Miten kauan viini säilyy avattuna?

Miten kauan viini säilyy avattuna?

Miten kauan viini säilyy avattuna? Onko eri pakkauksissa eroja? Entä miten voi hyötykäyttää lopun viinin?

 

Avattu viinipullo säilyy muutaman päivän juomakelpoisena

Kun viinipullo avataan, alkaa ilma hapettaa viiniä. Avattu viini ei kuitenkaan mene heti pilalle, vaan sitä voi vielä nauttia seuraavinakin päivinä. Pääsääntöisesti viini säilyy avatussa pullossa muutaman päivän. Valkoviineissä kevyemmät viinit säilyvät avattuna tuhdimpia valkoviinejä vähemmän aikaa. Punaviineistä tanniinisimmat ja hapokkaimmat viinit säilyvät avattuina kauiten.

Mitä enemmän viiniä on jäljellä pullossa, sen paremmin se säilyy

Avatun viinipullon sisältö säilyy sitä paremmin mitä enemmän viiniä on jäljellä pullossa. Jos viiniä on vain hieman maistettu, säilyy se todennäköisemmin usean päivän avattuna.

Myös kuohuviinin kuplat säilyvät seuraavaan päivään sitä paremmin mitä enemmän kuohuviiniä on jäljellä pullossa. Parin sentin pohjassa tuskin on yhtään kuplaa jäljellä enää seuraavana päivänä.

Kuohuviinin säilytyksestä voit lukea enemmän artikkelista:

Säilytä avattu pullo jääkaapissa

Viileä ja pimeä sijainti on paras säilytyspaikka myös avatulle viinipullolle. Jos kotoa ei löydy viinikaappia, kannattaa avattu viinipullo säilyttää jääkaappissa. On kyseessä sitten valko-, puna- tai kuohuviini, kannattaa pullo aina sulkea korkilla. Puna- ja valkoviineissä voi käyttää pullon omaa korkkia, mutta kuohuviinin säilytykseen kannattaa hankkia erillinen avatun pullon säilytykseen tarkoitettu sulkija. Muun muassa Alkossa on myynnissä käteviä kuohuviinipullon sulkijoita.

Avattu hanapakkaus säilyy pulloa kauemmin

Hanapakkaus on kätevä valinta moneen eri tilanteeseen, kuten suuremmille seurueille, juhliin noutopöydän viiniksi tai vaikka mökille, missä hanapakkauksen pahvilaatikon voi polttaa, eikä lasipulloja ole kannettavana takaisin mökiltä. Hanapakkaus on kätevä myös siitä, että sen sisältö säilyy juomakelpoisena avatussa pakkauksessa kauemmin kuin avatun pullon viini. Jos avattu pulloviini pilaantuu muutamien päivien kuluessa, voi avattua hanaviiniä juoda vielä parin kolmen viikonkin päästä.

Loppu viini hyötykäyttöön

Vaikka viini ei olisikaan enää parhaimmillaan ja juomakunnossa, sitä ei kannata heittää pois. Avatun viinipullon jäännökset voi hyvin vielä käyttää ruuanlaitossa. Valmista valkoviinistä herkullinen risotto tai pasta, punaviinistä maukas kastike.

Muista pienemmät pullokoot

Kannattaa kuitenkin muistaa, että Alkosta on saatavilla laadukkaitakin viinejä pienemmissä pullokoissa. 37,5 cl pullosta riittää esimerkiksi erittäin hyvin vaikkapa kahden hengen aterialle, kun tarkoituksena on juoda vain reilu lasillinen viiniä henkeä kohden.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!