Blineille sopii muukin kuin vodka tai olut
Koska blinit liitetään vahvasti Venäjän ruokakulttuuriin, monen herkkusuun vaisto sanoo, että niiden kanssa pitäisi juoda olutta tai vodkaa.
Jos kuitenkin kaipaat blinipöytääsi hieman toisenlaista eleganssia, suosittelemme harkitsemaan myös ajatuksella valittua valkoviiniä tai samppanjaa.
Millainen valkoviini sopii blineille?
Blinien herkullisuus piilee niiden rasvaisuudessa, suolaisuudessa ja happamuudessa – varsinkin perinteisten mäti-, sipuli- ja smetanalisukkeiden kanssa. Bliniaterialla tarjottavien juomien täytyy siis kyetä pitämään puolensa vahvojen makujen myllerryksessä.
Hapokkaat valkoviinit ovat mainio valinta blinien seuraksi. Kannattaa kokeilla myös Uudesta-Seelannista saapuvaa pirteää ja hedelmäistä, luonnollisesti käynyttä valkoviiniä, josta löytyy mukavaa hapokkuutta ja sitruksisuutta blinien ja sen lisukkeiden seuraan.
Blinit ja samppanja – mikä pari!
Jos valkoviiniltä vaadittiin hapokasta ryhdikkyyttä blinien rinnalla pärjäämiseen, samppanjan kohdalla pätee sama sääntö potenssiin kaksi. Samppanjavalintamme blini-iltaan ovat klassinen G.H. Mumm Cordon Rouge Brut sekä huipputyylikäs Perrier-Jouët Grand Brut.
Ruokasamppanja isolla R:llä: G.H. Mumm Cordon Rouge Brut
Monet samppanjat ovat omimmillaan seurustelussa ja kilistelyssä, mutta G.H. Mumm Cordon Rouge Brut on nimenomaan ruokasamppanja. Blinien kanssa sen erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen ja raikas luonne pääsee loistamaan täysillä.
Ranskan Champagnen alueen mineraalisen maaperän luonne ja G. H. Mummin kellarimestarien huolellinen valinta-, sekoitus- ja kypsytystyö tekevät Cordon Rouge Brut -samppanjasta ainutlaatuisen elämyksen. Blinien lisäksi tämän samppanjan hapokkuus sopii myös kermaisten kastikeruokien tai suolaisen sushin kanssa.
Pykälää pehmeämpi Perrier-Jouët Grand Brut
Todella tyylikäs samppanjavalinta blinien seuraksi on myös Perrier-Jouët Grand Brut. Sen erittäin kuivassa ja pirteän hedelmäisessä maussa on myös tarpeeksi hapokkuutta, jotta yhteispeli blinien kanssa toimii. Lisäelementteinä Perrier-Jouët Grand Brutissa on myös aavistus viheromenaisuutta, kevyttä kukkaisuutta ja selkeää mineraalisuutta. Niiden yhdistelmä tekee tästä hienostuneen paahteisesta samppanjasta pykälän verran G. H. Mumm Cordon Rougea pehmeämmän kokemuksen.
Perrier-Jouët’n samppanjatalolla on Champagnen parhailla tuotantoalueille 65 hehtaarin verran omia viiniitarhoja. Jokaiseen Grand Brut -vuosikertaan sekoitetaan noin 15 % aikaisempien vuosikertojen laatuviinejä, jotta samppanjan tyyli ja laatu pysyvät vaaditun ensiluokkaisina joka vuosi.
Juomavinkin blinireseptit
Nyt, kun olemme tutustuneet blinielämyksen kruunaaviin valkoviineihin ja samppanjoihin, emme tietenkään voi unohtaa itse blinejä! Ota tästä haltuun Juomavinkin mestarilliset blinireseptit ja muutama toimivaksi todettu lisuke: