Zonin Prosecco kuohuviinitrendin huipulla

Italialainen kuohuviini, Prosecco, on noussut kuin silmänräpäyksessä yhdeksi Suomen suosituimmaksi kuohuviiniksi. Proseccoa myydään Alkossa jo lähes yhtä paljon kuin perinteistä espanjalaista kuohuviiniä, Cavaa. Tällä hetkellä joka kolmas Alkosta ostettu kuohuviini onkin Proseccoa.

Raikas ja hedelmäinen Zonin Prosecco sopii monelle

Proseccon makumaailma on varmasti yksi suurimmista tekijöistä sen trendikkyyteen. Prosecco valmistetaan aina tankkikäymismenetelmällä, jonka ansiosta viini säilyttää heleän ja raikkaan aromimaailmansa. Prosecco on tyyliltään kevyempi, pehmeähappoisempi ja vähemmän alkoholia sisältävä kuin esimerkiksi samppanja tai muut pullokäymismenetelmällä valmistetut kuohuviinit. Helposti nautittavana kuohuviininä prosecco on myös kokemattomampien viininjuojien suosiossa.

Zonin Prosecco tulee Koillis-Italian vehreistä maisemista Coneglianon ja Valdobbiadenen laaksoista. Zonin Prosecco valimistetaan 100 % Glera-rypäleestä.

Monipuolinen Zonin Prosecco sopii maljajuomaksi, ruokien kanssa ja cocktailien ainesosaksi

Prosecco on myös erittäin monipuolinen kuohuviini, ja se toimii erinomaisesti maljajuoman lisäksi muun muassa erilaisten ruokien kanssa tarjottavaksi sekä cocktailien ainesosaksi.

Zonin Proseccon kanssa kannattaa tarjota kevyitä ruokia. Kokeile esimerkiksi friteerattuja scampeja ja papaijasalaattia tai parmankinkulla, artisokilla ja pähkinöillä rikastettua kesäsalaattia.

Yksinkertaisimmillaan Proseccoa voi tuunata erilaisilla tuoreilla marjoilla, hedelmillä tai aromaattisilla yrteillä, mutta Zonin Proseccon hedelmäisyys tuo pirteyttä moneen cocktailiin.

Cocktailreseptiikkaa Zonin Proseccosta löydät tästä linkistä.

Zonin Prosecco Alkossa kahdessa eri pullokoossa

Zonin Prosecco Brut 75 cl
Hinta: 13,99 €

Zonin Prosecco Brut 37,5 cl
Hinta: 6,99 €

Mitä eroa on Cavalla, samppanjalla ja Proseccolla?

Alue
Cavaksi saa kutsua vain kuohuviiniä, mikä on valmistettu Espanjassa, samppanjaa on vain Ranskassa Champagnen alueella tuotettu kuohuviini. Prosecco tulee Italian koillisosasta, pääsääntöisesti Veneton ja Friuli-Venezia Giulian alueilta.

Rypäleet
Proseccossa tulee käyttää 85 % Glera-rypälettä, kun Cavalle rungon antavat kolme espanjalaista rypälelajiketta: macabeo, parellada ja xarel-lo. Champagnen pääasialliset rypäleet ovat Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier.

Valmistustapa
Samppanja ja cava molemmat valmistetaan perinteisellä, pullokäymismenetelmällä.

Menetelmä perustuu viinin toiseen käymiseen pullossa. Pullossa olevaan viiniin lisätään sokeria ja hiivaa, ja suljetussa tilassa viini alkaa käydä uudestaan, jolloin siihen syntyy kuplia. Käynyt kuplallinen viini varastoidaan ainakin vuodeksi, jonka jälkeen pulloihin kertynyt hiivasakka poistetaan. Sitä ennen pulloja ”tanssitetaan” eli kierretään ja kopautetaan, jolloin sakka kertyy pullon suulle. Sen jälkeen pullon suu jäädytetään, korkki avataan ja sakkatulppa lentää ulos.

Viiniin lisätään vielä ennen lopullista korkitusta hieman makeutta, jonka jälkeen maut saavat pyöristyä ja hapot tasaantua muutaman kuukauden, jopa vuodenkin ajan.

Prosecco valmistetaan tankkikäymismenetelmällä. Tämä valmistusmenetelmä perustuu viinin toiseen käymiseen suurissa terästankeissa. Sakan laskeutumisen jälkeen viini suodatetaan toiseen tankkiin, jossa siihen lisätään sokeria halutun makeusasteen saavuttamiseksi.

Kuohuviini on valmis myytäväksi jopa kolmessa viikossa, jolloin sen maku on raikas ja hedelmäinen, eikä siihen synny samppanjamaisia paahteisia aromeja.

Laadukkaista viineistä tehty huolellinen sekoitus ja hitaasti viileässä tapahtunut käyminen mahdollistavat erittäin korkealaatuisia kuohuviinejä.

Proseccoa, cavaa ja samppanjaa ei siis kannata verrata toisiinsa, vaan jokainen näistä on omanlaisensa kuohuviini, jolla on oma hetkensä.

Zonin Prosecco ruokasuositukset

Tiesitkö tämän Proseccosta?

 • Proseccoa ei kannata varastoida pitkiä aikoja, sillä se on parhaimmillaan nuorena ja tuoreena.
 • Proseccosta 85 % täytyy olla valmistettu Glera-rypäleestä, ja vain 15 % Proseccosta voi olla muita rypäleitä, joita ovat muun muassa Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Chardonnay ja Perera.
 • Prosecco ei voi olla väriltään roseeta, sillä rypäleet, joista sitä saa valmistaa, ovat valkoisia.
 • Vaikka Prosecco saakin nimensä pienestä italialaisesta Prosecco-nimisestä kylästä, on kylä vain Proseccon synnyinpaikka. Parhaat Proseccot tulevat Veneton ja Friuli-Venezia Giulian alueilta.
 • Proseccon makeusasteen kuvaukset menevät näin kuivimmasta makeimpaan:
  • Zero Dosaggio/Nature
   Extra Brut
   Brut
   Extra Dry
   Dry
   Semi Sweet/Demi Sec

Kuuntele lisää Proseccosta Viinivieraissa-podcastista tästä linkistä tai Suplassa!

Viinivieraissa podcast Janni Hussi

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi