Tempranillo

Tempranillo

Rypäle on kotoisin Riojasta, Pohjois-Espanjasta ja se onkin maan tunnetuin lajike. Portugali on toinen maa, jossa Tempranillo on tärkeässä asemassa. Siellä se tunnetaan nimellä Tinta Roriz ja se on toinen lajike port-viinien valmistuksessa. Sitä käytetään myös Douron alueella korkealaatuisiin punaviineihin.

Rypälettä viljellään myös Argentiinassa, Kaliforniassa ja Etelä-Ranskassa.

Tempranillo on pienikokoinen rypäle, joka kestää hyvin pakkasta ja kuumuutta, mutta ei kuivuutta. Mieluiten se on leudossa ilmastossa.

Rypäle sisältää paljon väriaineita, aromeja, happoja ja tanniinia. Sokeripitoisuus sen sijaan on pieni. Rypäle on satoisa ja sen kasvukausi on lyhyt. Sato kypsyy syyskuun lopussa eli pari viikkoa ennen Espanjan toista suurta rypälettä Garnachaa.

Tempranillo-viinit ovat raikkaita ja aromikkaita ja ne kestävät hyvin kypsytystä. Espanjalaisissa viineissä tuntuukin amerikkalaisten tammitynnyreiden mukanaan tuomaa vaniljaisuutta. Ribera del Duero -alueen viinit Espanjassa ovat hyvinkin tummia ja voimakkaita.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!