Miten valmistetaan klassinen Gin & Tonic eli GT?

Miten valmistetaan klassinen Gin & Tonic eli GT?
Gin & Tonic, eli GT, valmistetaan nimensä mukaan ginistä ja tonicista.

Gin & Tonic eli GT drinkki sai alkunsa, kun Brittiläinen imperiumi hallitsi 1800-luvulla muun muassa Intiaa. Valloittajien riesana oli kuitenkin malaria, jonka ehkäisyyn ja hoitoon käytettiin Etelä-Amerikasta kotoisin olevan kiinapuun kuoresta saatavaa kiniiniä. Kitkerän makuisen kiniinijauheen nauttimista helpotettiin sekoittamalla se sokeriveteen ja näin sai alkunsa tonic-veden esimuoto. Ulkomailla oleilevia brittejä kannustettiin nauttimaan kiniinivettä päivittäin, ja juoman makua pyrittiin edelleen parantamaan lisäämällä suosiossa ollutta giniä - Gin & Tonic oli syntynyt.

Gin & Tonic eli GT valmistetaan näistä ainesosista

Nimensä mukaisesti Gin & Tonic valmistetaan:

  • ginistä
  • tonic-vedestä.

Perinteisesti drinkkiin on saatettu lisätä sitrushedelmän kuten limen tai sitruunan lohko.

Kymmenisen vuotta sitten Espanjassa alkoi yleistymään trendi, jossa Gin & Tonic - tai Gin Tonica kuten espanjalaiset juomaa kutsuvat - valmistetaan highball-lasin sijaan pallomaiseen viinilasiin ja tarjoillaan runsaiden jäiden ja erilaisten koristeiden kera. Tarkoituksena on tuoda esiin erilaisten ginien makuprofiileja vaihtelevilla koristeille. Lasiin saattaakin ginin kaveriksi päätyä esimerkiksi verigreippiä, basilikaa, rosepippuria tai mustikoita. Koristeiden määrä kannattaa kuitenkin pitää hillittynä, ettei itse ginin ja tonicin maku huku niiden alle: yksi tai kaksi lisämaun tuojaa riittää. Vain mielikuvitus on rajana!

Gin & Tonicin nousu uuteen suosioon 2000-luvulla on tuonut markkinoille myös lukuisia korkealuokkaisia tonic-merkkejä. Tonic-vesissä löytyy nykyään hurja määrä makuvaihtoehtoja: perinteisen Indian Tonicin lisäksi tarjolla on seljankukkaa, välimeren yrttejä ja sitruksen makua.

Näin valmistetaan GT eli Gin & Tonic drinkki
GT:n makua voi muunnella esimerkiksi erilaisilla tonic-vesillä.

Millainen gini Gin & Toniciin kannattaa valita?

Alkujaan giniä sekoitettiin tonic-veden kanssa nimenomaan pehmentämään juoman karvasta makua ja tällöin makeus ginissä oli valttia. Vuosien saatossa tonic-vesi on kuitenkin muuttunut lääkkeestä virvoitusjuomaksi, sen karvaus on vähentynyt ja juomassa itsessään on usein sokeria. Siksi giniksi kannattaakin valita lähtökohtaisesti maultaan kuiva tuote. Esimerkiksi London Dry -ginityyli on tarkkaan laissa määritelty, ja sen edustajat ovat usein kuivia ja laadukkaita. London Dry -ginejä valmistetaan kaikkialla maailmassa, vaikka nimi viittaakin Iso-Britannian pääkaupunkiin.

Trendikkäiksi ovat viime vuosina nousseet uudet pink ginit, jotka maustetaan katajanmarjan lisäksi punaisilla marjoilla ja hedelmillä. Maultaan usein perinteistä giniä makeammat pink ginit sopivatkin makean ystävälle.

Ginejä on nykyään tarjolla hurja määrä erilaisia versioita. Gin & Toniciin kannattaakin ensisijaisesti valita gini, joka sopii omaan suuhun!

Mikä on paras lasi Gin & Tonicille eli GT:lle?

Perinteinen brittiläinen Gin & Tonic tarjoillaan korkeasta highball-lasista, espanjalainen Gin Tonica puolestaan pallomaisesta viinilasista. Pallomaisen lasin etu on se, että se kokoaa drinkin aromit paremmin nautiskelijan nenään, samaan tapaan kuin laadukkaan viinin juontiin tarkoitettu lasi. Pallomaiset lasit ovat toisaalta usein varsin suuria, ja niitä ei kannatakaan täyttää aivan täyteen: muuten drinkkiin tulee lisättyä aivan liikaa tonicia eikä gini maistu enää ollenkaan.

Gin & Tonic lasin tulisi olla vetoisuudeltaan noin 3-4 desilitraa, jotta siihen mahtuu sopivassa suhteessa giniä, tonicia ja jäitä.

Näin valmistetaan GT eli Gin & Tonic drinkki
GT:n voi valmistaa myös pallomaiseen viinilasiin.

Klassisen Gin & Tonicin resepti

5 cl giniä
10-15 cl tonic-vettä
jäitä
koristeeksi makusi ja valitsemasi ginin mukaan esimerkiksi sitrushedelmän lohko, yrtti, marja tai mauste

  1. Mittaa tarjoilulasiin 5 cl giniä.
  2. Täytä lasi jäillä - tässä ei kannata pihtailla, tai juoma ei pysy kylmänä ja siihen tulee lisättyä liikaa tonicia!
  3. Pyöräytä giniä ja jäitä lasissa pitkävartisella lusikalla muutaman kerran, jotta juoma ja lasi jäähtyvät.
  4. Kaada joukkoon 10-15 cl tonic-vettä. Laita alkuun mieluummin liian vähän kuin liian paljon, tonicia voi aina lisätä myöhemmin.
  5. Nostele juoma sekaisin lusikalla - älä vatkaa, jotta tonicin kuplat eivät karkaa!
  6. Koristele juoma makusi mukaan.

 

Vinkki! Rakenna juhliin Gin & Tonic -baari, jossa vieraat saavat itse valmistaa oman juomansa. Laita esille esimerkiksi kolme erilaista giniä, muutama tonic-vaihtoehto sekä valikoima koristeita. Älä unohda laadukkaita jäitä, joita kannattaa varata reilusti!

Miten valmistetaan GT eli Gin & Tonic drinkki

Lähteet:

https://advancedmixology.com/blogs/art-of-mixology/life-saving-gin-and-tonic
https://www.forbes.com/sites/megykarydes/2016/06/23/whats-so-special-about-a-spanish-gin-tonic/?sh=36a01c3e7f83
https://www.ginfoundry.com/gin-news/gt-history-in-a-glass/

Teksti: Laura Hujanen

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!