Chardonnay

Chardonnay

Yksi viinimaailman suosituimmista valkoisista rypälelajikkeista on Chardonnay, joka on kotoisin Bourgognen alueelta Ranskasta. Rypäle on vaaleaksi rypäleeksi melko paksukuorinen ja kooltaan suuri. Chardonnay on hyvin tuottoisa lajike ja se viihtyy lähes missä tahansa – ei kuitenkaan kaikkein kylmimmillä alueilla.

Chardonnayta viljellään Bourgognen lisäksi Loiressa, Languedoc-Roussillonissa ja Champagnessa, jossa sitä käytetään samppanjan valmistuksessa. Muita tärkeitä viljelyalueita ovat Kalifornia, Australia, Etelä-Afrikka, Argentiina, Chile ja Uusi-Seelanti.

Chardonnay-viinien tyylit vaihtelevat erilaisten kasvupaikkojen sekä valmistusmenetelmien, kuten tynnyrikypsytyksen mukaan. Rypäle kestää kypsytystä hyvin, ja kuivatkin viinit ovat yllättävän pitkäikäisiä. Chardonnay on hedelmäinen ja hapokas, ja sillä on korkea sokeri- ja uutospitoisuus. Bourgognen tuottamissa viineissä tuntuu melonin, toffeen ja pähkinän aromeita. Pohjoisemmassa, Chablis’n alueella tuotetuissa viineissä on sitruksen ja omenan aromeja. Uuden Maailman viineistä löytyy runsaasti trooppisia hedelmiä. Chardonnay-viinit on usein kypsytetty tammitynnyreissä, josta viini saa tanniineja sekä paahteisia ja pähkinäisiä aromeja.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!