Uutta twistiä cocktaileihin portviinillä

Portviinicocktailit
22.11.2017

Useimmiten kun nautimme portviiniä, löydämme itsemme juustolautasen ääreltä, todennäköisesti illallisen loppupuolelta. Portviini on oivallinen pari myös suklaata sisältävän jälkiruoan kylkeen. Näihin tarkoituksiin makea portviini sopii tietenkin mainiosti. Pähkinänkuoressa todettakoon että portviiniä on totuttu nauttimaan useimmiten sellaisenaan joko ruoan kanssa tai ilman.

Mutta miten toimii portviini cocktailin raaka-aineena? Portviinillä saadaan juomasekoituksiin hienostunutta luonnetta ja syvyyttä. Portviini on myös mainio valinta jos haluat tuttuihin juomasekoituksiin jotain uutta twistiä tai muuten vain yllättää ystäväsi.

Monikäyttöinen Portviini mahdollistaa moneen makuun

Monikäyttöisyyden ansiosta voit valmistaa portviinistä niin lämpimiä ja mausteisia toteja talven kylmiin iltoihin kuin raikkaita ja hedelmäisiä cocktaileja kesän pihajuhliin. Vain mielikuvitus on rajana. Kun valmistat cocktaileja portviinistä, kannattaa valita hieman nuorempi ja edullisempi vaihtoehto ja nauttia vuosikymmeniä vanhat arvokkaammat portviinit sellaisenaan. Juomasekoitukset kannattaa pitää yksinkertaisina ja antaa portviinin perusluonteen puhua puolestaan.

Portviini sisältää noin 20 % alkoholia joten portviini-cocktail on hyvä vaihtoehto vastuulliseen nautiskeluun. Täyteläinen maku viinissä edesauttaa loihtimaan runsaan makuisen cocktailin ilman liiallisen humaltumisen pelkoa. Matalampi alkoholipitoisuus portviinissä mahdollistaa myös hieman suuremman määrän käyttämisen eikä cocktailista silti tule liian vahvaa.

Ota portviinin ominaisuudet huomioon suunnitellessasi siitä cocktailia

Kun alamme suunnittelemaan portviini-cocktailia, kannattaa ensin tutustua tietenkin tuotteeseen sellaisenaan ja poimia viinistä selkeät luontaiset ominaisuudet. Näitä ominaisuuksia emme halua peittää, vaan muiden raaka-aineiden valinnalla kannattaa päinvastoin vain korostaa viinin hyviä puolia. Hedelmäisyys, tummat marjat, kuivatut hedelmät, mausteisuus. Nämä ovat portviinien ominaisuuksia, joita korostamalla et mene vikaan. Portviinissä itsessään on myös aina luontaista hapokkuutta, jonka vuoksi sokeripitoisen raaka-aineen lisääminen on myös erittäin suositeltavaa, tietenkin maun mukaan.

Valmistuksessa kannattaa käyttää aina runsaasti jäitä. Mitä enemmän jäitä käytetään, sitä kylmempi ja raikkaampi juomasta saadaan. Juoma pysyy myös kylmänä pitempään eikä vetisty liian nopeasti. Ammattilaisten työvälineitä et valmistuksessa tarvitse. Voit helposti soveltaa kotoa löytyvistä keittiövälineistä tarvittavat välineet. Shakerin tilalla voit käyttää kannellista hillopurkkia ja mittana voit käyttää mitä tahansa mittakuppia tai vaikka pientä shottilasia. Täysin sentilleen ei myöskään tarvitse reseptejä noudattaa vaan reseptejä voi soveltaa omaan makuun juuri niin paljon kuin haluaa. Cocktailien teon kuuluu olla tietenkin hauskaa siinä missä ruoanlaittokin.

Tässä kolme reseptiä portviinicocktaileihin:

Port & Tonic

5 cl Sandeman Old Invalid Port
n.10 cl Tonic-vettä

Mittaa lasiin portviini. Lisää paljon jäitä ja pidennä tonic-vedellä. Sekoita kevyesti ja koristele sitruuna- tai appelsiinisiivulla.

Port Mojito

5 cl Sandeman Old Invalid Port
3 cl Limemehu
3 tl Hienoa sokeria
Kourallinen tuoretta minttua
Soodaa

Mittaa pitkään lasiin limemehu, sokeri, minttu ja loraus soodaa. Sekoita juomaa hetki jotta sokeri alkaa sulamaan. Älä murskaa minttua liikaa ettei siitä tule kitkerää. Lisää portviini ja täytä lasi jäillä. Sekoita kunnolla jotta loputkin sokerit sulaa. Koristele mintulla ja nauti.

Port Garden

5 cl Sandeman Old Invalid Port
2 cl Sitruunamehu
1,5 cl Sokeriliemi
3 cl Cloudy Omenamehu
8-10 lehteä tuoretta basilikaa
Kananmunan valkuainen

Mittaa kaikki raaka-aineet shakeriin tai hillopurkkiin. Lisää paljon jäitä ja sulje shakeri/hillopurkki kunnolla. Ravista juomaa voimakkaasti noin 20 sekuntia. Siivilöi juoma tiheän siivilän läpi cocktail-lasiin jotta pienet basilikan ja jäiden palaset saadaan eroteltua juomasta. Koristele basilikan lehdellä.

Teksti: Pekka Välitalo
Kuvat: Teija Kohijoki

Pekka on yksi Suomen taidokkaimmista baarimestareista, joka on voittanut lukuisia cocktailkilpailuita, ja jolla on vuosien kokemus niin baaritiskin takaa kuin baarimestareiden kouluttamisesta. Pekka osaa sekä hifistelyn taidon, mutta ymmärtää myös, millä tavoin kotibaarista saa kaiken irti liikaa stressaamatta.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!