Pinot Meunier

Pinot Meunier

Pinot Meunier on yksi samppanjan valmistukseen käytetyistä rypäleistä. Se on tumma rypälelajike, joka tuo samppanjaan ja viiniin hedelmäisyyttä ja kypsyyttä. Rypälettä käytettään myös punaviinien ja roseeviinien valmistuksessa. Sana Meunier on ranskaa ja tarkoittaa mylläriä: Pinot Meunierissa viinilehtien alapinta näyttää jauhoiselta.

Pinot Meunieria pidetään Pinot Noir -rypäleen mutaationa, ja verrattuna Pinot Noiriin se tuottaa viinejä, joiden hapokkuus on aavistuksen korkeampia ja väri puolestaan hieman vaaleampi. Alkoholi- ja sokeripitoisuudet ovat suurin piirtein samaa tasoa.

Pinot Meunier on yksi eniten viljellyistä rypäleistä mm. Ranskassa, mutta sitä harvoin näkee käytettävän viinipullojen etiketeissä. Ranskassa sitä viljellään mm. Champagnen alueella, Loiren laaksossa ja Lorrainen alueella. Saksassa Pinot Meunieria käytetään lähinnä punaviinin valmistuksessa, ja suurimmat viljelmät löytyvät Württembergin alueelta. Saksassa tästä rypäleestä valmistetaan myös paikallista erikoisuutta, joka tunnetaan nimellä Schillerwein – väriltään hennon vaaleanpunainen, hieman savun aromeja ja hapokkaampi kuin Pinot Noirista valmistetut viinit.

Pinot Meunieria viljellään myös Yhdysvalloissa, lähinnä Kaliforniassa sekä Australiassa, jossa sen viljelyllä on pidempi historia kuin Pinot Noirilla. Alun perin rypälettä käytettiin Australiassa punaviinien valmistukseen, välillä se jäi “unholaan” kunnes taas 2000-luvulla kuohuviiniboomin myötä sen viljely on jälleen piristynyt. Myös Uudessa Seelannissa kiinnostus Pinot Meunier –rypäleen mahdollisuuksiin on herännyt.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!