Rocca di Montemassi: Viinitalo Maremman maaseudulla lähellä Roomaa

Viinimatka Toscana Maremma Rocca di Montemassi
03.09.2018

 

Tein vuosi sitten heräteostoksen lentoalennusmyynneistä. En varsinaisesti halunnut Roomaan, mutta jos kahden hengen lennot sai reilulla satasella, olihan ne ostettava. Onneksi heti perään huomasin, että Rocca di Montemassin viinitila sijaitsee vain parin tunnin ajomatkan päässä Rooman Fiumicinon lentokentältä. En sen kummemmin ottanut selvää, millainen paikka Maremma tai Rocca di Montemassin viinitila olisivat, mutta Italian maaseutu kiinnosti niin paljon Roomaa enemmän, että valitsimme määränpääksi pidemmittä puheitta maaseudun ja viinitilavisiitin.

En tiedä johtuiko täysi ällistyminen ennakko-odotusten puutteesta vai mistä, mutta rakastuin sekä Maremmaan että Rocca di Montemassin viinitilaan ensi silmäyksellä. Tässä muutama syy, miksi niin kävi.

Vaikuttava miljöö

Rocca di Montemassi sijaitsee lähellä maremmalaista Montemassin kylää. Alue on valtavan kaunista maalaismaisemaa, missä viiniköynnökset vaihtuvat tomaattiviljelmiin, välillä vuoriston pieniin kyliin, niiden kapeisiin kujiin ja näköalapaikkoihin, joissa tuntee olevansa maailman katolla. Minne vain katsoo, kaikki on valtavan kauniisti istutettu, laitettu, hoidettu. Näin ja jopa piirun verran paremmin on myös Rocca di Montemassin viinitilalla.

Viinitilaa vartioi massiiviset portit, jotka sulkevat sisäänsä kauniin viinitalon viinikellareineen ja viinimyymälöineen. Viinitaloa ympäröi kaunis puutarha oliivipuineen. Puutarhan toisella laidalla on lampi, jonka vesi tulee vuorilta ja jota hyödynnetään kasteluun. Tilalla on lisäksi valloittava museo, jossa on esillä entisaikojen viininviljelyn ja muun maatalouden esineistöä.

En voinut viinitilalla kuin haukkoa henkeäni. Kaikkialla oli niin valtavan kaunista!

Rocca di Montemassi Viinimatka Toscanassa
Rocca di Montemassi - viinimatka Toscana
Rocca di Montemassi Viinimatka Toscanassa
Rocca di Montemassi Viinimatka Toscanassa

Meitä kierrätettiin viinitalolla ja puutarhassa, kävimme syömässä sadonkorjuun jälkeen viiniköynnöksiin jääneitä rypäleitä suoraan köynnöksistä. Piipahdimme viinikellarissa ja viimeiseksi vielä tilan "Museum of Rural Civilization" -museossa. Kaikki museon esineet ovat 1800-luvun lopulta tai 1900-luvun alkupuolelta. Tuntui todella mielenkiintoiselta nähdä kaikki tämä keskellä Maremman maaseutua juuri siellä, missä välineitä on oikeasti aikoinaan käytetty.

Kaiken tämän upeuden ja komeuden keskellä viinitilalla oli myös kovin kotoisaa. Tätä suosittelen todella lämpimästi vierailukohteeksi kenelle tahansa. Tänne pääsee vaikka päiväretkelle Roomasta käsin.

Osoite:
Rocca di Montemassi
Strada Procinciale 91
Loc. Pian del Bichi
58027 Roccastrada (GR)

Aukioloajat:
Kesäaikaan tila on avoinna joka päivä 10-19.
Talvikuukausina tila on avoinna arkipäivisin 9-18.
Tilalla järjestetään kierroksia englanniksi, ranskaksi ja saksaksi, ja ne tulee sopia ennakkoon soittamalla tai sähköpostitse.

