Moderni pääsiäismenu & upeiden makujen hummusplatter

Moderni pääsiäismenu & upeiden makujen hummusplatter
29.03.2023

Pääsiäinen on yksi vuoden parhaista ruokajuhlista. Pitkältä tuntuva kesän odotus helpottuu evään ensimmäisten parsojen, perinteisten lampaanviulujen ja pashojen sekä mämmien äärellä – mieluiten nautittuna koko perheen tai ison kaveriporukan kanssa. Pääsiäisen ruokien ei kuitenkaan tarvitse olla kiveen hakatun perinteisiä, vaan juhlaan sopii myös modernimpi ote makuihin. Kokosin tähän postaukseen ideoita uudenlaiseen pääsiäismenuun Castillo de Molina -viinivinkkien kera.

Pääsiäisen alkuruokana maistuu itseoikeutetusti parsa. Mikäli kevät on jo niin pitkällä, että ekat nokkoset ovat nousseet maanpinnalle, tulevat nokkosletut uppomunan ja paistetun parsan kanssa kyseeseen. Toinen juhlava parsaa ja kananmunia yhdistelevä ruoka on paahdettu parsa keitettyjen munien ja kaprisvinegretin kera. Jos pöydän äärelle kokoontuu vegaaneja, on paahdettu parsa linssien ja romesco-kastikkeen kanssa hyvä vaihtoehto. Castillo de Molina Gran Reserva Sauvignon Blanc sopii parsajuomien kumppaniksi kuin nakutettu, viinin rehevän vihreät maut komppaavat parsan herkkyyttä hienosti. Kaikki Castillo de Molinan viinithän ovat myös vegaaneille sopivia.

Castillo de Molina Sauvignon Blanc ja parsa

Pääruoaksi tai late night snackiksi sopii tämän postauksen lopusta löytyvä hummusplatter. Sen voi valmistaa vegaanisena käyttämällä Oumph kebab -suikaleita, mutta ruoka toimii mainiosti myös karitsan fileestä tai broilerin rinnasta tehtynä. Hummusplatterin maut ovat tuhdit, joten viinissäkin pitää olla kunnolla luonnetta, mutta myös raikkautta. Marjaisa Castillo de Molina Gran Reserva Pinot Noir toimii niin Oumphin kuin karitsankin kanssa ja viiniä saa myös kolmen litran hanapakkauksessa – riittää isommallekin joukolle!

Tuhtien ruokien päälle voi tarjoilla vain lasilliset herkullista Campo Viejo Cava Brut Reserva -kuohuviiniä, mutta jos haluaa panostaa myös jälkiruokaan, voisi raikas jogurtti-rahkatorttu tai vegaaninen sitrusrahka tulla kyseeseen. Aina mainio vaihtoehto on myös tarjoilla ruoan päätteeksi kulhollisen mämmiä vaniljakastikkeen kanssa.

Hummusplatter

4:lle

Hummus:

1 prk kypsiä kikherneitä (230 g)
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tahinia
½ sitruunan mehu
3 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa

Mausteinen Oumph:

1 pss Oumph Kebabia (280 g)
(tai 300 g karitsan fileetä tai broilerin rintaa)
1 sipuli
1 rkl öljyä
½ tl jauhettua juustokuminaa
½ tl jauhettua korianteria
½ tl paprikajauhetta
¼ tl jauhettua kanelia
(1 tl savuaromia, jos teet karitsasta tai broilerista)

Persiljakastike:

½ ruukkua lehtipersiljaa
1 vihreä chili
2 valkosipulinkynttä
½ sitruunan mehu
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
½ dl oliiviöljyä

Lisäksi:

granaattiomenan siemeniä
paahdettuja pinjansiemeniä
lehtipersiljaa
paahdettuja pitaleipäpaloja

Hummus:

Valuta kikherneet ja laita ne tehosekoittimeen. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Lisää tehosekoittimeen valkosipuli, tahini, sitruunan mehu, oliiviöljy ja suola, sekoita mahdollisimman sileäksi tahnaksi. Lisää hieman vettä, jos hummus on makuusi liian paksua.

Levitä hummus tarjoiluvadille ja lisää päälle paistettu Oumph ja persiljakastike. Viimeistele annos granaattiomenan siemenillä, paahdetuilla pinjansiemenillä ja tuoreella lehtipersiljalla. Tarjoile hummusplatter paahdettujen pitaleipäpalojen kanssa.

Mausteinen Oumph:

Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulia miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Lisää pannulle juustokumina, korianteri, paprikajauhe ja kaneli, sekoittele hetki. Lisää sitten pannulle Oumph ja paista, kunnes Oumph on sulanut ja saanut kauniin paistuneen värin.

Jos teet ruoan karitsasta tai broilerista, toimi näin: Leikkaa liha ohuiksi siivuiksi. Valmista samalla tavalla kuin Oumph, mutta broilerin kohdalla pidä huoli, että liha on varmasti täysin kypsää. Karitsan voi halutessaan jättää mediumiksi.

Persiljakastike:

Hienonna lehtipersilja ja vihreä chili, josta voit halutessasi poistaa siemenet. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään.

Teksti ja kuvat: Hanna Hurtta

Hanna Hurtta on ruokakirjailija ja -bloggaaja, valokuvaaja ja somevaikuttaja. Hanna rakastaa aasialaisia makuja, innostuu aina uusista ruokatrendeistä ja kokkaa sesongin mukaista kasvispainotteista ruokaa.

Lisää mainioita makuja löydät Hannan soppa -blogista.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!