Chili con Carne -lihapata ja sille viini

Chili con Carne ja punaviinisuositukset Appassimento ja Apasionado.
07.01.2023

Chili con Carne on amerikkalainen klassikko

Chili con Carne on ruokaklassikko, josta löytynee yhtä monta ohjetta kuin kokkiakin – ainakin Amerikassa. Ja kuten niin usein klassikoiden kohdalla, myös Chili con Carnen alkuperä on hieman kiistanalainen. Nimestään huolimatta Chili con Carne ei siis ole meksikolaisen keittiön luomuksia vaan amerikkalaisen.

Tarina kertoo, että Chili con Carne luotiin Texasissa San Antoniossa 1800-luvulla. Alun perin Chili con Carne oli yksinkertainen pata, jota niin sanonut chilikuningattaret valmistivat omassa keittiössään suuria määriä ja myivät sitä sitten pienemmissä annoksissa alhaiseen hintaan. Toisen tarinan mukaan texasilaiset vangit saivat ruuakseen halpaa Chiliä. Päästessään sitten vapaaksi, he toivat Chilin mukanaan vapauteen meidän kaikkien iloksi. Kolmaskin tarina löytyy ja sen mukaan Chili con Carnen alkuperä on cowboy-maailmassa ja texasilaisessa punaisessa Chilissä. Niin tai näin - tänä päivänä Chili con Carne on suosittu liharuoka ympäri maailman ja ruokaohjeita löytyy klassikosta, makeaan, tuliseen, pavuttomaan ja tomaatittomaan Chili con Carneen asti.

Katso Chili con Carne valmistusohje

Chile con Carne - arkeen ja juhlaan

Chili con Carnen suosion takana on yksinkertaisista aineksista syntyvä herkullinen maku sekä ruoan helppotekoisuus. Raaka-aineiksi Chili con Carneen tarvitset jauhelihaa, punaisia kidneypapuja, sipulia, tomaattia, valkosipulia, punaista chiliä, kuminaa ja oreganoa. Tosin erityisesti juuri Texasissa Chili con Carne tai Chili tehdään usein ilman papuja, tomaattia ja paprikaa. Chili con Carnen tulisuutta voi säädellä chilin ja mausteiden määrällä omaan makuun sopivaksi.

Kun arkiversion tekee jauhelihasta, voi juhlaversion tehdä pieneksi kuutioidusta naudan sisäpaistista hauduttamalla lihapataa hartaasti matalassa lämpötilassa uunissa tai liedellä pari tuntia - tai jopa 5–6 tuntia. Myös jauhelihasta tehtävää Chili con Carnea voi hyvin haudutella pidempään, mutta hätäisen on mukava tietää, että arkiruoaksi Chili con Carne valmistuu myös reilussa puolessa tunnissa.

Moni tarjoilee Chili con Carnen riisin kera, mutta tämä ruoka ei tarvitse seurakseen välttämättä lisukkeita vaan voit syödä sen sellaisenaan. Lihattoman version pyöräytät jättämällä jauhelihan pois, ja lisäämällä sen tilalle vaikkapa punaisia ja vihreitä paprikoita, kikherneitä ja porkkanaa.

Chili con Carnelle makeampi viini

Tulisten ruokien kanssa maistuvat yleisestikin viinit, joissa on hieman enemmän jäännössokeria. Viinien makeus tasapainottaa ruoan tulisuutta. Punaviinin ystäville suosittelemme Chili con Carnen seuraan aavistuksen makeampaa italialaiseen tyyliin tehtyjä punaviinejä Castillo de Molina Gran Reserva Appassimento Style (jäännössokeria 16,6g/l) tai 9 Lives Apasionado Red Blend (jäännössokeria 10g/l). 9 Lives Apasionado Red Blendin Viinilehti arvio edulliseksi ostokseksi ja antoi sille 4/5 tähteä. Molemmat viinit ovat maultaan keskitäyteläisiä ja -tanniinisia sekä pehmeitä ja hedelmäisiä.  

Jos kokkaat Chili con Carnestasi hyvin tulisen, kannattaa kokeilla viininä myös hieman matala-alkoholisempia vaihtoehtoja kuten Jacob's Creek Shiraz Lighter Alcohol (jäännössokeria 12g/l). Viinin maku on keskitäyteläinen ja -tanniininen, metsämarjainen, hapankirsikkainen, boysenmarjahilloinen ja kevyen mausteinen.

Tex-mex -keittiön herkkujen seuraan sopivat mainiosti myös hyvin jäähdytetyt ja aavistuksen makeammat valkoviinit. Hyviä vaihtoehtoja löytyy puolikuivista ja puolimakeista Riesling-viineistä. Juhlavamman Chili con Carnen seuraan voi mainiosti kaataa myös kuplivaa – kokeile Mateus Sparkling Demi-Sec Rosé -roseekuohuviiniä (alkoholia 11,5 % ja jäännössokeria 40 g/l). Sen maku on puolimakea ja keskihapokas. Alkoholittomana vaihtoehtona voit tarjota vaikkapa Jacob's Creek UnVined Riesling -valkoviiniä. 

Mitä tehdä ylijääneestä Chili con Carnesta?

Lihapadat paranevat ja maistuvat aika usein vielä paremmalta seuraavana päivänä. Niinpä Chili con Carnea kannattaa tehdä reilusti. Ylijääneestä Chili con Carnesta voit pyöräyttää vaikkapa chili-hodarit, chili-tacot ja -tortillat sekä chili-spagettia. Chili con Carnen voi myös pakastaa.

Chili-hodarit välipalaksi

Chili-hodarit ovat helppo seuraavan päivän välipala. Ne valmistuvat nopeasti ja helposti: lusikoit ainekset hot dog -sämpylöiden väliin ja ripottelet päälle juustoraastetta, jonka raastat haluamastasi juustosta. Eli tarvitset vain hyvät hot dog -sämpylät, vähän raastettua juustoa, mieleistäsi kastiketta (guacamole ja/tai creme fraice toimivat hyvin) sekä Chili con Carnea lämmitettynä.

Chili-tortilloista seuraavan päivän ruoka

Chili-tacot valmistuvat niin ikään helposti seuraavan päivän lounaaksi tai päivälliseksi. Pilkot seuraksi vähän salaattia ja tomaatteja, raastat lempijuustoasi ja avaat seuraksi purkin guacamolea (tai valmistat sen itse) sekä creme fraichea. Lämmitä tacot ja Chili con Carne - nosta kaikki aineksi pöytään tarjolle. Chili con Carne toimii myös tortillojen täytteenä.

Chili con Carne ja pasta

Chili-spagetin pyöräytät keittämällä spagetin ja tarjoilemalla lämmitetyn Chili con Carnen sen kanssa. Sekoitatpa sitten Chili con Carnen spagetin joukkoon tai lusikoit sen spagetin päälle - makunautinto on taattu. 

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!