Kuohuviinit

Usein kysytyt kysymykset kuohuviinistä

Kuohuviini

Cava, crémant, prosecco, sekt… Rakkaalla viinillä on monta nimeä. Kuohuviini on nimensä mukaisesti kuplivaa viiniä, jossa on hiilidioksidia. Kuohuviiniä voidaan valmistaa monella tavalla, ja viinien maut vaihtelevat kevyen hedelmäisestä syvän paahteiseen.

Hiilidioksidi saa viinin kuplimaan

Kupliminen yhdistää kaikkia kuohuviinejä. Osa kuohuviineistä tosin vain pirskahtelee kevyesti, ja italialaiset käyttävät tällaisista viineistä nimeä frizzante. Selkeästi kuohuvat, kuplia sisältävät viinit tunnetaan Italiassa nimellä spumante. Oli kuplia vähän tai runsaasti, kaikkia kuohuviinejä yhdistää se, että niissä on hiilidioksidia. Hiilidioksidi voidaan luoda viiniin neljällä eri tavalla.

Neljä tapaa valmistaa kuohuviiniä

Laadukkain, hitain ja kallein tapa valmistaa kuohuviiniä on méthode traditionelle, joka tunnetaan myös nimellä méthode classique. Samppanja valmistetaan tällä metodilla. Menetelmä on hidas ja monimutkainen, mikä kasvattaa tuotteen hintaa ja luo kuohuviiniin paahteisuutta ja vivahteikkuutta.

Perinteisessä menetelmässä viini kypsyy ensin tankissa ja toiseen kertaan pulloissa. Pullotettuun viiniin lisätään sokeri-hiivaseosta, joka käyttää viinin toiseen kertaan ja muodostaa hiilidioksidia. Pulloja käännellään käsin eli tanssitetaan, jotta hiivasakka valuu pullon suulle. Kypsytyksen päätteeksi pullonkaulat jäädytetään, jolloin hiivasakka jäätyy tulpaksi. Kun korkki avataan, pullossa oleva paine ampuu sakkatulpan ulos. Poistossa menetetty neste korvataan uudella, jossa on hieman sokeria. Pullo suljetaan lopullisesti luonnonkorkilla, ja yleensä kellarointi ja tanssitus jatkuu vielä hetken.

Toinen ja yleinen valmistustapa on tankkimenetelmä eli méthode charmat tai cuvée close. Se on perinteistä menetelmää helpompi, halvempi ja nopeampi. Viini käy kahteen kertaan, mutta toinen käyminen tapahtuu pullojen sijaan suuressa terästankissa, jonka paine edesauttaa hiilidioksidin muodostumista. Viinisakka on nopeampi poistaa tankista kuin yksittäisistä pulloista. Viini siirretään tankista pulloihin paineistetulla pullotuslaitteella, joka estää kuplia karkaamasta. Tankissa kypsyneet kuohuviinit ovat myyntivalmiita jopa muutaman viikon käymisen jälkeen. Viineissä on hedelmäinen ja raikas, mutta lyhyt aromi ja melko nopeasti katoavat kuplat.

Kolmas ja harvinainen valmistusmenetelmä on transvasage, joka on perinteisen ja tankkimetodin yhdistelmä. Viinin toinen käyminen tapahtuu pulloissa, mutta viini kaadetaan hiivasakan poiston ajaksi suureen terästankkiin, josta sakka poistetaan paineistetusti. Harva tuottaja käyttää tätä tapaa, koska se vaatii sekä pullokellarin että tankin. Menetelmä on suosituin Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Neljäs ja huonoimpana pidetty valmistustapa on hiilidioksidin injektointi viiniin. Tankissa olevaan viiniin kirjaimellisesti pumpataan hiilihappoa, minkä jälkeen viini pullotetaan. Injektoitujen kuohuviinien kuplat katoavat nopeasti, eikä viinin maussa ole paahteisuutta tai kompleksisuutta.

Samppanjan ja kuohuviinin erot

Samppanjaksi saa kutsua vain Champagnen alueella tehtyä kuohuviiniä, ja valmistuksessa pitää noudattaa tarkasti ensimmäistä menetelmää. Samppanjaa saa valmistaa vain seitsemästä rypälelajista, ja rypäleet pitää lain mukaan poimia aina käsin, mikä sitoo työvoimaa ja nostaa viinin hintaa.

Samppanja myös käy pidempään kuin suurin osa kuohuviineistä. Luksussamppanjat kypsyvät jopa seitsemän vuotta ennen kuin ne lasketaan myyntiin.

