Riesling

Riesling-rypäleet viihtyvät viileässä. Kotoisin Riesling viinirypäle on Saksasta.

Riesling on kotoisin Saksasta, missä sitä kutsutaankin vihreiden rypäleiden kuninkaaksi. Se on valkoviinin valmistukseen käytetyistä rypäleistä hapokkain. Parhaat rypäleet saadaan, kun sato on pieni ja saanut kypsyä pitkään. Viileä kasvupaikka on myös olennaista, joskin Riesling on rypäleistä kenties kaikkein helpoin: se kasvaa miltei millaisessa maaperässä tahansa.

Saksan lisäksi merkittäviä Riesling-rypäleen viljelymaita ovat Ranska ja siellä nimenomaan Alsacen alue sekä Australia, Itävalta, Luxemburg, Uusi-Seelanti, Kanada ja Yhdysvaltain Oregon.

Riesling on hedelmäinen, aromikas lajike, ja se säilyttää hyvin hapokkuutensa, jonka vuoksi viini kestää hyvin varastointia. Hyvin tehty viini voi kypsyä kymmenenkin vuotta laadun heikkenemättä. Nuorissa Riesling-viineissä aromeina ovat vihreä omena, limetti, persikka ja selja. Kypsyessään viinin aromeja ovat eksoottiset hedelmät, hunaja ja petroli. Riesling-rypäle on hyvin hedelmäinen, jonka vuoksi sitä ei koskaan kypsytetä tammitynnyrissä. Rieslingistä valmistetaan myös makeita jälkiruokaviinejä.