Carmenère

Carmenere rypäle

Lajike on kotoisin Bordeauxista, josta se kulkeutui Chileen 1800-luvun puolivälissä. Se sekoitettiin Merlot -rypäleeseen niiden samantyyppisen ulkonäön vuoksi ja ne kasvoivatkin samoilla tarhoilla sekaisin. Carmenère "löydettiin" uudelleen chileläisen viinitarhan inventoinnin yhteydessä 1980-luvun lopulla, ja virallisesti se tunnistettiin omaksi lajikseen vuonna 1996. Tänään Carmenèrea pidetäänkin Chilen omana rypäleenä. Parhaana Carmenere-alueena pidetään Colchaguan laaksoa, joka sijaitsee noin 130 kilometriä etelään Santiago de Chilestä. Rypäle viihtyy ja antaa parhaan sadon leudon välimerellisessä ilmastossa ja hedelmällisessä, savensekaisessa lietemaaperässä tai savensekaisella hiekkamaalla. Carmenèrea viljellään myös Pohjois-Italiassa, Kaliforniassa, Sardiniassa, Unkarissa, Bulgariassa, Serbiassa ja Venäjällä.

Carmenère tuottaa usein täyteläisiä, runsaan ja kypsän hedelmäisiä sekä pehmeätanniinisia viinejä. Aromeita ovat viher- ja mustapippuri, kahvi, mustikka, tumma kirsikka, lakritsi, suklaa, puna- ja mustaherukka, vadelma ja metsämansikka. Carmenere ei täysin sovellu pitkään pullokypsytettävien viinien rypälelajikkeeksi. Parhaimmillaan siitä tehty viini on useimmiten 2-5 vuoden ikäisenä.