Ranska

G.H. Mumm -samppanjatalon portti ja rakennuksia.
Suuri ja vanha viinimaa Ranska on ehdottomasti maailman monipuolisimpia viinimaita sen geologisen ja ilmastollisen monimuotoisuuden johdosta.

Ranskan viinialueet

Ranskan viininviljelyalueiden ainutlaatuista sijaintia huuhtelevat niin Atlantti kuin Välimeri. Ilmasto on enemmän välimerellinen kuin mantereinen, ja kasvukausi on erittäin pitkä kiintoisan vaihteleva. Lähes kaikilla viininviljelyalueilla rypäleiden kypsymismahdollisuudet ovat äärimmäisen hyvät.

Jokainen 14 viljelyalueesta on vaalinut vuosisatojen ajan omaa viinikulttuuriaan. Kaikki viinitarhat on määritelty, luokiteltu ja niitä valvotaan. Parhaista palstoista on pidetty kirjaa jo 200 vuotta. Viime vuosikymmenien saatossa tarkkailu sekä viinilaki ovat käyneet yhä yksityiskohtaisemmaksi. Ranskassa myös viinien nimet ja tyypit pohjautuvat usein näihin alueisiin, joista tunnetuimpia ovat varmasti Champagne sekä Bordeaux.

Bordeaux ja Champagne

Alueilla on yleensä voimassa eri laatustandarderja, ja korkeimpaan laatuluokkaan kuuluvat vain muutamat viinitilat. Bordeaux on jo kauan ollut tunnettu punaviineistään - tältä alueelta ovatkin kotoisin maailman kuuluisimmat punaviinilajikkeet Cabernet Sauvignon ja Merlot. Bordeaux'sta tulevat myös maailman kalleimmat viinit, jotka nimetään usein juuri alueiden mukaan. Ranskan pohjoisin viinialue Champagne taas tunnetaan alueena, joka saa ainoana maailmassa käyttää kuohuviineistään nimitystä samppanja. Champagnen maakunta Koillis-Ranskassa vastaa nykyiseltään vain 10 prosentista globaalia kuohuviinituotantoa.

Bourgogne, Rhône, Loire ja Alsace

Muita Ranskan tärkeimpiä viinialueita ovat: Bourgogne, Rhône, Loire ja Alsace. Bourgogne jaetaan viiteen ala-alueeseen: Chablis, Côte d’Or, Côte Châlonnaise, Mâconnais ja Beaujolais, ja siellä tuotetaan sekä puna- että valkoviiniä, mutta vain Chardonnay ja Pinot Noir ovat sallittuja rypäleitä. Rhônen alueelta tulee enimmäkseen punaviiniä, mutta myös valkoviiniä ja kuivia roseeviinejä. Loiren alue tunnetaan valkoviineistä ja erityisesti Sauvignon Blanc -rypäleestä. Alsacen alueella viljellään paljon Gewurtztramineria sekä Rieslingiä, viinit ovat usein kuivia ja ne tunnistaa kapeista ja korkeista pulloista.

Laatuluokitus

Alkuperämerkintäjärjestelmää Appellation d'Origine Controlee käytettiin aluksi Roquefort-juustojen yhteydessä. Nyt sama periaate pätee jokaisen ranskalaisen viinin appellation luokitukseen: se kertoo viinin tarkan viljelyalueen, valmistusmenetelmän ja käytetyt rypälelajikkeet. Laki määrittelee myös hehtaarisadon enimmäismäärät ja viinin luonnollisen alkoholipitoisuuden vähimmäismäärän. Ranskalaiset viinit on jaettu neljään laatuluokkaan: Appellation Controlée (AOC tai AC), Vins Délimités de Qualite Supérieure (VDQS), Vins de pays (alueviini) ja Vins de table (pöytäviini). Viinin luokitus on aina mainittu pullon etiketissä. Laatuluokitusta hallinnoi kansallinen viini-instituutti Institut National des Appellations d'Origine (INAO).

Ranskalaisia viinitaloja

Tunnettuja viinitaloja Ranskassa ovat muun muassa Borie-Manoux, Drouet Freres, G.H.MUMM sekä Maison Willy Gisselbrecht & Fils.

Ranskalaisia viinejä, samppanjoita ja muita alkoholijuomia

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!