Espresso Martini – Moderni klassikko

Dick Bradsell on baarimestari joka edisti Lontoon cocktailkulttuuria vahvasti 1980-90-luvuilla. Hän kehitti tuohon aikaan useita cocktailreseptejä, jotka ovat tänä päivänä saavuttaneet modernin klassikon statuksen. Häntä onkin kutsuttu nimellä Cocktail Guru. Ikävä kyllä hän menehtyi helmikuussa 2016, 56 vuoden ikäisenä.

Yhden tärkeimmistä klassikoista, Espresso Martinin, Bradsell kehitti 1980-luvun lopulla Fred’s Clubilla Lontoossa.

Bradsell kertoi naisasiakkaan (josta tarinan mukaan tuli myöhemmin huippumalli) saapuneen tiskille ja tilanneen cocktailin joka ”first wake me up, then F**k me up”. Tuohon aikaan vodka oli erittäin suosittua Euroopassa, joten siitä tuli luonnollisesti yksi raaka-aine cockatailiin. Bradsell mainitsi myös kahvikoneen, joka sijaitsi työpisteen vieressä. Tämän vuoksi myös kahvi päätyi juomaan. Kokonaisuutta hän tasapainotti Kahlúa-kahviliköörillä.

Juomaa kutsuttiin aluksi nimellä Vodka Espresso kunnes 90-luvun alussa erilaiset martinit tulivat suosioon ja nimi vaihtui Espresso Martiniksi. Juomaa on myöhemmin kutsuttu myös nimellä Pharmaceutical Stimulant, joka oli sama juoma tarjoiltuna jäiden kanssa.

Käytännön vinkkejä Espresso Martinin valmistukseen

Espresso Martinin valmistamisessa on hyvä pitää mielessä muutama asia. Espresson on oltava tuoretta, jotta kahvin aromit pääsevät parhaiten oikeuksiinsa. Kuuman kahvin lisääminen jäiden päälle tuntuu varmasti epäloogiselta, mutta toimii kuitenkin mainiosti. Espresso antaa jäiden kanssa ravistettaessa valmiiseen juomaan paksun vaahdon juoman pinnalle joka toimii niin koristeena kuin paksun suuntuntuman tuojana. Myös muut raaka-aineet olisi hyvä olla laadukkaita, jotta lopputuloksesta tulee erinomainen. Monessa reseptissä on lisättynä myös hieman sokeria, mutta tämän voi jättää pois, jos ei pidä kovin makeista juomista.

Valmis Espresso Martini tölkissä

Kahlúa on lanseerannut Espresso Martinin valmiina tölkissä. Juoma osuu täydellisesti kasvavaan nitrokahvitrendiin, jossa kylmäuutettuun kahviin lisätään typpeä. Typpi vaikuttaa juoman koostumukseen. Nitrokahvit tarjoillaan yleisesti hanasta kylmänä suoraan lasiin. Juoma annetaan levätä hetki, jotta juoman pinnalle muodostuu typen vaikutuksesta paksu vaahtokerros, aivan kuten alkuperäisessä Espresso Martinissa. Makuun typpi ei vaikuta millään tavalla. Kahlúa Espresso Martini tölkissä on sisällä typpikapseli, joka aktivoituu avattaessa. Näin lasiin kaataessa saadaan Espresso Martinin yksi tärkeistä elementeistä, kermainen vaahtokerros juoman pinnalle.

Voit lukea lisää Kahlúa Espresso Martinista tästä linkistä.

Kahlua Espresso Martini valmiscocktail

Jos haluat valmistaa Espresso Martinin alusta asti itse, tee se näin:

Espresso Martini

2 cl Kahlua
2 cl Vodkaa
1 Espresso (n. 4 cl)
(Hieman sokeria maun mukaan)

Lisää kaikki raaka-aineet cocktailravistimeen tai tyhjään kannelliseen hillopurkkiin. Lisää runsaasti jäitä ja sulje ravistin/hillopurkki. Ravista juomaa voimakkaasti, kunnes juoma on jääkylmä. Siivilöi juoma cocktaillasiin. Koristele kahvipavuilla.

Teksti: Pekka Välitalo

Pekka on yksi Suomen taidokkaimmista baarimestareista, joka on voittanut lukuisia cocktailkilpailuita, ja jolla on vuosien kokemus niin baaritiskin takaa kuin baarimestareiden kouluttamisesta. Pekka osaa sekä hifistelyn taidon, mutta ymmärtää myös, millä tavoin kotibaarista saa kaiken irti liikaa stressaamatta.

Tilaa uusimmat blogipostaukset sähköpostiisi