Eri maiden kuohuviinit

Kuohuviinejä tuotetaan useimmilla maailman viinintuotantoalueilla, sekä tummista että vaaleista, usein paikallisista rypälelajeista. Tunnetuimmat kuohuviinityypit ovat ranskalainen crémant, espanjalainen cava, italialaiset prosecco ja asti sekä saksalainen sekt.

Crémant
Muita ranskalaisia kuohuviinejä kuin samppanjoita. Crémantit tehdään paikallisista rypälelajeista, minkä vuoksi niiden makuerot ja laatu vaihtelevat samppanjoita enemmän.

Cava
Espanjalainen samppanjamenetelmällä tehty kuohuviini, jota tuotetaan pääosin Kataloniassa. Parhaista cavoista löytyy samppanjamaisia leivän, voin ja hiivan aromeja.

Prosecco ja Asti
Italialaisia kuohuviinejä. Prosecco tehdään pääosin tai kokonaan Glera-rypäleestä ja kypsytetään nopeasti terästankissa. Aromi on kevyt ja hedelmäinen. Astit ovat Astin seudulla tehtyjä valko-, kuohu- ja jälkiruokaviinejä, jotka valmistetaan Moscato-rypäleestä. Tyypillisesti makeahkoja, hedelmäisiä ja vaahtomaisesti kuplivia.

Sekt
Yleisnimi saksalaisille kuohuviineille. Sekt ei tarkoita automaattisesti makeaa viiniä, vaikka moni luulee niin. Sektejä valmistetaan sekä samppanjamenetelmällä että tankkikypsytyksellä.

Kuohuviinien makutyypit

Kuohuviinit jaetaan myös viiteen makutyyppiin, joita Alko käyttää. Makutyypit kertovat viinien aromeista, voimakkuudesta ja paahteisuudesta.

Pehmeä ja kepeä

 • Kuivia, puolikuivia ja puolimakeita kuohuviinejä, joita yhdistää hento hapokkuus ja kepeys.
 • Väriltään vaaleita, maultaan hedelmäisiä tai kevyen sitruksisia.
 • Seurusteluun, buffetiin, piknikille sekä kevyiden kasvisruokien pariksi.

Lempeä ja makeahko

 • Puolimakeita ja makeita kuohuviinejä.
 • Maussa kypsää hedelmäisyyttä ja hunajaa.
 • Maljannostoon, seurusteluun, jälkiruokaviineiksi ja maustetuille ruoille.

Pirteä ja hedelmäinen

 • Kuivia, puolikuivia ja puolimakeita, hapokkaita kuohuviinejä.
 • Runsaan hedelmäisiä, selkeän omenaisia ja päärynäisiä.
 • Maljannostoon, seurusteluun, buffetiin, kalalle, äyriäisille ja kasviksille.

Vivahteikas ja ryhdikäs

 • Erittäin kuivia ja kuivia, mineraalisia kuohuviinejä.
 • Maussa sitruunaa, greippiä, vihreää omenaa ja mineraalisuutta.
 • Kalalle, äyriäisille, runsaille kasvisruoille ja vaalealle lihalle.

Runsas ja paahteinen

 • Erittäin kuivia ja kuivia, täyteläisiä kuohuviinejä.
 • Aromeissa kypsää hedelmäisyyttä, paahteisuutta, pähkinää ja briossia.
 • Runsaita nautiskeluviinejä, jotka sopivat voimakkaammille ruoille, kuten porsaalle, vasikalle, riistalinnuille ja mereneläville.

Lähes kaikille ruoille ja drinkkeihin

Kuohuviini on viinimaailman kameleontti. Kuplat luovat juhlan tuntua, mutta hintansa puolesta skumppa sopii myös arjen iloihin. Kuohuviinin yhdistäminen ruokaan on helppoa, ja edullista kuohuviiniä voi lorauttaa myös risottoihin, vaaleisiin kastikkeisiin ja kasvis- ja kalakeittoihin.

Kevyet ja hedelmäiset kuohuviinit sopivat alkumaljoiksi, seurusteluun, piknikille ja kasvisruoille. Sitruksiset ja mineraaliset kuohuviinit ovat hyvä pari kalaruoille ja äyriäisille. Hedelmäiset ja makeahkot kuohuvat tasapainottavat mausteisia ruokia. Kaikkein rotevimmat ja paahteisimmat kuohuviinit sopivat siipikarjalle ja vaalealle lihalle, ja laatunsa puolesta ne yltävät samppanjan tasolle.

Kevyet, puolimakeat ja makeat kuohuviinit sopivat jälkiruoille, drinkkeihin ja booleihin. Tarjoa kuohuviini aina hyvin viilennettynä, ja sekoita kuohuviinidrinkit varoen, etteivät kuplat karkaa.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!