Miten valmistetaan klassinen Piña Colada?

Miten valmistetaan klassinen Piña Colada?

Piña Colada drinkki on lähtöisin Karibialta. Ensimmäinen maininta Piña Colada -nimisestä juomasta on jo vuodelta 1922, jolloin siitä kerrottiin Travel -lehden artikkelissa. Kyseinen juoma ei kuitenkaan vastannut nykyisin tuntemaamme kookoksisen jäähileistä Piña Coladaa, vaan se ravistettiin ananasmehusta, rommista ja limestä. Meille tuttu drinkki syntyi tarinoiden mukaan 1950-luvulla, kun San Juanissa Puerto Ricossa sijaitsevaan Caribe Hilton -hotelliin haluttiin uusi nimikkojuoma. Hotellin baarimestari Ramón “Monchito” Marrero otti haasteen vastaan ja näin syntyi kookoksesta, ananaksesta, rommista sekä jäämurskasta tehosekoitettu Piña Colada. Vuonna 1978 drinkki sai virallisen aseman, kun se julistettiin Puerto Ricon kansallisjuomaksi.

Piña Colada valmistetaan näistä ainesosista

Piña Colada drinkkiin käytetään:

  • Malibua
  • tuoretta ananasmehua 
  • kookoskermaa
  • jäämurskaa

Paras Piña Colada syntyy tuoreesta ananaksesta, joka on yleensä halvimmillaan joulun aikoihin. Kypsän ananaksen tunnistaa siitä, että sen lehtikruunun keskimmäiset lehdet irtoavat helposti nykäisemällä. Hedelmä kannattaa ostaa muutamaa päivää ennen käyttöajankohtaa ja antaa sen kypsyä loppuun huoneenlämmössä.

Kookoskerma tuo Piña Coladalle sen ominaisen maun. Kookosmaitoakin voi toki käyttää, mutta rasvaisemmasta kookoskermasta syntyy suutuntumaltaan silkkisempi juoma.

Jäämurskan avulla Piña Coladasta syntyy viileän kermainen kokonaisuus. Jäämurskaa saa tehtyä myös kotona, ja tähän - toisin kuin moneen muuhun drinkkikäyttöön - jääpalapussilla tehdyt kotijäät sopivat hyvin niiden murenevan koostumuksen vuoksi. Katso vinkki jäämurskan tekemiseen reseptin lopusta!

Drinkin voi valmistaa myös ravistamalla. Jätä tällöin jäämurska pois valmistusvaiheessa ja tarjoile juoma jäiden kera.

Millainen alkoholi Piña Coladaan kannattaa valita?

Hedelmäisen kermaiseen Piña Coladaan sopii parhaiten vaalea rommi, joka ei peitä alleen drinkin muita makuja. Erityisen ihanan maun drinkkiin saa käyttämällä Malibua, joka on rommipohjainen kookoslikööri.

Alkoissa on myynnissä myös valmis Malibu Piña Colada tölkissä, jos haluat päästä suoraan nautiskelemaan!

Mikä on paras lasi  Piña Coladalle?

Perinteisesti Piña Colada tarjoillaan jalallisesta hurrikaani-lasista. Myös kapea ja korkea olutlasi ajaa asiansa, eikä viinilasin käyttökään ole poissuljettu vaihtoehto. Lasin vetoisuuden olisi hyvä olla noin 3 - 5 desilitraa.

Miten valmistetaan Piña Colada drinkki?

Klassisen Piña Coladan resepti

4 cl Malibua
4 cl kookoskermaa
4 cl tuoretta ananasmehua
1 dl jäämurskaa
koristeeksi ananassiivu

Mittaa 4 cl Malibua, 4 cl kookoskermaa sekä 4 cl tuoretta ananasmehua tehosekoittimen kannuun. Lisää 1 dl jäämurskaa ja sulje kansi. Sekoita noin 15 sekunnin ajan, kunnes seos on tasaista. Kaada drinkki tarjoilulasiin ja koristele ananassiivulla.

Vinkki! Jäämurskaa saa tehtyä myös kotioloissa. Tarvitset jääpaloja, keittiöliinan ja työkalun, jolla saat murskattua jään, esimerkiksi kaulin tai vasara.

Levitä keittiöliina pöydälle ja kaada jääpalat sen keskelle. Taita liina kahtia ja hakkaa jääpalat murskaksi liinan läpi.

Lähteet:

https://drinksfeed.com/history-of-the-pina-colada/
https://www.forbes.com/sites/chelseadavis/2019/07/10/this-is-where-the-pia-colada-was-born/?sh=26408d562957

Teksti: Laura Hujanen

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!