Trendikkään kuplivat cava-cocktailit

Trendikkään kuplivat cava-cocktailit.
13.12.2020

Espanjalaiset cavat ovat nousseet viime vuosien aikana yhdeksi trendikkäimmistä kuohuviineistä samppanjoiden rinnalle. Sen lisäksi, että cava maistuu sellaisenaan, sopivat ne erinomaisesti cocktailien ainesosaksi.

Annan tässä teille muutamia vinkkejä kuohuviinicocktailien valmistukseen. Yleisesti ottaen kuohuviinicocktaileja on hyvin helppo valmistaa kotioloissa. Niissä tärkeää ovat juoman kylmyys, valmistustapa sekä kuohuviinin laadukkuus ja sopivuus cocktailin makumaailmaan.

Valitsin tähän lisäksi neljä erilaista kuohuviinicocktailia, joihin sopii kuohuviiniksi laadukas ja trendikäs Campo Viejo Cava Brut Reserva.

Kuohuviini cocktailin pidentäjänä

Kuohuviinicocktaileja valmistettaessa kuohuviini toimii cocktailin pidentäjänä. Toisin sanoen juomalle valmistetaan niin sanotusti pohja, joka sitten pidennetään kuohuviinillä. Kuohuviinicocktaileja valmistettaessa on hyvä huomioida, että yleisesti kuohuviinit ovat kuivia, joten juoman pohjan sokeripitoisuus voi olla suurehko. Kuohuviini kuivattaa kokonaisuutta ja näin cocktailiin saadaan täydellinen makeuden ja happamuuden tasapaino.

Muista jäähdyttää cava hyvin ennen cocktailin valmistamista

Cocktaileihin käytettävän kuohuviinin tulee olla erittäin kylmää, kuten sen tulee olla myös sellaisenaan nautittuna. Kylmän kuohuviinin kuplat säilytät paremmin juomaa sekoitettaessa. Tietenkin viinin kuplat kärsivät aina, kun joukkoon sekoitetaan muita raaka-aineita. Raaka-aineiden kylmyys kuitenkin auttaa asiaa jonkin verran ja kuohuviinin kuplat säilyvät näin paremmin juomassa.

Rakenna cava-cocktail suoraan lasiin - älä ravista

Kun valmistat kuohuviinistä cocktaileja, kannattaa juoma rakentaa suoraan lasiin. Ravistusta voit käyttää valmistusmenetelmänä juoman pohjassa, mutta älä koskaan ravista kuohuviiniä, koska… no tiedät kyllä miksi.

Valitse cocktailiin laadukas kuohuviini

Kuohuviiniä valitessa cocktailin raaka-aineeksi, kannattaa miettiä viinin omaa ominaismakua ja lisätä siihen sopivia makuja mukaan. Näin varmistat onnistuneen lopputuloksen. Campo Viejo Cava Brut Reservan upea tuore, raikas ja hedelmäinen maku onkin juuri täydellinen hedelmäisille kuohuviinicocktaileille.

Kuten muissakin kotona valmistettavissa cocktaileissa, myös kuohuviinipohjaisissa juomissa yksinkertaisuus on valttia. Valitse laadukas kuohuviini jota vain vähän maustat muilla mauilla. Näin et myöskään peitä laadukkaan kuohuviinin ominaisuuksia liikaa.

Bellini

4-6 cl Persikkapyre*
10 cl Campo Viejo Cava Brut Reserva

Kaada viilennetty Campo Viejo Cava Brut Reserva viinilasiin. Lisää persikkapyre ja sekoita kevyesti juoma sekaisin. Koristele persikalla.

*Persikkapyre ohje

1 purkki säilykepersikkaa

Soseuta säilykepersikat sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa vähän säilykepersikan lientä jotta massasta tulee hieman juoksevampaa. Viilennä pyre ennen käyttöä.

Tai

5 kpl tuoretta persikkaa
n. 0,5 dl vettä
1 rkl sokeria

Kuori ja poista kivet persikoista. Soseuta persikat sauvasekoittimella ja lisää hieman vettä ja sokeria jotta massata tulee juoksevampaa. Viilennä pyre ennen käyttöä.

Granaattiomena Fizz

2 cl Lapponia Karpalo
4 cl Granaattiomenamehua (valmista tai itsepuristettua)
1 rkl Granaattiomenan siemeniä
10 cl Campo Viejo Cava Brut Reserva

Laita lusikallinen granaattiomenan siemeniä lasin pohjalle. Mittaa viinilasiin Lapponia Karpalo likööri ja granaattiomenamehu. Kaada varovasti viilennetty Campo Viejo Cava Brut Reserva juoman päälle ja sekoita kevyesti.

Creamy Cava

2 cl Lapponia Lakka
10 cl Campo Viejo Cava Brut Reserva
1 pallo vaniljajäätelöä

Pyöräytä jäätelöpallo laakeaan astiaan tai cocktaillasiin. Mittaa jäätelön päälle Lapponia Lakka likööri. Kaada varovasti päälle Campo Viejo Cava Brut Reserva. Koristele tuoreilla marjoilla.

Hugo con Campo Viejo

8 cl Campo Viejo Cava Brut Reserva
4 cl Seljankukkamehutiiviste (esim. Brunneby)
4 cl soodavesi
Tuoretta minttua

Täytä lasi jäillä, kaada päälle seljankukkamehutiiviste, cava ja soodavesi. Sekoita. Koristele tuoreilla mintunlehdillä.

Lue myös aiemmat vinkit kotibaariin:

Teksti: Pekka Välitalo

Pekka on yksi Suomen taidokkaimmista baarimestareista, joka on voittanut lukuisia cocktailkilpailuita, ja jolla on vuosien kokemus niin baaritiskin takaa kuin baarimestareiden kouluttamisesta. Pekka osaa sekä hifistelyn taidon, mutta ymmärtää myös, millä tavoin kotibaarista saa kaiken irti liikaa stressaamatta.

Kuvat: Sari Spåra

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!