Pääsiäisen kalapöytä ja viinit

Raikkaille kalaruoille sopii hyvin Gisselbrect Cremant tai 9 Lives Riesling.
Kuva: Heidi Kjellman.
29.03.2022

Kala on suomalaista juhlaruokaa myös pääsiäisenä

Pääsiäisen perinteisiin kuului muinoin paasto, joka jatkui aina pääsiäisyöhön asti. Lammas- ja muut lihaherkut saivat odottaa ja pöytään katettiin kevyempää herkuteltavaa, esimerkiksi kalaa. Tätä perinnettä on mukava jatkaa myös tänä päivänä, sillä onhan kala suomalaisen juhlapöydän itseoikeutettu tarjottava eikä pääsiäinen tee poikkeusta.

Kalaa alkupalaksi ja brunssille

Pääsiäisenä voi siis kattaa pöytään monipuolisesti kalasta valmistettuja herkkuja ihan kuten joulunakin. Graavilohi on klassikko, joka maistuu pääsiäisenä niin alkupalapöydässä kuin brunssillakin. Graavattua lohta löytyy hyvin valmiina kaupasta, mutta kalan voi graavata myös itse. Graavilohen sijaan voi tarjota myös kylmäsavulohicarpacciota.

Modernia vaihtelua tarjottaviin tuo lohitartar, joka nautitaan wasabimajoneesin, paahdetun sipulin ja saaritolaisleivän kera. Myös saaristolaisleivät kylmäsavulohitäytteellä tai helpot kylmäsavulohirullat sekä pääsiäiskattauksen kaunistava lohikranssi sopivat hienosti pääsiäisen herkkupöytään. 

Kala on juhlaruokaa myös pääsiäisenä

Myös pääruoan vaikkapa pitkäperjantaina voi hyvin valmistaa kalasta. Kevään värejä toistava kirjolohi tillivoiperunan ja hernekastikkeen kera on jo ulkonäkönsä puolesta kaunis annos ja mainio valinta kevyempään herkutteluun. Loimulohella voi herkutella sellaisenaan tai yhdistää sen parsan seuraan. Muita Juomavinkin tarjoiluehdotuksia pääsiäisen kalatarjoiluun ovat hiillostettu lohitartar salaattipedille aseteltuna, savulohi-parsapiiras sekä kylmäsavulohipasta.

Viinisuositukset pääsiäisen kalapöytään

Kalaherkkujen seuraan suosittelemme chileläistä 9 Lives Inspiring Riesling -valkoviiniä, joka on maultaan kuiva, pirteän hapokas, kypsän greippinen, keltaluumuinen, viheromenainen, hennon kukkainen ja yrttinen. Tämä valkoviini sopii mainiosti pääsiäispöydän kevyempien herkkujen seuraan. Se on kotonaan paistettujen tai grillatun kalan ja äyräisten seurassa mutta toimii hienosti myös salaattien ja kasvisruokien viininä. Viinilehti arvioi 9 Lives Inspiring Riesling -valkoviinin edulliseksi ostokseksi.

Kalan seurassa viihtyy myös elegantti 100 % Pinot Noir -rypäleestä valmistettu ranskalainen Gisselbrecht Crémant d*Alsace Blanc de Noirs Brut -kuohuviini. Kuohuviini on valmistettu perinteisellä menetelmällä eli "method champagne"- menetelmällä. Tämän kuivan, hedelmäisen ja hennon paahteisen kuohuviinin kuplat ovat pieniä ja hienorakenteisia. Tämä kuohuviini on kotonaan paitsi kalaruokien myös kasvis- ja äyriäisruokien sekä salaattien viininä. Mainio valinta myös pääsiäisen aperitiiviksi.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!