Miten valmistetaan klassinen Cuba Libre?

Miten valmistetaan klassinen Cuba Libre?

Cuba Libre drinkki on lähtöisin nimensä mukaisesti Kuubasta. Tarinan mukaan Kuuban itsenäistymisen aikaan 1900-luvun alkupuolella saarella oleilleet amerikkalaiset sotilaat sekoittivat rommiinsa mielellään Coca-Colaa ja limeä. Juomalla kilisteltiin kuubalaisten tovereiden kanssa sanoilla “Por Cuba Libre!” eli “vapaalle Kuuballe!”.

Cuba Libre on säilyttänyt suosionsa jo sadan vuoden ajan, koska sen raaka-aineet ovat saatavilla ympäri maailmaa. Sen valmistaminen on yksinkertaista ja maultaan drinkki on yhdistelmä mausteisuutta ja kuplivaa raikkautta.

Cuba Libre valmistetaan näistä ainesosista

Cuba Libre valmistetaan

  • rommista
  • cola-juomasta
  • limestä.

Klassinen valinta Cuba Libren pidentämiseen on Coca-Cola. Drinkkiä varten kannattaa mieluummin ostaa cola pienissä pulloissa, etteivät kuplat pääse pullossa väljähtymään juomien valmistuksen välillä. Yksinkertaisessa drinkissä pienet asiat ratkaisevat: sirosta lasipullosta colan kaataminen drinkkiin tuntuu paljon hienostuneemmalta kuin puolentoista litran muovitonkasta lotraaminen.

Limen tulee ehdottomasti olla tuoretta, pullotetut mehut kannattaa jättää muuhun käyttöön. Mehukkaan limehedelmän tunnistaa kaupassa siitä, että se antaa puristettaessa hieman periksi. Mitä tummempi limen kuori on, sen kirpeämpää on mehu. Kannattaa siis valita yksilöitä, joiden kuori on kellertävän vihreä. Limen paras sesonki on joulukuusta huhtikuulle, mutta limeä on saatavilla kaupoissa ympäri vuoden.

Miten valmistetaan Cuba Libre drinkki?

Millainen rommi Cuba Libreen kannattaa valita?

Nimensä mukaisesti Kuubasta kotoisin olevaan Cuba Libreen kannattaa valita tietysti kuubalainen rommi. Kolmevuotias vaalea rommi on perinteinen pari cola-juomalle, ja se tuo drinkkiin raikasta keveyttä. Cuba Libren voi valmistaa halutessaan myös tummasta rommista, esimerkiksi seitsemänvuotiaasta kuubalaisesta, jolloin maku on täyteläisempi ja tammisempi.

Mikä on paras lasi  Cuba Librelle?

Cuba Libre tarjoillaan highball- tai collins-lasista. Lasin vetoisuuden olisi hyvä olla vähintään 2,5 desilitraa.

Klassisen Cuba Libren resepti

5 cl rommia
10 cl viilennettyä cola-juomaa
limelohko
koristeeksi limesiivu
tarvitset lisäksi tarjoilulasin, baarimitan, pitkävartisen lusikan ja jääpaloja

Mittaa tarjoilulasiin 5 cl rommia. Purista limelohkosta mehu lasiin. Täytä lasi jäillä - tässä ei kannata pihtailla vaan laita jäitä reilusti, jotta juoma pysyy kylmänä. Lisää cola-juoma ja sekoita kevyesti. Koristele limesiivulla.

Vinkki! Jos haluat juomaan enemmän limen makua, kokeile murskata limelohko lasin pohjalle ennen rommin lisäämistä. Murskaaminen irrottaa limen kuoresta eteerisiä öljyjä, jotka tuovat drinkkiin lisäaromia.

Lähteet:
https://www.liquor.com/articles/cuba-libre/
https://imbibemagazine.com/history-lesson-cuba-libre-cocktail/
https://satokausi.fi/lime/

Teksti: Laura Hujanen

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!