Viiniraati | Loppukesän parhaat rapuviinit

Viiniraati | Loppukesän parhaat rapuviinit
22.07.2020

Tuoreet, kotimaiset ravut ovat yksi parhaista kesäherkuista. Saksiniekkojen parissa ahertaminen on hauskaa, mutta aikaa vievää puuhaa. Kun vaivalla koottu rapuleipä on vihdoin valmis, sen kanssa nautitun viinin pitää sopia makumaailmaan juuri eikä melkein.

Viinin pitää pärjätä suolalle ja tillille

Viini ei saa peittää ravun hentoa makua, mutta sen pitää pärjätä suolaliemelle ja tillille. Tamminen Chardonnay ole siis paras valinta, vaikka se moneen taipuukin.

Sen sijaan Riesling- ja Sauvignon Blanc -rypäleissä on tarpeeksi hapokkuutta, jota suola kaipaa. Rieslingistä voi löytää myös mineraalisuutta, joka tukee suolaisten äyriäisten makua. Sauvignon Blancin ruohoisuus ja herukanlehtisyys taas sopivat tilliin.

Rapuviiniraati etsi juomaa saksiniekoille

Tällä kertaa kokosin kotiini rapuviiniraadin. Saksiniekkoja ja valkoviinejä maistelivat minun lisäkseni Pilvilinnan Anna, Optimismia ja energiaa -Katja sekä My Kind of Luxury -Krista.

Herkkupöydässämme oli kotimaisia rapuja, jotka ostin Tampereen Kauppahallin legendaarisesta Kalaherkut Nygrenistä. Tarjolla oli myös ravuista tehtyä Skagen-kastiketta, rapuja mangokastikkeessa, uusia perunoita, juustoja, hedelmiä ja Annan suolaisenmakea Pavlova-kakku.

 

 

Rapuviiniraati

 

Rapujuhlat

Herukka ja hedelmä hurmasivat

Löysimme kaksi niin loistavaa viiniä, että ykkössija jaettiin kahden juoman kesken. Willy Gisselbrechtin Riesling Tradition on luonteikas laatuviini. Kuivassa ja hapokkaassa viinissä on upeaa aromaattisuutta: kuivattua aprikoosia, sitruunaa ja hitunen petrolia.

Toinen suosikkimme oli Brancott Estate Living Land Marlborough Sauvignon Blanc. Maailman parhaaksi Sauvignon Blanc -alueeksi kutsussa Uuden-Seelannin Marlborough'ssa viljelty luomuviini on vegaaninen. Tuoksussa ja maussa on ruohoa, mustaviinimarjaa ja tomaattia. Viini sopi yhteen sekä suolavedessä keitettyjen että makeampien mangorapujen kanssa.

Kolmas suosikkimme oli saman tuottajan kuohuviini, Brancott Estate Sauvignon Blanc Estate Brut. Herukanlehden ja sitruksen lisäksi viinissä oli mineraalisuutta. Se voisikin sopia yhteen myös voimakkaiden ostereiden kanssa.

 

Rapujuhlat

Testatut viinit:

Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc

Palkitun chileläisen tuottajan viini on vegaaninen. Väri on kirkkaan vihertävän keltainen. Tuoksussa on mustaherukkaa, seljaa ja sitrusta. Maku on pirskahteleva, herukanlehtinen ja yrttinen.

Kommentit:

”Vau mikä pirskahtelu. Siis tämähän lähes kuplii.”
”Sopii hyvin rapujen ja varmasti muidenkin merenelävien kanssa.”
”Puutarhan tuoksu. Parhaimmillaan ja voimakkaimmillaan maku on aivan kylmänä.”

Jacob´s Creek Riesling

Australian tunnetuimman viinintuottajan Riesling on väriltään vihertävän oljenkeltainen. Tuoksussa on sitruunaa, limeä ja hentoa kukkaisuutta, maussa mineraaleja, sitrusta ja happoja.

Kommentit:

”Erittäin vaalea väri ja hento tuoksu.”
”Sopii vähintään kohtalaisesti ihan kaiken kera, etenkin hedelmien ja marjojen. Ei silti riitele vahvojen juustojenkaan kanssa.”
”Seurusteluviini piknikille tai monipuoliseen buffetpöytään.”

Brancott Estate Living Land Marlborough Sauvignon Blanc

Palkitun, vastuullisen tuottajan luomuviini on vegaaninen. Väri on vihertävän keltainen. Tuoksussa on herukkaa ja trooppisia hedelmiä, maussa näiden aromien lisäksi mineraaleja ja tomaattia.

Kommentit:

”Oi mikä ihana herukan tuoksu leijailee jo avatusta pullosta, lasissa se voimistuu.”
”Tulee mieleen loppukesän puutarha. Aromikas, mutta ei mummoparfyyminen.”
”Sopii suolaisten rapujen, mutta myös makean mangokastikkeen kanssa. Olisi varmaan ihana viini tomaatille ja basilikalle.”

Gisselbrecht Riesling Tradition

Ranskan Alsacessa viljelty Riesling on kehuttu laatuviini. Väri on kauniin keltainen. Tuoksussa on persikkaa, mausteita ja mineraaleja, maussa omenaa, sitrusta ja hentoa petrolia.

Kommentit:

”Luonteikas tuoksu. Tässä on selvää kuivattua aprikoosia. Tekee mieli nuuhkia antaumuksella.”
”Maussa hitunen petrolia ja öljyä, mutta ei tämä ei riitele ruoan kanssa, vaan tekee viinistä vivahteikkaan.”
”Yllättävän hyvä vahvan Gruyere-juuston kanssa. Hitaaseen nautiskeluun parhaassa seurassa.”

Brancott Estate Sauvignon Blanc Estate Brut -kuohuviini

Rypäleet on viljelty arvostetulla Marlborough´n alueella. Kuohuviinin väri on vihertävän keltainen. Tuoksussa on herukkaa, hedelmiä ja päärynää, maussa herukkaa, raparperia ja limeä.

Kommentit:

”Tuoksussa ja maussa on selvä mustaviinimarjan lehtien aromi. Tulee mieleen Louhisaaren juoma.”
”Enemmän mineraaleja kuin saman tuottajan kuplattomassa Sauvignon Blancissa. Menisi oikein merellisten ostereidenkin kanssa.”
”Tavallista seurusteluskumppaa persoonallisempi.”

 

Teksti ja kuvat: Janica Brander

Janica Brander ihmettelee Tamperetta, juo viskiä ja palkitsee itsensä ravintola-illallisilla. Filosofista pohdiskelua ja älyvapaata lätinää kaikesta ruokaan, ravintoloihin ja elämään liittyvästä lisää Janican Savusuolaa-blogissa.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!