Joulupöydän valkoviini toimii kalalle ja laatikoille

Riesling-viinit ovat hyvä valinta joulun kalapöytään. Neljä viinipulloa jouluisen kattauksen edessä.
Parhaat valkoviinit toimivat niin joulun kalapöydän kuin kinkkukattauksenkin juomana.
09.12.2023

Laatuviinejä joulukaloille

Monelle meistä joulu ei ole joulu ilman monipuolista kalapöytää. Graavilohi, graavattu siika, mäti, silakat, sillit, kalaterriini, jouluhauki sekä lämpimät kalaruoat kuuluvat kaikki perinteiseen suomalaiseen jouluun. Kalaruokien moninainen ja hienostunut makupaletti pääsee entistä paremmin oikeuksiinsa, kun ne yhdistetään laadukkaan valkoviinin seuraan. 

Kun valitset kalaviiniä, kiinnitä huomiota viinin hapokkuuteen. Hapokkuus pehmentää kalaruokien usein hieman etikkaisia ja rasvaisia makuja ja tasapainottaa kokonaisuutta. Kuivat Riesling-viinit ovat perinteisiä vähärasvaisten kalojen seuralaisia. 

Eurooppalaisten viinien ystävälle suosittelemme Gisselbrecht Riesling Organic -luomuvalkoviiniä. Raikkaan makuinen viini tulee Alsacesta ja siitä löytyykin mukavasti luonnetta sekä alueelle tyypillisiä piirteitä. Sen kuivassa maussa on persikkaa, kevyesti ananasta, sitruunaa sekä hentoa kukkaisuutta. Erinomainen viini joulun kalapöytään sekä äyriäisille. 

Toinen rapsakka riesling-suositus kalapöydälle on Moselland Riesling Trocken,  kuiva ja melko runsas viini, joka soveltuu paitsi seurustelujuomaksi, myös kala- ja äyriäisruokien kumppaniksi. Sen mausta löytyy rieslingille tyypillisiä sitruksien, viheromenan sekä yrttien ja mineraalien makua. 

Graavilohi on kalaruoista monelle joulupöydän kunkku. Lohi on rasvainen kala, ja se rakastaa vivahteikasta ja ryhdikästä valkoviiniä, jossa on luonnetta. Esimerkiksi Gisselbrechtin Riesling Gran Cru Munchberg on tyylikäs huippuviini, joka on saanut Viinilehdeltäkin täydet viisi tähteä ja hinta-laatusuhteen osalta maininnan "edullinen ostos". 

Puolikuiva valkoviini on nappivalinta joulupöytään

Joulupöydän monet makeat ja etikkaiset ruokalajit asettavat pienoisen haasteen sopivan viinin löytämiselle: viiniltä vaaditaan hieman jäännössokeria, jotta se ei jää sinappisilakan tai lasimestarin sillin jalkoihin.

Myös vanha ajatus siitä, että kinkun kanssa avataan jokin oikein roteva tai muheva punaviini, joutaa tulla haastetuksi. Joulukinkku on itse asiassa punaiseksi lihaksi hyvin vaaleaa sekä pehmeän ja miedon makuista, joten oikein tanniiniset ja rotevat viinit jyräävät sen yli. Valitse siis kevyempi tai keskitäyteläinen punaviini, tai tarjoile kinkun kanssa valkoviiniä! 

Pehmeän puolikuivat tai puolimakeat valkoviinit muodostavat ihanan parin imelletyille, siirapilla maustetuille ja muutenkin luontaisesti makeille juureslaatikoille.

Joulupöydän makuhaasteen kantaa tyylillä esimerkiksi Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition, puolikuiva alsacelainen valkoviini, jonka hapot tasapainottavat mausta löytyvää hunajaisuutta, kukkaisuutta ja kypsän aprikoosin aromia. Tämä "gewü" on palkittu Vuoden Viinit -kisassa sekä vuonna 2022 että 2021. Viini-lehti arvioi se nneljän tähden viiniksi, joka on harmoninen, laadultaan erinomainen, luonteikas viini – ja lisäksi edullinen ostos. 

Toinen kiinnostava tärppi joulupöytään on Moselin laaksosta tuleva puolimakea riesling Moselland riesling Kabinett. Vuonna 2021 Vuoden Viinit -kisassa sen vuosikerta 2020 sai kunniamaininnan lajikesarjassa Riesling "Tämä risukka täytyy maistaa" alle 13 €. Vuoden Viinit 2020 -kilpailussa Moselland Riesling Kabinett 2018 sai puolestaan hopeaa sarjassa Matala-alkoholiset valkoviinit. Suurille pöytäseurueille kätevästi tätä viiniä saa myös hanapakkauksessa

Tässäkin rieslingissä hapokkuus aksentoi viinin makeutta niin, että se on oikein ryhdikäs valinta joulupöytään. Maussa erottaa muun muassa hunajamelonia, sitruksia, aprikoosia ja hentoa yrttisyyttä.

Kaikki vinkit jouluun samasta paikasta

Kokosimme yhteen osoitteeseen mahtavan Kaikki joulun vinkit - kokonaisuuden, josta löydät monipuolisen kattauksen viinivinkkejä, drinkki- ja ruokareseptejä sekä vinkkejä herkullisiin itsetehtyihin ruokalahjoihin. Näillä vinkeillä onnistut varmasti.

Ja tiesithän, että Alkon verkkokaupasta voit kätevästi tilata kaikki saatavilla olevat viinit mihin tahansa Alkoon sekä omaa joulupöytääsi varten että lahjaksi? Kun tilaat varastossa olevat jouluviinit myymälästä noudettavaksi pk-seudulla viimeistään 14.12., muilla alueilla 12.12. ja Utsjoen, Kilpisjärven, Hetan, Saariselän ja Nauvon Alkoihin viimeistään 10.12., ehtivät viinit näppärästi joulupöytään. Tarkista kaikki toimitusajat Alkon sivuilta.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!