Grillikausi alkaa – yhdistä kauden ensimmäiset kasvikset grilliherkkuihin

Castillo de Molina Sauvignon Blanc sopii vähän kevyemmille grilliruoille.
Kuva: Pasi Kuronen.
01.05.2023

Toukokuussa viimeistään on jo aika nostaa grilli pihalle ja putsata siitä hämähäkinseitit. Vaikka grillissä kypsyisikin pääasiassa erilaiset grillilihat, kannattaa ateriaa täydentää satokauden ensimmäisillä kesävihanneksilla.

Suomalaisia vihanneksia saa näin alkukesästä esimerkiksi salaatteihin, mutta myös ulkomaisten vihannesten satokausia kannattaa seurata. Euroopassa ensimmäisten kesävihannesten kausi on jo parhaimmillaan. 

Rasvainen, hiillostettu ja marinadeissa maustettu grilliruoka vaatii viiniltä hapokkuutta ja ryhtiä. Koska varhaisvihanneksissa on usein luontaista makeutta ja moni grillikastike makeutetaan reilusti, viiniksi sopii myös makeahkot tai marjaisat viinit – valitse siis sellainen, josta löytyy sekä jäännössokeria että happoja.

Makean rapsakka varhaiskaali sopii kaiken kanssa

Aivan tavallinen keräkaali on alkukesästä parhaimmillaan. Maailman yksinkertaisin lisuke grillimakkaralle syntyy, kun silppuat vihreän ja ilmavan varhaiskaalinpään ja lisäät sille sormisuolaa, mustapippuria, sitruunamehua ja oliiviöljyä. Niksi on hieroa ja puristella mausteet kaalisilpun sekaan ronskisti käsin – valmista!

Kaali sopii myös grillatulle kalalle, kun sen maustaa sopivasti. Grillatun merilohen kaveriksi esimerkiksi sopii korealaisen chili-hapankaalin kimchin raikas pikaversio. Mausteinen ja rasvainen ruoka vaatii viiniltä pientä makeutta ja happojen ryhtiä – kokeile esimerkiksi Jacob's Creekin pirteää ja hedelmäistä Organic Chardonnayta. Se voitti Vuoden viinit 2023 -kilpailussa sarjansa alle 13 euron luomuvalkoviinit.

Jos grillausarsenaaliisi kuuluu myös savustuspönttö, kaada savustetun kalan kanssa lasiin useaan kertaan palkittu, ja Vuoden Viinit 2023 -kilpailussa jälleen lisämainetta niittänyt Castillo de Molina Gran Reserva Sauvignon Blanc. Se on erinomainen pari kaikkien savustettujen ja muiden aromikkaiden kala- ja äyriäisruokien kanssa.

Nopeasti valmistuviin possupitoihin tehdään niin ikään pikamarinoitu varhaiskaalisalaatti. Oheisessa possupitareseptissä tehdään lisukkeeksi uusia perunoita (ulkomaisia saa yleensä jo toukokuussa) kevätsipulin kanssa. Grilliporsaan kanssa sopii esimerkiksi keskitäyteläinen, marjaisa ja kevyen vaniljainen Jacob's Creek Organic Shiraz Cabernet

Ruoka läheltä, resepti kaukaa

Monikäyttöinen broileri kypsyy grillissä ihanan meheväksi. Yksinkertaisimmillaan kanan kylkeen tarvitaan vain simppeli salsa ja paprikadippi. Grillibroilerin ja Etelä-Amerikasta inspiroituneen avokadosalsan kanssa sopii esimerkiksi chileläinen Pinot Noir Tayu, joka on ensimmäinen mapuche-alkuperäiskansan kanssa yhteistyössä chilessä tuotettu viini. 

Sesongissa ovat toukokuussa myös lukuisat Etelä- ja Keski-Euroopan sadot. Esimerkiksi bataatti ja varsiparsakaali eli broccolini ovat nyt parhaimmillaan – ja halvimmillaan, kuten satokausituotteet usein ovat. Oheisessa ohjeessa bataatit, kikherneet ja broccolini paahdetaan uunissa. Ruoka onnistuu myös grillissä, mikäli tilaa on tarpeeksi ja maltat pitää grillin kannen kiinni. 

Bataatin makeus vaatii viiniltä hapokkuutta ja hedelmäisyyttä. Siihen sopii erinomaisesti 9 Lives Inspiring Riesling.

Salaattien kultakausi on nyt

Täällä Pohjolassa ensimmäisenä ehtivät kypsyä nopeakasvuiset salaatit ja muut lehtivihannekset, joten niistä kannattaa nauttia valjujen talvikasvisten kauden jälkeen. Lisäksi etelämpänä Euroopassa mansikoiden kausi on nyt parhaimmillaan. Moni vierastaa turhaan kiinteitä ja hapokkaampia tuontimansikoita, sillä niitä voi käyttää ruoanlaitossa monipuolisemmpin kuin heinäkuussa kypsyviä mehukkaita kotimaisia. Esimerkiksi salaatin ainesosana tuontimansikat toimivat erinomaisesti. 

Salaatit toimivat itsessään alkuruokana esimerkiksi samalla, kun pääruokaa grillataan. Kata salaattien kanssa pihalle rento seurusteluviini, joka sopii monenlaisen ruoan kanssa. Winemalia White Bear Blend sopii erinomaisesti esimerkiksi kala- ja äyriäisruokien, kanan, salaattien ja kasvisruokien kanssa tai ihan vain seurustelujuomana hyvässä seurassa. Kätevä hanapakkaus kulkee pihalla näppärästi grilliseurueen mukana. 

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!