Miten valmistetaan klassinen Martini?

Miten valmistetaan klassinen Martini?
Martini on aina yhtä muodikas drinkki, ja se sopii seurustelun lisäksi myös ruokajuomaksi.

Martini on drinkki, joka ei mene koskaan muodista. Tämä Mad Men -sarjassakin usein vilahdellut juoma oli erityisen suosittu 1950- ja 1960-luvuilla, kun drinkinhuuruiset businesslounaat olivat arkipäivää. Martinin alkuperä ei ole tiedossa, mutta ginistä ja vermutista on sekoitettu juomia ainakin 1800-luvulta lähtien. Martinin kristallinkirkas ulkonäkö, puhdas maku ja drinkkiin liittyvä mystiikka ovat syynä sen suosioon vuosikymmenestä toiseen.

Martini on kuitenkin jalostunut vuosien varrella. Alunperin Martini valmistettiin makeasta ginistä ja makeasta vermutista. Ginityylien kuivuessa Martinia alettiin valmistaa kuivemmasta ginistä ja myös vermutti vaihtui makeasta kuivaan. Vodka astui kuvioihin 1900-luvun alkupuolella, jolloin sen suosio oli kasvussa USA:ssa. Vodkaa, giniä ja ranskalaista Lillet-aperitiivia yhdistävän Vesper Martinin teki kuuluisaksi viimeistään Ian Flemingin hahmo James Bond, joka tilasi Vesper Martinin 1953 ilmestyneessä Casino Royale -kirjassa. Vodkasta ja vermutista valmistetun Vodka Martinin James Bond nautti ravistettuna hämmennetyn sijaan.

Martini valmistetaan näistä ainesosista

Martini valmistetaan:

  • ginistä
  • kuivasta vermutista.

Drinkki koristellaan perinteisesti joko oliiveilla tai sitruunankuoresta leikatulla suikaleella. Oliivi tuo juomaan suolaisuutta, sitruunankuori taas päästää ginin maun parrasvaloihin. Valitse omaan makuusi sopiva vaihtoehto!

Jäät ovat myös tärkeässä roolissa Martinin valmistuksessa. James Bond nauttii Vodka Martininsa ravistettuna, mutta parhaan lopputuloksen saa aikaiseksi hämmentämällä. Ravistettaessa drinkkiin sitoutuu ilmaa, mikä tekee juomasta samean. Lisäksi ravistuksessa jääpaloista irtoavat jäähileet vaikuttavat Martinin suutuntumaan ja laimentavat drinkkiä. Martini kannattaa siis hämmentää, ja sitä varten tarvitaan laadukkaita jääpaloja. Niitä on saatavilla supermarkettien pakasteosastoilla. Voit kysyä jääpaloja myös läheisestä baarista, tai tilata jäät kotiin niitä toimittavalta palvelulta.

Millainen alkoholi Martiniin kannattaa valita?

London Dry -tyyppinen gini on klassinen valinta Martiniin. Raikkaan sitruksinen, hennon katajanmarjainen tuote toimii hyvin Martinin selkärankana. Vermutiksi kannattaa valita nimenomaan kuiva vermutti eli dry vermouth.

Miten valmistetaan Martini

Mikä on paras lasi Martinille?

Martini tarjoillaan V-mallisesta Martini-lasista, myös coupe- tai coupette-lasi sopii hyvin. Lasi kannattaa jäähdyttää etukäteen pakkasessa, jotta juoma pysyy pidempään kylmänä. Pakkaskylmästä lasista nautittu Martini on kokonainen aistielämys!

Klassisen Dry Martinin resepti

Tarvitset:

5 cl giniä
1-2 cl kuivaa vermuttia
koristeeksi oliivi tai sitruunankuorisuikale
lisäksi tarvitset (pakkaskylmän) tarjoilulasin, sekoituslasin tai shakerin metalliosan, baarimitan, pitkavartisen lusikan ja baarisiivilän

Valmistusohje:

  1. Mittaa sekoituslasiin tai shakerin metalliosaan 5 cl giniä ja 1-2 cl kuivaa vermuttia.
  2. Lisää runsaasti jäitä ja hämmennä juomaa 20-30 sekuntia.
  3. Martini on valmis, kun sen maku on tasapainoinen, alkoholin terävyys on pehmentynyt ja juoma ei maistu “viinaiselta”.
  4. Siivilöi valmis drinkki jäähdytettyyn tarjoilulasiin. Koristele oliivilla tai sitruunankuorisuikaleella.

Vinkki! Isommalle porukalle voit hämmentää Martinit etukäteen, pullottaa lasipulloon ja säilyttää pakastimessa tarjoiluhetkeen asti. Älä kuitenkaan säilytä valmista drinkkiä pakastimessa useita päiviä, sillä siihen tarttuu nopeasti pakkaselle ominainen tunkkainen aromi.

Lähteet:

https://www.liquor.com/articles/martini-facts/
https://www.jamesbondlifestyle.com/product/vesper-martini
https://food52.com/blog/10396-the-history-of-the-martini

Teksti: Laura Hujanen

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!