Pinot Noir

Pinot Noir

Pinot Noir on hyvin vaativa punainen rypälelajike, joka asettaa suuret vaatimukset ilmasto-olosuhteille, maaperälle ja viinintekijän taidoille. Pinot Noir on pienisatoinen eikä siedä liikaa kosteutta. Rypäleelle on myös tärkeää viileä ilmasto vaihtuvine vuodenaikoineen.

Lajike on kotoisin Bourgognesta, Ranskasta. Viljelyä on myös Champagnessa, sillä Pinot Noir on yksi samppanjan valmistuksessa käytettävistä rypäleistä. Euroopassa sitä viljellään myös Italiassa, missä se tunnetaan nimellä Pinot Nero ja Saksassa, missä sitä kutsutaan Spätburgunderiksi. Uusi-Seelanti on myös erittäin tunnettu laadukkaista Pinot Noir -viineistään. Muualla Euroopan ulkopuolella Pinot Noiria viljellään mm. Australiassa, Chilessä ja Yhdysvalloissa Kaliforniassa ja Oregonissa.

Rypäle on pieni, lähes musta ja ohutkuorinen. Se sisältää paljon sokeria, aromeja ja happoja. Rypäle on hyvin ohutkuorinen, jonka vuoksi se on usein vähätanniininen, ja sen väri on harvoin syvän tumma. Nuoren Pinot Noirin aromeja ovat punaiset marjat kuten mansikka ja vadelma sekä ruusu, orvokki ja minttu. Tynnyri- ja pullokypsytyksen myötä mukaan tulee myös mausteisuus, paahtoleipä, vanilja sekä nahka.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!