Miten valmistetaan klassinen Espresso Martini?

Miten valmistetaan klassinen Espresso Martini?

Espresso Martini drinkki saavutti suosionsa 1980-luvulla, kun vodka-pohjaiset juomat olivat trendikkäitä ja kahvidrinkkejä ei vielä juuri näkynyt baarien listoilla. Espresso Martinin kehitti Dick Bradsell vuonna 1983 Lontoossa. Tarinan mukaan naisasiakas halusi drinkin, joka “herättäisi ja juovuttaisi hänet”. Bradsellin baaritiskin vieressä sattui olemaan espresso-kone, ja niinpä hän yhdisti trendikästä vodkaa, espressoa ja kahvilikööriä.

Bradsell kutsui drinkkiä alunperin Vodka Espressoksi, mutta nimesi sen myöhemmin Espresso Martiniksi. Drinkillä ei ole varsinaisesti mitään tekemistä perinteisen Martinin kanssa, mutta 1980-luvulla oli tapana kutsua kaikkia martini-lasissa tarjoiltavia juomia Martineiksi. 

Espresso Martini valmistetaan näistä ainesosista

Espresso Martiniin tarvitaan:

  • vodkaa 
  • Kahlúa-kahvilikööriä
  • espressoa.

Espresso Martinille tyypillinen paksu kermainen vaahto syntyy nimenomaan tuoreen espresson cremasta, eikä sitä voi korvata suodatinkahvilla tai pressopannulla valmistetulla kahvilla. Espresson tulisi olla vasta valmistettua ja kuumaa, sillä crema alkaa lässähtää hyvin nopeasti kahvin jäähtyessä. Tästä syystä Espresso Martinin ravistamiseen tulee käyttää laadukkaita suuria jääkuutioita, jotta drinkki saadaan kuumasta espressosta huolimatta kylmäksi. Kunnollisia jääpaloja saa esimerkiksi kauppojen pakasteosastoilta. Voit myös kysyä paikallisesta baarista, voisiko heiltä ostaa jääpaloja.

Espresso Martini koristellaan perinteisesti kolmella kahvipavulla, jotka Italiassa symboloivat terveyttä, vaurautta ja onnellisuutta.

Ruskea Espresso Martini -drinkki

Millainen alkoholi Espresso Martiniin kannattaa valita?

Espresso Martini saa selkärankansa vodkasta, minkä lisäksi drinkkiin käytetään kahvilikööriä. Kahlúa oli mukana jo Bradsellin alkuperäisessä reseptissä, ja se onkin luonteva valinta vodkan pariksi Espresso Martiniin.

Mikä on paras lasi Espresso Martinille?

Alunperin Espresso Martini tarjoiltiin V-mallisesta martini-lasista, mutta nykyään on yleistynyt siromman coupe- tai coupette-lasin käyttö. Lasi kannattaa jäähdyttää etukäteen pakkasessa, jotta drinkki pysyy kylmänä.

Miten valmistetaan Espresso Martini drinkki?

Klassisen Espresso Martinin resepti

3 cl vodkaa
3 cl Kahlúa -kahvilikööriä
3 cl tuoretta, kuumaa espressoa
(maun mukaan sokerisiirappia)
koristeeksi kolme kahvipapua
lisäksi tarvitset cocktailshakerin, baarimitan ja baarisiivilän

  1. Mittaa cocktailshakerin metalliosaan 3 cl vodkaa, 3 cl kahvilikööriä ja 3 cl espressoa.
  2. Sekoita ja maista - lisää tarvittaessa hieman sokerisiirappia, jos pidät makeammasta.
  3. Täytä shaker jäillä, sulje kansi ja ravista juomaa voimakkaasti 15-30 sekuntia, kunnes shakerin pinta tuntuu kylmältä.
  4. Siivilöi juoma tarjoilulasiin ja koristele kolmella kahvipavulla.

Vinkki! Espresso Martini on saatavilla myös kätevässä valmiissa tölkissä Alkoista ja päivittäistavarakaupoista. Yhdestä Kahlúa Espresso Martini -tölkistä valmistuu drinkit kahdelle.

Lähteet:
https://www.diffordsguide.com/encyclopedia/615/cocktails/espresso-martini-aka-vodka-espresso
https://www.forbes.com/sites/chelseadavis/2019/02/27/the-evolution-of-the-espresso-martini-craft-coffee-cocktail-culture/?sh=48091034768a

Teksti: Laura Hujanen

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!