Roteva ja voimakas chileläinen laatuviini - Tabali Vetas Blancas Reserva Syrah

Tabali Vetas Blancas Reserva Especial Syrah

“Palkittu riistaviini”

Alkon makuluonnehdinta

Roteva & voimakas

Hinta Alkossa

14,98 €

Ruokasuositukset

Nauta
Pataruoat

Rypäle

Maku

Täyteläinen, tanniininen, tumman kirsikkainen, boysenmarjainen, viikunainen, tummasuklainen

Lataa esite

Katso tarkemmat tuotetiedot

Maa: Alue:
Limari Valley
Tuottaja: Saatavuus:
Alko
Pullokoko:
75
Alkoholia:
14,00 %
Hintaryhmä:
14-15 €
Litrahinta:
19,84 €
Alkon tuotekoodi:
427697
EAN:
7808734200658
Korkkityyppi:
Luonnonkorkki
Pulloja / laatikko:
6 kpl

Asiantuntijan arvio

Viinilehti 2020: **** tähteä, harmoninen, laadultaan erinomainen, edullinen ostos (vsk 2015)

Tabali Vetas Blancas Reserva Especial Syrah on voimakas ja täyteläinen viini, joka sopii erinomaisesti punaisen lihan, erityisesti riistan seuraan. Viinin rypäleet on käsin poimittuja ja viiniä on kypsytetty 12 kk ranskalaisissa tammitynnyreissä. Loistava viini myös ikäännytykseen. Pitkä ja pehmeä jälkimaku.

Kansainvälisesti moneen kertaan palkittu viini saa myös Viinistä viiniin 2020 -oppaassa neljä tähteä ja arvion: Intensiivinen, hyvin tummasävytteinen, hieman kehittynyt tuoksu muistuttaa aromeiltaan mustaherukkaa, karhunvatukkaa, muhevaa multaisuutta ja paahteisuutta. Täyteläinen, tuoksun aromit tarkasti toistava maku on suutuntumaltaan varsin roteva. Viinissä on erotettavissa orastavaa nahkaisuutta, paahteista luumua, tummaa suklaata ja pippuriakin muistuttavia vivahteita. Runsaat, mutta pehmeät tanniinit antavat makuun ryhtiä. Kokonaisuus jättää moniulotteisen, yrttisen jälkivaikutelman. Harmoninen, laadultaan erinomainen.

Viña Tabalí ja Limarín laakso

Tabalin viinit tulevat Limarín laaksosta, joka on yksi Chilen pohjoisimmista viinialueista. Laakso sijaitsee 400 kilometriä pohjoiseen Santiagosta, ja alue on herättänyt paljon kiinnostusta viinintuottajissa viime vuosina. Limarí-laakson toisella puolella sijaitsevat Andien korkeat vuoret, mistä Limarí-joki saa alkunsa, ja toisella puolella on Tyynimeri, jonka viileisiin tyrskyihin Limarí-joen vedet laskevat. Limarí-laakson pohjoisrajalta alkaa maailman kuivin aavikko Atacama.

Limarín alue on tunnettu kansallispuistoistaan, kauniista rannoistaan sekä kulttuuri- ja arkeologisista kohteistaan, jotka muistuttavat alueen muinaisista kulttuureista. Limaría kutsutaankin lumotuksi laaksoksi ja maagiseksi paikaksi, koska siellä suoritettiin muinoin erilaisia seremonioita ja rituaaleja. Molle- ja Diaguita -kulttuurit pitivät yhteyttä yliluonnolliseen muiden muassa tulkitsemalla tähtien asentoja. Alueella toimii tänä päivänä useita kansainvälisiä observatorioita, jotka jatkavat tähtien tutkimisen perinteitä kirkkaina öinä. Laakson kiviin hakatut kuvat paljastavat, kuinka asiaan vihkiytyneet poppamiehet lukivat taivasta seisomalla kasvot kohotettuina sitä kohti. Sama tähtiin katsova hahmo esiintyy Tabalín viinien etiketeissä ja kuvastaa sitä, miten laakson taika siirtyy ensiluokkaisen käsityön tuloksena maaperästä viinipulloihin.

Ensimmäiset viinitarhat istutettiin alueelle vuoteen 1549 mennessä, ja alueesta tuli merkittävä viinintuottaja siirtomaa-ajalla. Tuotanto kuitenkin väheni vuosisatoja sitten, koska pääasialliset viinintuotantoalueet sijoitettiin Chilen keskuslaaksoon. Kiinnostus viininviljelyyn Limarín alueella heräsi jälleen 1990-luvulla, kun uudet teknologiat, esimerkiksi kastelumenetelmät, tarjosivat viljelijöille mahdollisuuden istuttaa viiniköynnöksiä näille kuiville maille. Koska alueella sataa vain 90 mm vuodessa, viiniköynnösten kasvatuksessa on tärkeää käyttää tihkukastelua. Kuivat olosuhteet yhdessä kesän aurinkoisten päivien kanssa luovat ihanteelliset olosuhteet laadukkaiden viinien tuotannolle. Laakson topografia ja suora luonnollinen yhteys mereen sallivat viileän aamusumun ja merituulten pääsyn sisämaahan, mikä ylläpitää leutoja lämpötiloja kesällä ja mahdollistaa viinirypäleiden hitaan kypsymisen.

Tabalin viinitarhat sijaitsevat 24 kilometriä länteen Ovallen kaupungista, keskellä ”lumottua laaksoa”. Ilmasto on oivallinen, sillä lämpötila ei koskaan nouse yli 28 asteen ja yöt ovat viileähköjä meren läheisyyden vuoksi. Pitkä kesä kypsyttää rypäleet hitaasti ja sadonkorjuu onkin poikkeuksellisen myöhään. Viña Tabalin viimeisin löytö on Talinayn viinitarha lähellä Fray Jorgen kansallispuistoa, pienessä syrjäisessä laaksossa vain 12 kilometrin päässä merenrannasta. Tämä on Chilen ainoa viinitarha, joka on istutettu puhtaaseen kalkkikivimaaperään (kalkki- tai liitupitoista maata) ja paikka tarjoaa huippuolosuhteet viileän ilmaston iininviljelylle. Tällaista maaperää on hyvin vaikea löytää Chilen viinialueelta, mikä tekee Talinayn viinitarhasta todella ainutlaatuisen. Maaperä vaikuttaa osaltaan siihen, että Talinay-viinit ovat elegantteja, monivivahteisia, luonnollisen hapokkaita, tiiviitä ja tasapainoisia ja niillä on hyvä ikääntymispotentiaali.

Alko verkkokauppalinkki