Lisätietoja:
hospitality@roccadimontemassi.it
+39 0564 579700
www.roccadimontemassi.it

Rocca di Montemassi - viinimatka Toscana
Rocca di Montemassi Viinimatka Toscanassa

Upeat viinit

Pääsimme toki tutustumaan myös Rocca di Montemassin viinivalikoimaan. Suomen valikoimista minulle olivat entuudestaan tuttuja Rocca di Montemassi Calasole Vermentino -valkoviini sekä ihanan pehmeä Rocca di Montemassi Le Focaie -punaviini. Sittemmin olemme onneksi saaneet myös muita viinitalon upeita viinejä Suomeen ja myös Alkon valikoimiin. Olisi nimittäin sääli, jos näiden viinien perässä olisi aina matkustettava Italiaan - olkoonkin, että Maremmaan pääsee Helsingistä edullisemmalla ja lähes yhtä nopeaan kuin VR:llä Jyväskylään.

Tällä hetkellä Suomesta on saatavilla:

Rocca di Montemassi Le Focaie - vain ravintolamyynnissä

Rocca di Montemassi Governo - hinta Alkossa 13,99 € / 75 cl

Rocca di Montemassi Sassabruna - hinta Alkossa 17,90 € / 75 cl

Rocca di Montemassi Sangiovese - hinta Alkossa 39,98 € / 300 cl hanapakkaus

Rocca di Montemassi Calasole Vermentino - hinta Alkossa 15,29 € / 75 cl

Rocca di Montemassi Viinimatka Toscanassa

Ruuat omalta maalta, kohti luomutuotantoa

Eikä tässä tietysti vielä kaikki. Viinien lisäksi Rocca di Montemassilla viljellään muun muassa vehnää ja onpa heillä kaksitoista lehmääkin. Molemmat näistä ovat tukemassa luomutuotantoa. Vehnä myydään pääsääntöisesti ulkopuoliselle pastan tuottajalle. Tilalla on myös pieni puutarha, jossa kasvaa ainakin viikunoita ja oliiveja.

Maremmalaisittain on kovin tavallista, että mahdollisimman paljon ruokapöydän antimista on tuotettu lähellä. Meille tarjoiltiin neljän ruokalajin lounas, jossa oli ainakin oman puutarhan papuja, lähiseudulta metsästettyä peuraa, lähitilan ricotta-juustoa, oman tilan viikunoita. Ja tietysti ruuat tarjoiltiin oman tilan viinien kera.

Rocca di Montemassi - viinimatka Toscana
Rocca di Montemassi Viinimatka Toscanassa

Maremman seutu täydellinen lomakohde

Maremma on minun makuuni täydellinen matkakohde. En keksi mitään, mitä sieltä puuttuisi. Kaikki tuntuu olevan niin kohdillaan. Maremman sijainti toki on erinomainen, kun sinne pääsee niin nopeaan ja edullisesti Suomesta käsin. Sen lisäksi Maremman sijainti on sekä kauniin maaseudun keskellä, vuorten ympäröimänä että meren rannalla. Maremman pienet vuoristokylät hurmaavat ja pääkaupungin Grosseton vilinään pääsee myös menoa ja meininkiä halutessaan. Maremmasta löytyy - luonnollisesti - erinomaisia viinejä, mutta myös loistavia ravintoloita. Maremman hintataso on hyvinkin edullinen, eikä siellä tarvitse olla keskellä turistijoukkoja.

Kiinnostuitko? Lue lisää Maremmasta matkakohteena matkablogistani tästä linkistä.

Rocca di Montemassi Viinimatka Toscanassa

Teksti ja kuvat: Teija Kohijoki

Teija rakastaa sekä hyviä viinejä ja ruokia että matkoja. Hän viettää kaikki lomansa matkaillen ja vapaa-ajan uusia matkoja suunnitellen. Teijan saa houkuteltua matkalle kuin matkalle, kunhan ohjelmassa on hyvää ruokaa ja laadukkaita juomia.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!