuotenumero: 609037
Hinta Alkossa 7,98 € / 75 cl
Punainen, marjainen, piparkakkumausteinen, hennon kaakaoinen, vaniljainen, kevyen appelsiininkuorinen

Rocky Mocca Glögg
Tuotenumero: 608547
Hinta Alkossa 9,49 € / 75 cl
Punainen, tumman kirsikkainen, suklainen, maitokahvinen, kermatoffeinen, glögimausteinen.

Tutustu koko Turussa valmistettavaan Juomavinkin glögivalikoimaan tästä linkistä.

Kalat ja kasvikset – joulupöydän keventäjät ja valkoviinien ystävät

Vihreä on valttia jouluruokapöydässä. Perinteiset juurekset, vihannekset, salaatit, rosollit ja yrtit ovat edelleen suosittuja suomalaisessa joulupöydissä. Sen rinnalle ovat nousseet luonnonmukaisesti ja lähellä tuotetuista kasviksista, yrteistä sekä mausteista valmistetut ruoat, joille on ominaista aromikas ja vahva maku. Kasviksien rinnalla erilaiset kalaruoat ovat hyvin esillä joulupöydässä. Kalaruokien valmistaminen on palkitsevaa, sillä kala kypsyy nopeasti. Ongelmana onkin mehukkuuden ja kalan hienostuneen maun säilyttäminen.

Castillo de Molina Sauvignon Blancin herukkaisuus ja hapokkuus ovat viinin vahvuus aromikkaiden kasvisruokien sekä salaattien kumppanina. Stoneleigh Wild Valley Wild Fermented Pinot Gris on puolestaan monipuolinen ruokaviini, joka käy niin kalan kuin vaikka joulupöydän kalkkunan kanssa. Gisselbrechtin Grand Cru Muenchberg Riesling on hienostunut viini, ja ruokaystävällisenä viininä se toimii kasvis- ja kalaruokien kanssa aterialla kuin aterialla.

Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc
Tuotenumero: 958027
Hinta Alkossa: 11,49 € / 75 cl
Kuiva, hapokas, sitruksinen, karviaismainen, herukanlehtinen, mineraalinen, yrttinen.

Stoneleigh Wild Valley Wild Fermented Pinot Gris
Tuotenumero: 549217
Hinta Alkossa: 13,99 € / 75 cl
Puolikuiva, hapokas, sitruksinen, päärynäinen, hunajameloninen, aprikoosinen, kevyen mangoinen, mineraalinen.

Gisselbrecht Grand Cru Muenchberg Riesling
Tuotenumero: 591987
Hinta Alkossa: 19,98 € / 75 cl
Kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, kevyen greippinen, hennon koivunlehtinen, mineraalinen.

Joulupöydän valkoviinit kalalle

Kinkku kaipaa pehmeää ja mausteista viiniä

Joulupöydän kunkun, kinkun, kanssa mennään perinteisin eväin. Koska kinkku valmistetaan aina kypsäksi, sen viinikumppanille riittää vallan hyvin pehmeä ja mausteinen olemus. Joulupöytä on myös lastattu täyteen mausteisia makuja salaattien, yrttien, rosollien, sillien, pateidensa, juustojen ja muiden lisukkeiden kautta. Pöytään nostettavilta viineiltä kaivataan hedelmäisyyttä ja marjaisuutta sekä vivahteikkuutta ja tasapainoista makumaailmaa.

Campo Viejo Reserva on perinteinen riojalainen punaviini, joka on maukkaimmillaan joulupöydässä kinkkuviininä. Castillo de Molinan marjainen ja vivahteikas Pinot Noir on laadukas valinta silloin kuin tarjottavana on linturuokia. Jacob’s Creekin Double Barrel Shiraz tuo joulupöytään ryhdikkyyttä ja mausteisuutta. ”Parempana” viininä sen voi jättää nautittavaksi joko jälkiruokana voimakkaiden juustojen kanssa tai siltään jouluiltana takkatulen loisteessa lahjaksi saadun kirjan kumppanina.

Campo Viejo Reserva
Tuotenumero: 006576
Hinta Alkossa 15,48 €
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, kirsikkainen, kypsän karpaloinen, vaniljainen, hennon havuinen.

Castillo de Molina Reserva Pinot Noir
Tuotenumero: 455377
Hinta Alkossa 11,98 € / 75 cl
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, kypsän karpaloinen, mansikkainen, kevyen paahteinen.

Jacob's Creek Double Barrel Shiraz
Tuotenumero: 911257
Hinta Alkossa 18,48 € / 75 cl
Täyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, kevyen viikunainen, karhunvatukkainen, kevyen vaniljainen, paahteinen.

Joulupöydän punaviini kinkulle

Portviini on todellinen joululahja

Jouluna saa syödä sydämensä kyllyyteen saakka ja jääkaapilla voi käydä silloin kun haluaa. Ei siis ihme, että aterian päätteeksi kaipaa vain jotain pientä makupalaa. Tällöin palanen juustoa on kohdallaan. Se täydentää ateriasta kokonaisuuden sille sopivan viinin kanssa. Klassinen valinta on punaviini. Todellista makukumppania kannattaa kuitenkin hakea portviinien parista, ja sen eri vaihtoehdoista.

Ferreira 10 Years White Port pureutuu talven ytimeen, eikä jätä nauttijaansa kylmäksi. Portviini tehdään valkoisista rypälelajikkeista, ja 10-vuotias portviini tuo hyvin esille valkoisen version keveyden ja hedelmäisyyden. Portviinin kanssa voi maistella lisäaineettomasta pastöroidusta vuoristolehmän maidosta valmistetusta italialaisesta Piavesta tai pehmeämmästä vuohenjuustosta.

Laadukas, 20-vuotias Sandeman Porto Tawny 20 years on osoitus Sandemanin portviinitalon pitkistä perinteistä ja ammattitaidosta. Sen aromimaailmasta löytyy kerroksittain hienostuneita makuja kuten kuivattuja hedelmiä, mausteita ja vaniljaa. Lasikorkilla suljettu pullo säilyy avattuna noin kuukauden. Tiesitkö, että portviini on parhaimmillaan tarjoiltuna hieman viilennettynä?

Ferreira 10 Years White Port
18,39 € / 37,5 cl
Tuotenumero: 305944
Meripihkanruskea, makea, taatelinen, aprikoosinen, appelsiininkuorinen, kevyen pähkinäinen, mausteinen, aromikas, lämmin.

Sandeman Porto Tawny 20 years
54,69 € / 75 cl
Tuotenumero: 937757
Meripihkanruskea, makea, kuivatun aprikoosinen, mausteinen, pähkinäinen.

Kuvan tarjoiluehdotuksen reseptin löydät tästä linkistä.

Kuva: Heidi Kjellman

Vinkki: Joulupöytään sekä punaista että valkoista

Toimiva käytännön neuvo on nostaa joulupöytään kaksi viiniä, toinen punainen ja toinen valkoinen. Näin jokaiselle ruoalle löytyy oma vastinparinsa. Laatikkoviinien sijaan juhlapöytään kannattaa nostaa pullotteita eri rypäleistä, jolloin makuyhdistelmille ja -kokeiluille tulee enemmän vaihtoehtoja.

Teksti: Viinimies Heikki Remes
www.viinimies.com

Kuvat: Sari Spåra

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi