Kuha- ja ahvenreseptejä ja niille viini

9 Lives Inspiring Riesling -valkoviini ja kalaburger.
Kuivat Rieslingit ovat monipuolisia ruokaviinejä ja erinomaisia valintoja kotimaisille kaloille - ahvenelle, kuhalle ja siialle
16.02.2023

Kuhareseptit ja Riesling

Kevään tullen kotimainen kala – kuha ja ahven – alkavat taas käydä pyydykseen. Ne ovatkin suomalaista lähiruokaa parhaimmillaan.  
Kokosimme herkkusuiden iloksi muutaman helpon kuha- ja ahven reseptin, joiden seuraan suosittelemme vastuullisesti valmistettua chileläistä Reserva-sarjan kuivaa, hedelmäistä ja modernia 9 Lives Inspiring Riesling -valkoviiniä.

Kuha on kalalajistamme arvostetuimpia. Se on arvokala, joka parhaiten sopii fileiden valmistamiseen. Kuhan maku on hienostuneen mieto ja kuha sopii upeasti myös juhlaherkuksi - vaikkapa pääsiäispöytään. Kuha valmistuu helposti uunissa, mutta monen mielestä sen maku on parhaimmillaan paistettuna. Sitruuna täydentää upeasti kuhan makua. Kuhaa kylmällä sitruunakastikkeella on todellinen keväinen herkku, sillä sen seurassa tarjoillaan couscous-parsasalaattia. Parsaa odottaakin moni herkkusuu sesonkiin jo kieli pitkällä. Kuhaa voikastikkeella on puolestaan täydellinen resepti silloin, kun halutaan herkutella hyvin, eikä arjessa juuri ole aikaa tunteja vievään vaativaan kokkailuun. Kuhan seurassa tarjoillaan höyrytettyä parsakaalia. 

Kuhan viiniksi suosittelemme kuivaa ja modernia 9 Lives Inspiring Rieslingiä. Trendikäs Riesling on valkoisista rypäleistä yksi maineikkaimmista ja parhaimmilleen se kasvaa viileillä alueilla - olipa kyse sitten Euroopasta tai vaikkapa Chilestä. Viinin vivahteikas ja hedelmäinen makumaailma sopii erinomaisesti miedomman makuisten kalojen kuten kuhan pariksi. Tästä viinistä löytyy mukavasti myös ryhtiä sekä hapokkuutta rasvaisempien kastikkeiden pariksi.

Ahven reseptit ja Riesling

Ahven on kuhan rinnalla toinen suomalaisten suosimista järvikaloista huolimatta siitä, että se on varsin ruotoinen kala. Onneksi tänäpäivänä laadukasta ahventa saa valmiiksi fileoituna useimman kaupan kalatiskiltä. Ahvenen maku on hienostunut ja mieto kuten kuhankin. Erilaisilla kastikkeilla annokseen saa kivasti runsautta. Valkoviinissä ja voissa haudutettu ahven tarjoillaan keväisten vihannesten sekä raikkaan ja kevyehkön viinin kera. Aterian viiniksi 9 Lives Inspiring Riesling on nappivalinta, sillä viinin raikas, hedelmäinen ja kukkainen maku ei tallaa alleen ahvenen herkkää makua.

Jos pakkasesta löytyy vielä viime kesäisiä kantarellaja, on viimeistään nyt aika tyhjentää varastot. Kaada lasillinen kuivaa Rieslingiä, pistä kantarellipaistos tulille, perunat kiehumaan ja paista lopuksi ahven fileet rapeiksi pannulla. Paistetut ahvenet kantarellikasteikkeella on täydellinen herkku helppoon viikonloppuherkutteluun sekä kevään juhlien ruokapöytään. 

Kevyempi burger kalasta

Itsetehty hampurilainen on burgereiden kingi. Kalaburger kirjolohesta on Pasi Kurosen laatima täsmä resepti 9 Lives Inspiring Riesling -valkoviinille. Tämä arjen herkku on helppo ja nopea tehdä ja sen upean maun salaisuus on itse tehty Gribiche-kastike. 9 Lives Inspiring Riesling -valkoviini ei hätkähdä kastikkeen majoneesia ja viinin mausta löytyy myös hieman yrttisyyttä burgerreseptin yrttien ja kapristen pariksi. 

Riesling on monien ruokien viini

Riesling on monipuolinen rypäle ja siitä valmistetaan hyvin erityyppisiä viinejä kuivista valkoviineistä makeisiin jälkiruokaviineihin ja aina kuohuviineihin asti. Tyypillisesti Riesling-viinistä löytyy kuitenkin hedelmäisiä aromeja: 9 Lives Inspiring Rieslingistä esimerkiksi greippisyyttä, viheromenaa ja keltaluumua.

Paitsi monipuolinen ruokaviini, Riesling on myös helposti lähestyttävä ja mukava seurusteluviini. Kuivat Riesling-viinit, kuten 9 Lives, sopivat täydellisesti kotimaisten järvikalojen, kuhan, ahvenen ja siian - ja yleensäkin kalojen ja äyriäisten viiniksi. Tätä viiniä voit tarjoilla myös kanan ja kasvisruokien viininä. Hapokkuutensa ansiosta 9 Lives toimii hyvin myös bliniviininä. Jos olet epävarma siitä, mitä viiniä ruoan kanssa tarjoaisit, on Riesling usein hyvä valinta - erityisesti, jos ruokapöydästä löytyy mitä moninaisempia makuja. 

Parhaimmillaan Riesling-viini on, kun tarjoilet sen viilennettynä - noin 10–12 asteisena. Jos viiniä jää yli, sulje pullo hyvin ja säilytä se jääkaapissa, jossa se säilyy hyvänä useita päiviä avaamisen jälkeenkin. 

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!