Kuohuviinin säilytys kotona

mumm samppanjapullo ja kaksi lasia.

Säilytetäänkö kuohuviinipulloa pysty- vai vaaka-asennossa? Miten kauan kuohuviini säilyy avattuna? Minkälaisissa olosuhteissa kuohuviiniä kannattaa säilyttää? Tässä vastauksia näihin paljon kysyttyihin kysymyksiin.

Säilytetäänkö kuohuviinipulloa pysty- vai vaaka-asennossa?

”Tavalliset”, luonnonkorkilla varustetut viinipullot tulisi säilyttää vaakasuorassa asennossa. Näin viini koskettaa jatkuvasti pullon korkkia ja luonnonkorkki pysyy kosteana ja tiiviinä. Myöskään ilma ei pääse näin kosketukseen viinin kanssa.

Kuohuviinipulloja ei kuitenkaan tarvitse säilyttää vaaka-asennossa. Pullon sisällä oleva paine nimittäin pitää automaattisesti luonnonkorkin riittävän kosteana. Kuohuviinipullon voi siis säilyttää pysty- tai vaaka-asennossa.

Synteettisellä korkilla tai kierrekorkilla varustettua pulloa ei myöskään tarvitse säilyttää vaakaasennossa.

Kuinka kauan kuohuviini säilyy avatussa pullossa?

Kuohuviini kannattaa juoda heti pullon avaamisen jälkeen, sillä vain silloin sen aromi on parhaimmillaan ja hiilihapon määrä suurimmallaan. Vähintään puolillaan oleva kuohuviinipullo säilyttää hiilihapponsa jääkaapissa runsaan päivän ajan ja silloin pullo kannattaa sulkea samppanjapullonsulkimella.

Yleisesti kiistellään siitä, että säilyykö hiilihappo kauemmin, jos kuohuviinipullon suulle laitetaan hopealusikka. Hopealusikka tosiaan näyttäisi auttavan hiilihappoa pysymään kauemmin kuohuviinipullossa, sillä lusikan pullosta esiin pistävä pää toimii radiaattorina ja säteilee varrella vastaanotettua ja ylös johdettua lämpöä. Pullossa oleva ilma jäähtyy ja pidättelee hiilihapon pääsyä ulos. Mitä pidempi lusikan varsi, sitä tehokkaampi vaikutus. älä kuitenkaan missään tapauksessa käytä teräslusikkaa hapettumisen vuoksi!

Kuinka pitkään kuohuviinipulloa voi säilyttää avaamattomana?

Kuohuviinit on normaalisti tarkoitettu juotaviksi nuorina, mikä tarkoittaa noin vuosi tai kaksi pullotuksen jälkeen. Etenkin edullisempi kuohuviini on parasta hankkia erikseen kutakin käyttötarkoitusta varten, sillä se ei yleensä säily yhtä vuotta pidempään, eivätkä ne varsinkaan parane vanhetessaan.

Aitoa samppanjaa sen sijaan voi varastoida pidempiä aikoja. Vuosikertasamppanjat voivat säilyä oikein säilytettynä jopa useita vuosia. Samppanjan luontainen korkea hapokkuus edesauttaa sitä säilymään pitkiäkin aikoja.

Mikä on oikea tapa säilyttää kuohuviiniä?

 

Kuohuviiniä tulisi aina säilyttää valolta suojattuna, tasaisessa ja viileässä, noin 8-10 asteen lämpötilassa. Jääkaapin päällä oleva kaappi ei siis ole viinipulloja varten.

Lue lisää viinien säilytyksestä:

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!