Tiesitkö tämän samppanjasta?

Tiesitkö, mikä on samppanjakorkin lähtönopeus pulloa avatessa? Tiesitkö, mikä on tämän maailmankuulun kuplajuoman virallinen kirjoitusmuoto? Entä mistä samppanjan kuplat johtuvat? Tässä muutamia faktoja samppanjasta.

G.H. Mumm Grand Cordon -samppanja

Yleistä samppanjasta:

  • Samppanjan keksijäksi on usein mainittu munkki Dom Perignon – siitä huolimatta, että hän itse asiassa pyrki eroon viinin kuplivuudesta.
  • Valmistuksessa pulloja ”tanssittava” käsityöläinen voi käsitellä kymmeniätuhansia pulloja päivässä.
  • Suurin samppanjapullo, Nebukadnesar, on tilavuudeltaan 15 litraa.
  • Samppanjan virallinen kirjoitusmuoto on nimenomaan samppanja. Yleisesti käytössä ovat ainakin shampanja, shamppanja ja kansainvälisempi champagne.
  • Formula E -kilpailujen 3 parasta saavat palkintokorokkeella käsiinsä Mumm Cordon Rouge -samppanjan 1,5 litran magnum-pullot.
  • Yhden samppanjalaadun tekemiseen saatetaan vertailla aluksi jopa 500 eri viiniä.
  • Rypäleistä puristettava mehun määrä on määritelty litran tarkkuudella ja usein mehusta erotetaan vielä eri vaiheita.
  • Samppanjapullon korkin lähtönopeus voi olla jopa 80 km/h, joten pullon avaaminen on syytä tehdä varovasti.
  • Tarpeksi runsaita samppanjoita voidaan tarjota myös karahvista.
  • Samppanjan kuplat johtuvat lasin sisäpinnan epätasaisuuksista.

G.H. MUMM CHAMPAGNE

  • G. H. Mumm -viinitilan perusti kolme saksalaista Mummin veljestä (Jacobus, Gottlieb ja Phillip Mumm) vuonna 1840. He aloittivat Mumm-samppanjan viljelyn ja tuotannon periaatteenaan ”only the best”, jota noudatetaan tänäkin päivänä.
  • G.H. Mumm -nimen alkukirjaimet ovat perustajaveljesten jälkeläisen Georges Hermann Mummin nimestä lainatut. Hän otti talon johtoonsa vuonna vuonna 1853, josta lähtien viinitalo on kantanut nimeä G.H. Mumm et Cie.
  • Georges oli ensimmäisiä samppanjan tuottajia, joka osti viinitiloja omakseen vuonna 1882, taatakseen tasalaatuisuuden ja rypäleiden saatavuuden. Ensimmäisenä hän osti 60 hehtaaria Grand Cru -tarhoja Cramantin ja Avizen kylistä (Côte des Blancs), sittemmin kuuluisia Chardonnay -rypäleen erinomaisena viljelysalueena.
  • Seikkailunhaluisen Georges Hermannin ansiosta Mumm -samppanja tunnetaan seikkailunhaluisena, rajojaan rikkovana voitonmaljana: vuonna 1904 Georges Hermann sponsoroi pullon Mumm Cordon Rougea ensimmäiselle ranskalaiselle etelänavan valloittaneelle tutkimusmatkailijalle, Jean-Baptiste Charcotille, joka korkkasi pullon Mumm Cordon Rougea jäätiköllä etelänavan valloituksensa kunniaksi.
  • Tästä samasta syystä Mumm toimi myös F1 -formuloiden juhlamaljana 15 vuoden ajan, josta se laajalti tunnetaan. Vuodesta 2016 lähtien Mumm on ollut ekologisemman Formula E -sarjan podiumilla voiton malja.
  • Mumm sijaitsee Reimsissa, jonka alla lepää Mumm -samppanjapulloja (25 000 ploa) 11 Celsius -asteessa 30 kilometrin pituudelta maanalaisissa kellareissa.
  • Mumm -samppanjat tunnetaan etikettiä/pulloa koristavasta punaisesta nauhastaan, jonka samppanjatalo on patentoinut. Se tuotiin koristamaan pulloja Napoleon Bonaparten perustaman Ranskan kunnialegioonan (Ranskan tunnetuin ja arvostetuin kunniamerkkejä myöntävä ansioritarikunta) kunniaksi ranskalaisten takavarikoitua Mummin veljesten maat (viinitarhat) Champagnessa ensimmäisen maailmansodan aikaan, koska he eivät olleet Ranskan kansalaisia, siitäkin huolimatta, että he olivat asuneet Champagnessa jo lähes vuosisadan ajan.
  • Mumm on nähty voiton maljana myös suurimmissa hevosurheilutapahtumissa, Kentucky Derby (US) ja Melbourne Cup (AUS).
  • Myös Thomas Coville, ranskalainen yksinpurjehtija, juhli Mumm-samppanjalla yksinpurjehduksen maailmanennätystään (49 päivää 3 tuntia) joulupäivänä vuonna 2016.
  • Mumm oli ensimmäinen Amerikkaan viety samppanjamerkki, jonka vienti USA:n alkoi jo vuonna 1881.
  • Vuonna 1995 G.H. Mumm otti ensimmäisenä samppanjatalona käyttöönsä uudenaikaiset sakanpoistolaitteet (revolutionary disgorging system) ja sai myös ensimmäisenä ISO 9002 -sertifioinnin.
  • Yli puolet Mummin tarhoista on Grand Cru -luokiteltuja viinitiloja, joka takaa Mummin varman tasaisen ja korkean laadun.
  • 218 hehtaaria omia viinitiloja, jotka kattavat 25 % kokonaistarpeesta, ja loput 75 % rypäleistä ostetaan yksityisiltä sopimusviljelijöiltä, joiden kanssa on yhteistyötä tehty jo vuosikymmeniä