Juhlista itsenäisyyspäivää kotimaisella kuohuvalla

Juhlista itsenäisyyspäivää kotimaisella kuohuviinillä – Valkia Marjametsä.
30.11.2022

Itsenäisyyspäivä on oiva syy koota ystävät kylään juhlimaan. Järjestitpä sitten fiinin cocktail-tilaisuuden pukukoodeineen tai vain yhteisen illanvieton Linnan juhlia katsellen, päivään sopii maljankohotus suomalaisen kuohujuoman voimin. 

Valkia Marjametsä on kotimaisista valkoherukoista valmistettu ja mansikalla, vadelmalla ja seljamarjalla ryyditetty kuohuviini, jossa kohtaavat metsän marjaiset maut. Makeusaste korostaa marjojen aromeja ja hienostuneet kuplat viimeistelevät suutuntuman miellyttävän raikkaaksi. Juoma sopii kippistelyn lisäksi makeiden jälkiruokien kanssa, joten itsenäisyyden juhlapöytään voi tämän juoman kanssa kattaa vaikka pieniä leivoksia, hedelmiä ja suklaata.

Valkia-kuohuviinit ovat valmistettu ja pullotettu Turun Artukaisissa sijaitsevalla hiilineutraalilla juomatehtaalla. Tehdas on vastuullisuusstrategiansa mukaisesti tehnyt ympäristötavoitteisiin liittyviä toimenpiteitä ja toimii nyt 100-prosenttisesti uusiutuvalla energialla.

Muut kuohuviinisuositukset

Elegantti valinta itsenäisyyspäivän juhliin on myös ranskalainen Gisselbrecht Crémant d'Alsace Blanc de Noirs Brut. Tämä 100-prosenttisesti pinot noir -rypäleestä valmistettu crémant sopii erityisesti aperitiiviksi tai kala- ja äyriäisruokien kumppanina, sekä sushille ja sashimille.

Espanjalaisen kuohuviinin, cavan ystävät puolestaan voivat kaataa maljannostajaisiksi Campo Viejo Cava Brut Reservaa, joka on erinomainen aperitiivi ja maljajuoma, mutta sopii hyvin myös espanjalaiseen tyyliin tapaksille, kalaruoille ja äyriäisille.

Kuka sanoo, että rosee on kesäjuoma?

Vanhasta “valkkaria kesällä, punaviiniä talvella” -kausiajattelusta ollaan kaikeksi onneksi pääsemässä vähitellen eroon. Nykyään suloisia roseitakin nautitaan ympäri vuoden, ja hyvä niin. Viime vuosina erityisen suosituiksi juhlissa ovat nousseet roseekuohuviinit.

Australialaisen Jacob’s Creek -viinitalon tekijätiimi haki inspiraationsa ja oppinsa roseeviinien synnyinsijoilta Ranskan Provencesta kehittäessään kuivan roseekuohuviinin Le Petit Rosé Brut Cuvéen. Viini onkin australialainen tulkinta ranskalaisesta roseekuohuviinistä. Tyylikäs, hieman mausteinen ja mansikkainen viini sopii erinomaisesti juhlasesonkeihin ympäri vuoden.

Kuohuvansa makeampana voivat valita lasiin supersuositun klassikkoroseen Mateuksen kuohuviiniversion, Mateus Sparkling Demi-Sec Rosén. Sen lempeä ja makeahko maku sopii hyvin pikkusuolaisten, tulisten ruokien ja voimakkaiden makujen seuraksi ympäri vuoden.

Samppanja aateloi niin cocktailit kuin illallisenkin

Illanvietto muuttuu heti astetta juhlavammaksi, kun laseihin kaadetaan aitoa samppanjaa. Champagnen alueella Ranskassa valmistetut kuohuviinien kuninkaalliset tunnistaa jo suutuntumassa hienonhienoista, pienistä mutta ryhdikkäistä kuplistaan.

Perinteikkäästi kuivaa samppanjaa suosivat nostavat maljan esimerkiksi perinteikkään samppanjatalo G.H. MUMM:n tunnetuimmalla Cordon Rouge Brut -samppanjalla. Tämä erittäin kuiva samppanja sopii maljannostojen lisäksi mainiosti myös ruoan kanssa, joten kruunaat sillä näppärästi istuvan itsenäisyyspäiväillallisen.

Toinen erinomainen samppanja on suloisessa, belle epoqueta henkivässä pullossa tuleva Perrier-Jouët Grand Brut. Elegantti ja raikas samppanja toimii niin aperitiivina kuin läpi ateriankin, etenkiin jos katat pöytään kevyitä kalaruokia, kampasimpukoita tai ostereita.

Makeamman kuohuvan ystävä kaataa laseihin G.H. MUMM -samppanjatalon puolikuivaa Demi Sec -samppanjaa. Kevyen makeutensa ansiosta tämä juoma sopii jälkiruokien, ja toisaalta mausteisempien ruokien rinnalle – mutta kuten samppanjat aina, myös sellaisenaan maljannostoon.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!