Miten valmistetaan klassinen Irish Coffee?

Miten valmistetaan klassinen Irish Coffee?
Irish Coffee on klassinen drinkki, joka sopii esimerkiksi jälkiruoaksi.

Irish Coffee drinkki sai alkunsa vuonna 1942, kun New Yorkiin matkalla ollut lentokone joutui palaamaan talvimyrskyn vuoksi irlantilaiselle Foynesin lentotukiasemalle. Matkustajat tarvitsivat lämmikettä, ja lentotukiaseman ravintolan chef Joe Sheridan sekoitti heille drinkit kuumasta kahvista, irlantilaisesta viskistä ja sokerista ja kerrosti niiden pinnalle kevyesti vatkattua kermaa. Hämmästyneille matkustajille Sheridan totesi kyseessä olevan Irish Coffee.

Irish Coffee valmistetaan näistä ainesosista

Irish Coffee drinkkiin käytetään:

  • kuumaa kahvia 
  • tummaa sokeria 
  • irlantilaista viskiä
  • kevyesti vatkattua kermaa.

Parhaan Irish Coffeen saa aikaan vasta keitetystä, vahvasta kahvista. Irish Coffeen voi valmistaa niin vaaleasta, keskipaahtoisesta kuin tummapaahtoisesta kahvista. Kahvin on tarkoitus olla tasapainossa drinkin muiden makujen kanssa, eli keskipaahtoinen kahvi on varma valinta.

Miten valmistetaan Irish Coffee?

Sokeriksi Irish Coffee drinkkiin kannattaa valita tumma sokeri kuten fariinisokeri. Koostumukseltaan kostea fariinisokeri myös liukenee kuumaan kahviin helposti. Kermaksi sopii parhaiten kuohukerma, joka vaahdottuu vispikermaa nopeammin ja muodostaa kevyemmän vaahdon, mikä tässä yhteydessä on hyvä asia. Maidottoman version voi valmistaa kasvipohjaisesta tuotteesta, kuten kauravispistä.

Millainen viski Irish Coffee drinkkiin kannattaa valita?

Nimensä mukaisesti Irish Coffee valmistetaan nimenomaan irlantilaisesta viskistä. Kolmeen kertaan tislatut irlantilaiset viskit ovat maultaan hedelmäisiä, eikä niissä ole skotlantilaisille viskeille usein tyypillistä savuisuutta. Irlantilaisissakin viskeissä on eroja, ja Irish Coffee drinkkiin kannattaa valita hedelmäinen ja pehmeä tuote, jonka maku sopii hyvin kahvin kaveriksi.

Miten valmistetaan Irish Coffee?

Mikä on paras lasi Irish Coffeelle?

Paras lasi Irish Coffeelle on jalallinen, pikarimallinen lasi eli goblet. Myös mukimallinen, korvallinen lasi toimii - käytä kuitenkin mielellään jalallista versiota, jossa juoma säilyttää lämpönsä paremmin. Lasin vetoisuus olisi hyvä olla noin 2,5 dl. Tätä suuremmassa lasissa drinkin kerrokset sekoittuvat herkemmin juodessa, koska lasia täytyy kallistaa enemmän.

Miten valmistetaan Irish Coffee?

Klassisen Irish Coffeen resepti

Tarvitset:

0,5 dl irlantilaista viskiä
1,2 dl kuumaa kahvia
2 tl fariinisokeria
kevyesti vatkattua kermavaahtoa
lisäksi kuumaa vettä lasin lämmittämistä varten

Valmistusohje:

  1. Aloita lämmittämällä tarjoilulasi kaatamalla se täyteen kuumaa vettä. Vatkaa sillä välin kerma hyvin kevyeksi vaahdoksi. Vaahdon tulee olla niin kevyttä, että se pysyy kasassa mutta siitä ei muodostu “huippuja” lusikalla nostaessa. Jos kerma vaahtoutuu liian jäykäksi, lisää tilkka juoksevaa kermaa ja sekoita tasaiseksi.
  2. Kaada kuuma vesi pois tarjoilulasista. Lisää 1,2 dl kuumaa kahvia ja 2 tl fariinisokeria. Sekoita, kunnes sokeri liukenee.
  3. Lisää joukkoon 0,5 dl viskiä ja sekoita. Maista, ja lisää tarvittaessa sokeria makusi mukaan.
  4. Lisää juoman pinnalle noin 2 cm paksuinen kerros vaahdotettua kermaa. Tämä onnistuu parhaiten kaatamalla kerma lusikan kautta, jolloin se ei sekoitu juomaan niin helposti.
  5. Tarjoile välittömästi.

Vinkki! Jos teet Irish Coffeeta isommalle porukalle, voit nopeuttaa prosessia valmistamalla fariinisokerista siirapin. Yhdistä 2 osaa fariinisokeria ja 1 osa kiehuvaa vettä ja sekoita, kunnes sokeri sulaa. Käytä sokerisiirappia 1,5 cl yhteen juomaan.

Miten valmistetaan Irish Coffee?

Lähteet:
https://vinepair.com/wine-blog/the-history-of-irish-coffee-with-three-essential-recipes/
https://www.thespruceeats.com/original-irish-coffee-recipe-759311

Teksti: Laura Hujanen

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!