Millainen on hyvä lammasviini?

Lammasruoille sopii joko punaviini tai jopa rosee!
23.03.2022

Valitse viini ja sille sopiva lammasherkku 

Millainen punaviini sopisi lampaalle, kevyt vai tuhti? Kysymys mietityttää monia kotikokkeja, sillä lammas ei ole meillä yhtä yleistä ruokaa kuin muualla Euroopassa. Vinkkiemme avulla sinun on helppoa löytää hyvä viini erilaisille lammasherkuille.

Lampaanliha on voimakkaampaa kuin broileri tai porsas, mutta miedompaa kuin nauta ja riista. Suomalainen kotikokki tietää, että punaviini sopii lampaalle, mutta millainen punaviinin tarkalleen ottaen pitäisi olla? Kevyt vai roteva, pehmeä vai tanniininen?

Omat koukeronsa lammasviinin valintaan tuo se, että karitsanliha on hieman miedompaa kuin lampaanliha. Lisäksi valmistustapa vaikuttaa huomattavasti lammasruoan voimakkuuteen ja viinivalintaan. Hyvä lammasviini voi olla joko kevyt, keskitäyteläinen tai tuhti, lihan kypsennystavasta, mausteista ja lisukkeista riippuen.

Roseen seuraan carpaccio tai tartar

Jos lammas tarjotaan raakana ja kevyesti maustettuna, esimerkiksi carpacciona tai tartarina, ovat roseet sekä luonteikkaat valkoviinit ja kuohuviinit varteenotettavia lammasviinejä. Valitse kuiva ja pirteän hapokas, selkeää marjaisuutta ja mausteisuutta sisältävä viini.

Kevyesti kypsennetylle, mutta yksinkertaisesti maustetulle karitsanfileelle kannattaa valita punaviini Alkon marjaisat ja raikkaat -kategoriasta, jonka punaviinit ovat nuoria ja kepeitä. Esimerkiksi Pinot Noir -rypäleestä tehty punaviini sopii hyvin sisältä roseeksi jätetylle lampaanlihalle. Vaikka rypäle on kevyt, siinä on marjaisuuden lisäksi lampaalle sopivaa mausteisuutta ja hentoa savua.

Mehevän hilloisille viineille lammaspyörykät

Mitä enemmän lammasta kypsennetään ja maustetaan, sitä enemmän viiniltä vaaditaan runkoa. Tällöin hyvä punaviini lampaalle löytyy Alkon kategoriasta  mehevä ja hilloinen tai vivahteikas ja kehittynyt.

Mehevissä ja hilloisissa punaviineissä on nimensä mukaisesti hillomaista marjaisuutta, pehmeyttä ja hieman makeutta. Nämä lammasviinit eivät ole kovin tanniinisia, joten voit lorauttaa ruokaan samaa viiniä, jota aterialla nautitaan. Mehevät ja hilloiset punaviinit sopivat lammasbologneselle, lammaspyöryköille, purilaisille ja lammasmakkaroille. Hieman makeahko punaviini tasapainottaa rentojen ruokien suolaisuutta ja mausteisuutta.

Vivahteikkaat ja kehittyneet lammasviinit ovat täyteläisempiä, tanniinisempia ja ikääntyneempiä kuin hilloiset viinit. Vahvemmat, keskitanniiniset punaviinit sopivat mediumiksi tai kypsäksi paahdetulle lampaalle, grillatuille lammasvartaille lisukkeineen sekä ylikypsälle lihalle.

Rotevalle punaviinille mausteinen lammaspata

Erittäin voimakkaasti maustettu, pitkään kypsynyt ja tuhtien lisukkeiden kanssa tarjottava lampaanliha vaatii punaviiniltä rotevuutta. Myös hiiligrillaus ja savustus voimistavat lihan makua, jolloin lampaan kanssa kannattaa parittaa voimakas punaviini.

Jos ruoan mausteista löytyy rosmariinia, salviaa, timjamia, inkivääriä, chiliä, currya, pippuria tai vahvoja maustesekoituksia, hyvä punaviini lampaalle löytyy Alkon vivahteikas ja kehittynyt tai roteva ja voimakas -kategoriasta.

Vahvoja lampaalle sopivia punaviinejä tehdään esimerkiksi Syrah-, (Euroopan ulkopuolella Shiraz) Tempranillo- ja Cabernet Sauvignon -rypäleistä, joista löytyy tummien marjojen, yrttien, savun, tammen ja mokan aromeja. Nämä punaviinit sopivat vaikkapa pitkään marinoiduille ja grillatuille lampaankareille, vahvan kastikkeen kanssa tarjottavalle lammaspaistille ja useita tunteja padassa muhineille lampaanpotkille.

Myös portugalilainen, maultaan intensiivinen, Silk & Spice Red Blend on monipuolinen liharuokien viini. Juomavinkki suosittelee tätä upeaa silkkistä ja mausteista viiniä erityisesti paahdetulle ja grillatulle lampaanviululle sekä mausteisille ruuille.

Uuden maailman viinit sopivat lampaalle

”Jos et tiedä, mikä viini sopii ruoalle, valitse viini maasta, josta kyseinen ruoka tulee”, kuuluu tuttu nyrkkisääntö. Vinkki on toimiva, kun pohdit, miten yhdistää lammas ja viini.

Lampaanlihaa syödään runsaasti Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Etelä-Amerikassa. Alkossa kannattaakin suunnistaa uuden maailman hyllyille, kun etsit lampaalle sopivaa punaviiniä.

Eri ruokakulttuureista saa myös hyviä ideoita lampaan valmistukseen. Lammas on uskomattoman monipuolinen raaka-aine, josta voi loihtia kevyitä, tuhteja, elegantteja, rentoja, mausteisia ja raikkaita ruokia. Hyvä lammasviini on useimmiten punainen, mutta ruoasta riippuen se voi olla mitä tahansa marjaisan roseen ja syvän Cabernet Sauvignonin väliltä.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!