Viinin säilytys kotona

Viinin säilytys kotona

Monen viinin ystävän haave on usein oma viinikellari, jossa olisi ihanteelliset olosuhteet viineille. Upean viinikellarin voi myös toteuttaa osaksi tunnelmallista sisustusta, mutta harvemmalla on mahdollisuutta omistaa yhtä huonetta pelkästään viineille.

Kätevä viinikaappi

Nykyaikaisissa taloissa ja asunnoissa on harvoin viininsäilytykseen sopivia tiloja, ellei niitä sinne varta vasten remontoi tai rakenna. Valmiit varastotilat ovat usein liian lämpimiä, joten vuosikausia varastoitavat viinit eivät siellä viihdy. Kätevä ja suhteellisen edullinen vaihtoehto on viinikaappi, eräänlainen keinotekoinen viinikellari, joita saa nykyisin monelta valmistajalta eri kokoisina ja hintaisina. Muutaman lähiaikoina kulutettavan pullon takia kaappia tuskin tarvitsee, jolloin viinin voi varastoida tavalliseen kellariin tai rappujen alle viileään. Ainoastaan keskuslämmityskattilan tai lieden viereen viiniä ei sovi varastoida edes muutamaksi viikoksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että paraskaan kellari ei tee huonosta viinistä jaloa, vaikka sitä varastoisi vuosikymmeniä.

Huomioi nämä asiat säilytyksessä

Viiniä säilytettäessä on hyvä huomioida seuraavat asiat: lämpötila ja sen vaihtelut, ilmankosteus, valo, haju ja asento. Vuosikymmeniä varastoitavien viinien säilytyslämpötila ei saisi koskaan nousta yli 15 asteen, jolloin biokemialliset prosessit etenevät tarkoituksenmukaisesti. Jos taas viinin kehittyminen on säilytyksen pääasia, voi lämpötila olla jopa 20 astetta. Kauaa viiniä ei tosin voi tässä lämpötilassa säilyttää. Viini kestää vettä paremmin kylmyyttä, mutta liian kylmä säilytystila (-4:stä -8 asteeseen) voi räjäyttää pullon.

Oikea lämpötila

Viinin kehitykseen vaikuttaa myös lämpötilan vaihtelut. Nopeat vaihtelut aiheuttavat viinipulloissa “hengittämistä”, joka saattaa aiheuttaa hapen pääsyn pulloon. Happi saattaa käynnistää viinissä ei-toivottujen aromien kehittymisen. “Hikoileva” pullo ei ole ainoastaan esteettinen pulma, vaan se saattaa kertoa mahdollisista varastointiongelmista.

Ilmankosteuden merkitys

Ilmankosteuden tulisi olla 75 ja 85 prosentin välillä. Jos ilma on liian kuivaa, pullosta haihtuu korkin kautta kosteutta. Korkit kuivuvat ja huokoistuvat, jolloin ne eivät enää estä haitallisen hapen pääsyä pulloon. Liian kuivassa varastoidut viinit kypsyvät nopeammin, eivätkä aina hyvin. Liian suuri kosteus voi taas aiheuttaa hometta korkin pinnassa. Niin kauan kun viiniä ei valu tulpan ja pullonkaulan välistä, homesieni ei vaikuta vahingollisesti viiniin.

Piilossa valolta

Jos viiniä säilytetään erittäin valoisassa tilassa, ultraviolettivalo saattaa heikentää viinin makua, väriä ja hajua jopa parissa viikossa. Värilliset pullot vähentävät valon vaikutusta hieman, mutta päivänvaloa ei suositella pääsevän viinivarastoon jatkuvasti. Keinovaloakin tulisi käyttää vain tarpeen vaatiessa, ja jos mahdollista, loistelamppujen käyttöä tulisi välttää.

Hajut saattavat tarttua

Korkki estää nestettä valumasta pullosta, mutta sallii pienessä määrin kaasujen hajoamisen, jolloin viiniin saattaa päästä ilman mukana vieraita hajuja. Viini tuoksuun ja makuun vaikuttavat eritoten maalien, tiivisteaineiden liuotusaineet, siivous- ja pesuaineiden sisältämät hajusteet, eteeriset öljyt sekä kloori. Näiden aineiden sälyttämistä samassa tilassa viinien kanssa on siis hyvä välttää.

Varastointi

Viinipullot on ehdottomasti säilytettävä vaaka-asennossa, jolloin korkki pysyy aina kosteana. Muilla asioilla, kuten hyllyjen materiaalilla ei ole merkitystä viinin kypsymisen kannalta.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!