Miten valmistetaan klassinen Sangria?

Miten valmistetaan klassinen Sangria?

Sangria on drinkki, jonka esimuotoa on valmistettu jo keskiajalla Roomassa. Tuolloin viini oli vettä turvallisempi janojuoma ja alkoholipitoisuudeltaan myös miedompaa kuin nykyään. Viinin sekoitettiin mausteita ja hedelmiä parantamaan sen makua.

Sangriasta tulee monelle mieleen Espanja ja drinkin luulisi syntyneen siellä, mutta erään legendan mukaan nimen ja juoman juuret ovatkin Karibialla. Siellä paikalliset sekoittivat aikoinaan viiniin hedelmiä, mitä espanjalaiset merimiehet pitivät pyhäinhäväistyksenä - olihan viini heidän uskonsa mukaan Kristuksen ruumis. He alkoivat kutsua juomaa nimellä “Sangria”, mikä tarkoittaa espanjaksi verenvuodatusta. Juoma taisi kuitenkin maistua espanjalaisille merimiehille, sillä se rantautui Espanjaan ja levisi sieltä ympäri maailmaa.

Sangria valmistetaan näistä ainesosista

Perinteiseen Sangriaan käytetään:

  • punaviiniä
  • rommia, brandya tai likööriä 
  • appelsiini- sekä sitruunamehua
  • hieman sokeria.

Juoma tarjoillaan usein kannusta ja koristellaan sitruuna- ja appelsiiniviipaleilla tai omenasiivuilla. Versioita löytyy kuitenkin juuri niin monta kuin tekijöitäkin, ja esimerkiksi appelsiinimehun korvaaminen limonadilla on hyvin yleistä. Sangrian kanssa voikin toteuttaa luovuuttaan: juomaan voi käyttää mielensä mukaan vaikka rose- tai valkoviiniä sekä yhdistellä omaan makuun sopivia hedelmiä ja mehuja.

Kaupallisesti tuotetulle Sangrialle on kuitenkin Euroopan Unionissa määritetty sääntöjä. Sangriaksi saa kutsua ainoastaan Espanjassa tai Portugalissa tuotettua juomaa. Sen valmistukseen tulee käyttää viiniä sekä luonnollista alkuperää olevia sitrusuutteita tai -esansseja, myös luonnollisia sitrusmehuja voidaan käyttää. Väriaineita puolestaan ei saa lisätä. Juoma voi olla hiilihapotettu ja sen alkoholipitoisuuden tulee olla 4,5-12 %.

Sangria drinkki

Millainen viini Sangriaan kannattaa valita?

Sangrian perinteisin pohja valmistuu punaviinistä, mutta myös rosee- ja valkoviinistä tai kuohuviinistä voi sekoittaa Sangrian. Kaikkein kalleimpia viinejä ei kannata käyttää valmistukseen, koska niiden vivahteikkaat aromit eivät pääse juomasekoituksessa parhaalla tavalla esille.

Punaviineistä Sangriaan sopivat kuivat, maultaan selkeät ja hedelmäiset tuotteet. Esimerkiksi perinteinen espanjalainen Sangria valmistetaan usein Riojan alueen Tempranillosta. Vahvaa tanniinisuutta tai tammikypsytystä kannattaa välttää, koska ne tekevät Sangriasta karvasta.

Valkoviiniksi kannattaa valita esimerkiksi Chenin Blanc tai tammettamaton Chardonnay. Niiden hedelmäisyys toimii hyvin Sangriassa. Sauvignon Blanc -rypäleestä valmistettu Sangria saattaa puolestaan olla maultaan liian sitruksinen ja ohut, eli se ei ole paras valinta tähän drinkkiin.

Suosiossa olevat roseeviinit toimivat myös hyvin Sangrian pohjana, ja niistä syntyykin raikkaan marjaisa drinkki. Kokeile myös erilaisia kuohuviinejä pirskahtelevan version valmistamiseen!

Miten valmistetaan Sangria?

Mikä on paras lasi Sangrialle?

Sangria tarjoillaan yleensä kannusta ja nautitaan viinilaseista. Yhtä lailla tarjoiluun sopii boolimalja, lasikulho, suuri purkki tai hanallinen juoma-annostelija, ja Sangrian voi nauttia viinilasin sijaan vaikka vesilasista. Piknikille itse tehty sangria kulkee kätevästi esimerkiksi kannellisissa hillopurkeissa - juoma kannattaa tällöin jäähdyttää hyvin purkkeineen, jotta se säilyy viileänä nautiskeluun saakka.

Klassisen Sangrian resepti

7,5 dl viiniä (1 plo)
1,5 dl vaaleaa rommia tai muuta väkevää alkoholia
5 dl tuoremehua
2 dl kuutioituja hedelmiä
tuorepuristettua sitruunamehua
sokeria
jäitä
koristeeksi esimerkiksi kanelitanko, viipaloituja hedelmiä tai tuoretta minttua
(soodavettä tai limonadia)

  1. Mittaa tarjoiluastiaan viini, likööri sekä tuoremehu. Lisää kuutioidut hedelmät ja sekoita.
  2. Lisää tuorepuristettua sitruunamehua ja sokeria maun mukaan.
  3. Siirrä jääkaappiin tekeytymään ja jäähtymään muutamaksi tunniksi.
  4. Lisää juuri ennen tarjoilua reilusti jäitä ja koristele makuyhdistelmääsi sopivilla koristeilla (katso vinkit alta!).

Halutessasi drinkistä kevyemmän, voit lisätä juuri ennen tarjoilua soodavettä tai limonadia.

Kokeile Sangriaan esimerkiksi näitä yhdistelmiä

Espanjalaista punaviiniä tempranillo-rypäleestä + vaaleaa rommia + tuorepuristettua appelsiinimehua + veriappelsiinia + sitruunamehua ja sokeria maun mukaan + koristeeksi kanelitankoa ja viipaloitua veriappelsiinia

Chardonnay -rypäleestä valmistettua valkoviiniä + vaaleaa rommia + omenamehua + tuoretta persikkaa + sitruunamehua ja sokeria maun mukaan + koristeeksi viipaloitua persikkaa

Cava-kuohuviiniä + lakkalikööriä + seljankukkamehutiivistettä + vihreitä viinirypäleitä + sitruunamehua ja sokeria maun mukaan + koristeeksi minttua

Lähteet:

https://www.foodandwine.com/drinks/everything-you-didnt-know-about-sangria
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-make-sangria
https://www.nativespanishtapas.com/where-is-sangria-from/
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014R0251&rid=9

Teksti: Laura Hujanen

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!