Niin moneen taipuva Espresso Martini!

Näillä nikseillä Espresso Martini onnistuu myös kotona!
06.03.2023

Klassikon paluu trendien harjalle

Espresso Martini on eräs planeettamme klassisimmista juomasekoituksista. Lontoon Fred's Club -eliittibaarissa 1980-luvun sykkeessä syntynyt kahvicocktail on yksinkertaisuudessaan nerokas. Espressoa, vodkaa ja Kahlúa-kahvilikööriä. Rennosti ravistettuna. Viilennetystä, jalallisesta lasista tarjoiltuna. Parilla kolmella tuoreella kahvipavulla koristeltuna. Ah!

Todellisille klassikoille käy väistämättä niin, että sopivina hetkinä ne nousevat uudestaan tuoreimpien trendien harjalle. Juuri nyt cocktailmaailman trendipyörä on rullannut Espresso Martinin kohdalle.

Onnistuu myös kotikonstein!

Ensiluokkaisen Espresso Martinin loihtiakseen ei tarvitse olla gourmet-kouluja käynyt miksologi. Etenkin korona-aikana myös kotibaarimestarit ovat kehitelleet esimerkiksi pikakahvista tai kapselikahvista helposti valmistuvia tulkintoja Espresso Martinista. Shakerin, siivilän tai muiden baarivempeleiden puuttuminenkaan ei nouse esteeksi, sillä ne on helppo korvata muilla työkaluilla.

Tässä muutama kätevä vinkki kahvintuoksuisiin kotikokeiluihin:

Mitä, jos en omista espressokonetta?

Pystyt tekemään Espresso Martinin oikein mainiosti myös ilman perinteistä espressolaitetta!

PIKAKAHVISTA: Sekoita 2 teelusikallista pikakahvia 4 senttilitraan (eli 40 millilitraan) lähes kiehuvan kuumaa vettä. Anna jäähtyä. Kaada kahvi jäillä täytettyyn shakeriin. Lisää Kahlúa ja vodka. Ravista reippaasti. Valuta siivilän läpi lasiin. Koristele, tarjoile ja... nauti!

SUODATINKAHVISTA: Valmista noin 4 senttilitraa vahvaa suodatinkahvia. (Yksi tavallinen muumimukillinen on 30 cl, eli yhteen cocktailiin tarvitsemasi määrä on todella pieni.) Voit annostella keittimeen hieman tavallista isomman määrän kahvia – Espresso Martinia varten kahvi saa olla todella tujua! Anna jäähtyä. Tee, kuten yllä.

KAPSELIKAHVISTA: Valmista kapselilaitteella (espresso-asetuksella, jos vekottimessasi on sellainen) pieni kuppi mahdollisimman tummaa kapselikahvia. Sekoita kahvi 4 senttilitraan kiehuvan kuumaa vettä. Anna jäähtyä. Jatka, kuten yllä.

MUTTERIPANNULLA: Pienellä mutteripannulla valmistuu yleensä 3 pientä kuppia espressoa eli 130 millilitraa juomaa. Espresso Martinin valmistukseen tarvitset 40 millilitraa (4 senttilitraa), eli käytä cocktailiin noin kolmasosa mutteripannulla valmistuvasta kahvista. Anna jäähtyä ja jatka yllä olevien askeleiden mukaan.

Mitä, jos en omista shakeria tai muita baarivälineitä?

Cocktailien valmistamisen ei tarvitse olla monimutkaista välineillä kikkailua. Passelit baarityökalut toki helpottavat hommaa, mutta vaihtoehtojakin löytyy!

VAIHTOEHTO SHAKERILLE: Espresso Martinin valmistuksessa ravistaminen on pakollinen työvaihe: se tuottaa pehmeän kahvivaahdon sekä sekoittaa ja viilentää juoman ainesosat. Jos keittiökaapistasi ei löydy drinkkien ravistamiseen käytettävää shakeria, voit aivan yhtä hyvin käyttää suljettavaa kestokahvimukia (esimerkiksi KeepCup ja vastaavat), kannellista lasipurkkia, nokallista urheilujuomapulloa tai vaikka tavallista kierrekorkillista limsapulloa.

Suljettavaan kahvimukiin, lasipurnukkaan tai urheilupulloon saat helposti mahtumaan jääpaloja, jotka viilentävät cocktailsekoituksen ravistellessasi sitä. Jos päädyt käyttämään tavallista limsapulloa, jäämurska voi olla helpommin pulloon mahtuva vaihtoehto. Jäämurskaa saat, kun hakkaat reilun määrän keittiöpyyhkeeseen käärittyjä tai pakastuspussiin sujautettuja jääpaloja pienemmiksi esimerkiksi pullon tai vesilasin pohjaa käyttämällä.

VAIHTOEHTO MITALLE: Metallisella mittapikarilla on helppo annostella oikea määrä cocktailin rakennusosia. Mikäli kätesi ulottuvilla ei juuri nyt ole varsinaista baarimittaa, käytä shottilasia tai kananmunakuppia!

Myös perinteisen, leipomishommista tutun desin mitan kanssa voi baarimestaroida. Muistathan, että 1 dl = 10 cl, eli noin kolmasosa desinmitallisesta vastaa Espresso Martiniin käytettävää 3 senttilitran annosta.

Ruokalusikka löytyy varmasti jokaisen keittiön laatikosta! Sitäkin voi tiukan paikan tullen käyttää cocktailmitan korvikkeena. Ruokalusikan vetoisuus on noin 1,5 cl, eli pari ruokalusikallista vastaa cocktailin kaipaamaa 3 senttilitraa.

VAIHTOEHTO SIIVILÄLLE: Siivilöinnin tarkoitus on estää cocktailin ravistusvaiheessa käytettyjen jäiden valuminen juomalasiin ja luoda juomaan samettisen pehmeä koostumus. Jos et satu omistamaan cocktail-siivilää, voit valuttaa ravistamasi juomasekoituksen lasiin teesiivilän läpi. Myös jauhosiivilä käy, mutta sen kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei juoma läiky ohi lasista. Toki voit myös valuttaa cocktailin varovasti ravistimen kannen raosta.

Espresso Martinin monet muodot

Espresso Martinin uuden jättisuosion taustalla on paljon muutakin kuin pelkkä ajaton klassisuus. Säväyttävä kahvicocktail on nimittäin osannut elää ajan hermolla ja mukautua monenlaisiin makuihin. Espresso Martini toimii mainiosti vaikkapa vodkattomana matala-alkoholisena versiona, kauramaidolla pehmennettynä tai italialaiseen affogato-tyyliin jäätelöpallolla kruunattuna.

Hauskan kansainvälisen säväyksen Espresso Martiniin saa vaihtamalla vodkan johonkin toiseen vaihtoehtoon: esimerkiksi irlantilaisittain viskiin tai meksikolaisittain tequilaan.

Espresso Martini on aihe, josta riittäisi jauhettavaa vaikka viikkokausiksi! Mitä näistä sinä aiot kokeilla seuraavaksi?

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!