Muscat-viinirypäle

Muscat

Muscat-viinirypäle ei ole pelkästään yksi lajike, vaan rypäleperheeseen kuuluu runsas 200 "perheenjäsentä" eri puolilta Välimeren aluetta. 

Muscat, Moscatel, Moscato - rakkaalla lapsella on monta nimeä

Tunnetaan myös nimellä Moscatel, Moscato tai Muskatelle. Muscat on luultavasti maailman vanhin yhä viljelty lajike. Se on itse asiassa kotoisin ympäri Välimeren rannikkoa. Se ei ole pelkästään yksi lajike, vaan perheeseen kuuluu runsas 200 "perheenjäsentä."

Kolme ehkä tunnetuinta ovat Muscat Blanc á Petits Grains, Muscat d´Alexandrie ja Muscat Ottonel.

Näistä ensimmäistä pidetään parhaimpana lajikkeena ja sitä viljellään ennen kaikkea Ranskassa ja Italiassa. Muscat Blanc á petit Grains on myös hyvin monipuolinen lajike. Alsacessa siitä tehdään kuivia ja kevyitä viinejä, Rhonessa täyteläisiä ja väkeviä makeita viinejä ja Pohjois-Italiassa makeita kuohuviinejä.

Muscat-rypäle on pieni ja sen väri vaihtelee kellertävästä sinipunaiseen. Rypäle antaa runsaan sadon ja se viihtyy erittäin lämpimässä ilmastossa eikä oikein siedä kosteutta. Jos olosuhteet ovat hallitut, saattaa rypäleen pintaan kehittyä jalohometta.

Muscatia viljellään Espanjassa, Italiassa, Ranskassa, yleensäkin pitkin Välimeren rannikkoa, Australiassa, Kaliforniassa, Argentiinassa, Chilessä ja Etelä-Afrikassa. Muscat-viinit ovat kevyitä, vähähappoisia ja aromikkaita.

Aromeina ovat kuivattu aprikoosi ja persikka, hunaja ja rusina. Sekä Muscat- että Gewürztraminer -rypäleillä tunnistetaan aromiaine nimeltään linalooli, josta viini saa ainutlaatuisen, mausteisen luonteensa ja jota tapaa erityisesti kuivissa Alsacen viineissä. Joissakin Muscat-viineissä tuntuu selkeä ruusuöljyn aromi.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!