Kotimaisella Valkialla on paikkansa laadukkaiden viinien joukossa

Kotimainen Valkia kuohuviini
20.03.2018

Ilmaston lämpenemistä saadaan odotella vielä hetken aikaa. Sillä välin, kun odottelemme Rieslingin kukkimista takapihalla, voidaan yhtä hyvin valmistaa vastaavia persoonallisia herkkuja siitä, mitä lähistöllä on tarjolla. Näissä on vain mielikuvitus rajana! Useita kotimaisia viinejä on tarjolla ja muutama niistä pääsee siihen kategoriaan, että voisipa ostaa toisenkin pullollisen! Valkia on yksi näistä.

Tärkeimpänä ajatuksena heti alkuun täytyy muistaa, ettei kannata lähteä olettamaan Valkian maistuvan samppanjalta, sillä kyseessä on täysin eri tuote omassa kategoriassaan. Eikä valmistaja lähdekään taistelemaan ranskalaisia tuulimyllyjä vastaan. Valkoherukoista ja mustikoista lähtee käymisprosessissa täysin toisenlainen makuprofiili, jonka happorakenne on hyvin erilainen muihin viineihin verraten. Paljon c-vitamiinia sisältävät kotimaiset raaka-aineet maistuvat viinissä hentona kirpeytenä, joten pieni makeus on tuotteelle edellytys, jolla saavutetaan tasapaino viiniin.

Samppanjan ja Moscato d’Astin tilalle kotimainen vaihtoehto

Samppanjan ja kuohuviinin kysyntä on tällä hetkellä suurta. Makeita kuohuviinejä näkyy ravintoloiden viinilistoilla ja -paketeissa entistä enemmän. Tähän on varmasti syynä se, ettei kansa halua enää yltiömakeita viinejä illallisen päätteeksi, vaan pikemminkin jotakin raikkaamman puoleista. Italialaiset Moscato d'Astit ja Bracetto d'Acuit ovat vahvassa roolissa, mutta näiden tilalla näkyy myös usein kotimaisia vastaavia herkkuja.

Yhdistele viinejä ja ruokia oikein

Viinin ja ruoan parituksessa tehdään nykyisin rohkeita yhdistelmiä. Niissä on kuitenkin muutamia ohjenuoria tai "sääntöjä", joilla päästään jo teoriassa oikean tuotteen ympärille. Yksi näistä on paikallinen viini paikalliselle ruoalle: Onko sattumaa, että italialaiset punaviinit ovat keskimääräistä hapokkaampia, kun paikallisessa ruoassa käytetään paljon happoja esim. tomaattia, viiniä ja etikoita? Entä maanläheiset tammitetut ranskalaiset punaviinit haudutetuille liha-juurespadoille?

Toinen on, että ruoan tulisi aina olla hieman makeampaa, kun viinin. Myös makupareja on hyvä hakea viiniä ja ruokaa yhdistellessä.

Miten Valkia toimii ruokajuomana?

Valkian mustikkaisuus tulee vahvasti esiin viinistä, jolloin makupari on helppo löytää ruoassa. Itse lähdin hieman mummon mustikkapiirakkamaisesti lähestymään asiaa ja kokeilin Valkiaa raikkaan hedelmäsalaatin kanssa, jossa myös kotimaisia vadelmia ja pensasmustikoita seassa. Koko komeuden kruunasin kookos-vaniljakastikkeella ja vadelmasorbetilla. Annos ei missään tapauksessa ollut liian makea vaan lähinnä freessi ja kevyt lopetus illalliselle tai vaikka mukaan piknikille. Salaatti oli juuri hieman makeampi, kuin Valkia. Makupareina tässä kotimaiset marjat ja kotimaista kotimaiselle.

Rohkeasti kokeilemaan myös kotimaisia!

Ronny Malmberg

Teksti ja kuvat: Ronny Malmberg

Ronny on Vuoden Tarjoilja 2017 -kilpailun voittaja, eli yksi Suomen parhaista tarjoilijoista. Ronnylla on 14 vuoden kokemus ravintola-alalta, joka takaa vahvan ammattitaidon asiakaspalvelusta, sekä myös ruokien ja juomien parista. Tällä hetkellä Ronny työskentelee ravintola Farangin ravintolapäällikkönä.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!