Pääsiäisen kalapöytä ja viinit

Lohikranssi.
Kuva: Heidi Kjellman.
26.02.2024

Kala on suomalaista juhlaruokaa myös pääsiäisenä

Pääsiäisen perinteisiin kuului muinoin paasto, joka jatkui aina pääsiäisyöhön asti. Lammas- ja muut lihaherkut saivat odottaa ja pöytään katettiin kevyempää herkuteltavaa, esimerkiksi kalaa. Tätä perinnettä on mukava jatkaa myös tänä päivänä, sillä onhan kala suomalaisen juhlapöydän itseoikeutettu tarjottava eikä pääsiäinen tee poikkeusta.

Kalaa alkupalaksi ja brunssille

Pääsiäisenä voi siis kattaa pöytään monipuolisesti kalasta valmistettuja herkkuja ihan kuten joulunakin. Graavilohi on klassikko, joka maistuu pääsiäisenä niin alkupalapöydässä kuin brunssillakin. Graavattua lohta löytyy hyvin valmiina kaupasta, mutta kalan voi graavata myös itse. Graavilohen sijaan voi tarjota myös kylmäsavulohicarpacciota.

Modernia vaihtelua tarjottaviin tuo lohitartar, joka nautitaan wasabimajoneesin, paahdetun sipulin ja saaritolaisleivän kera. Myös saaristolaisleivät kylmäsavulohitäytteellä tai helpot kylmäsavulohirullat sekä pääsiäiskattauksen kaunistava lohikranssi sopivat hienosti pääsiäisen herkkupöytään. 

Kala on juhlaruokaa myös pääsiäisenä

Myös pääruoan vaikkapa pitkäperjantaina voi hyvin valmistaa kalasta. Kevään värejä toistava kirjolohi tillivoiperunan ja hernekastikkeen kera on jo ulkonäkönsä puolesta kaunis annos ja mainio valinta kevyempään herkutteluun. Loimulohella voi herkutella sellaisenaan tai yhdistää sen parsan seuraan. Muita Juomavinkin tarjoiluehdotuksia pääsiäisen kalatarjoiluun ovat hiillostettu lohitartar salaattipedille aseteltuna, savulohi-parsapiiras sekä kylmäsavulohipasta.

Viinisuositukset pääsiäisen kalapöytään

Kalaherkkujen seuraan suosittelemme uusiseelantilaista Marlborough'n alueelta kotoisin olevaa Stoneleigh Wild Valley Wild Fermented Pinot Gris -valkoviiniä. Viini on mainio valinta salaateille, kanalle sekä rasvaisen kalan seuraan. Toimii myös grillatun possun seurassa. 

Vuoden Viinit 2022 -kilpailussakin menestynyt valkoviini on saanut Viilehdeltä viisi tähteä sekä maininnan LÖYTÖ!

Viinilehden kuvaus viinistä: "Kypsän hedelmäinen, makeaa omenaa, persikkaa ja hunajamelonia aromeiltaan muistuttava tuoksu. Siinä on lisäksi makeaa mausteisuutta, kukkaisuutta - myös eksoottisia aromeja. Maku on puolikuiva, mutta tuoksua myötäillen erittäin hedelmäinen. Viinistä voi tuoksun aromien lisäksi erottaa nektariinia, hunajaa ja karvasmanteliakin. Leveää suutuntumaa tasapainottaa kypsän sitruksinen hapokkuus ja viini jättääkin pitkän, tyylikkään ja monivivahteisen jälkimaun."

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!