Parsa uunissa ja muut vinkit, miten parsa valmistetaan

Parsaa, ilmakuivattua kinkkua ja yhteensopivat valkoviinit.
11.04.2023

Parsaa neljällä eri tavalla

Parsa on ihanan monipuolinen raaka-aine, joten sen kaudesta keväällä ja alkukesästä voi ottaa kaiken ilon irti lukuisilla eri parsa-aterioilla. Parsaa voit valmistaa klassisesti keittämällä, pannulla paistamalla, uunissa paahtamalla ja grillissä. Yhteistä eri valmistustavoille on se, että parsa kypsyy nopeasti.

Nuorta kevätparsaa ei yleensä tarvitse kuoria. Riittää, että napsautat pestyistä parsoista puisevat tyvet irti – parsa katkeaa siitä kohtaa, missä se pehmenee syömäkelpoiseksi.

Parsan maussa on hieman karvautta, joten viiniltä parsa vaatii hapokkuutta ja mineraalisuutta. Myös muut reseptin ainekset vaikuttavat siihen, miten viini toimii parsan kanssa. Jos kaapistasi löytyy Alsacen Riesling, se on usein oikein loistava parsaviini. Hyviä parsaviinejä löytyy myös sauvignon blanceista, samppanjoista ja chardonnay-viineistä. 

Näillä vinkeillä ja resepteillä onnistut ja kokkaat kevän herkullisimmat parsahetket.

Tankoparsa uunissa

Erityisesti silloin, kun tarjoilet parsaa isommalle porukalle, on uunissa paahtaminen kätevä tapa kypsentää parsat. Laita vihreät parsat voideltuun uunivuokaan tai leivinpaperin päälle pellille. Pirskota parsojen päälle oliiviöljyä tai korvaa öljy pienillä voinokareilla. Mausta suolalla ja pippurilla. Paahda parsoja 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, eli kunnes ne saavat hieman väriä ja pehmenevät hieman, mutta ovat edelleen napakoita. 

Yksinkertaisimmin täydennät uunissa paahdetun parsan kokonaiseksi ruokalajiksi kääräisemällä parsat pekoniviipaleisiin niin, että parsan nuppu jää näkyviin. Nosta tällöin uunin lämpötila 250 asteeseen.

Uunissa paahdettujen tankoparsojen päälle voi myös ripotella parmesaania ja sitruunankuorta ennen tarjoilua.

Peggy Thomasin reseptissä parsat paahdetaan sitrusperunoiden päällä kypsennyksen loppuvaiheessa ja tarjoillaan ankanrinnan kanssa. Tälle aterialle suosittelemme viiniksi Castillo de Molinan Sauvignon Blancia. Se  on kansainvälisesti moneen kertaan palkittu ja voitti mm. Vuoden Viinit -kilpailun vuonna 2016. Vuoden Viinit 2022 -kilpailussa tämä upea valkoviini voitti sarjan Uuden maailman valkoviinit, hinta alle 13 € sekä palkittiin pronssimitalilla lajikesarjassa Sauvignon Blanc -viinit, hinta alle 13 €. Vuoden Viinit 2021 -kilpailussa viini voitti hopeaa lajikesarjassa "Raikas sauvignon", hinta alle 13 €. 

Parsan keittäminen

Keitetyn parsan voi tarjoilla pääruoaksi, mutta myös lisukkeena. Ahvenvartaiden ja keitetyn parsan kanssa suosittelemme chileläistä 9 Lives Inspiring Rieslingä. Se on eloisa ja viehättävä viini, jonka tuoksusta löytyy Rieslingille tyypillisiä aromeja: persikkaa, omenaa, sekä petrolisia ja hunajaisiakin aromeja. Tämä kuiva Riesling (sokeria 2 g/l) tasapainottaa hyvin annoksen bearnaisekastiketta, mutta sopii myös suomalaiselle järvikalalle.

Parsan eri valmistustavoille on yhteistä paitsi lyhyt valmistusaika myös parsan esikäsittely ennen valmistusta. Ensin parsat huuhdellaan kylmällä vedellä. Sen jälkeen katkaistaan parsan puumainen tyvi pois. Valkoinen parsa kuoritaan aina ja vihreä parsa, jos kuori tuntuu paksulta. Nuppuja ei kuorita. Innokkaimmilla parsakokeilla on parsan kuorimiseen tarkoitettu parsaveitsi, mutta perunankuorimaveitsellä pärjää oikein hyvin.

Parsa keitetään isossa kattilassa suolalla maustetussa vedessä. Parsa lisätään kattilaan vasta, kun vesi kiehuu. Keittoaika vaihtelee ja riippuu parsan paksuudesta. Valkoinen parsa kypsyy yleensä 10–15 minuutissa. Vihreä parsa valmistuu viidessä minuutissa ja oikein ohuet varret jo parissa minuutissa. Parsan kypsyyttä kannattaa kokeilla sen tyvestä vaikkapa cocktail-tikulla, ettei parsa pääse kypsymään vetiseksi. Napakat parsat valutetaan, kuivataan talouspaperilla ja tarjoillaan heti. 

Parsan grillaaminen

Pekka Terävän grillatun parsan reseptin juju on vinaigrette-kastike, jolla vihreät parsat maustetaan. Tälle parsaherkulle suosittelemme viiniksi Gisselbrechtiin luomurieslingiä. Gisselbrect Riesling Organic on raikas ja monipuolinen alsacelainen luomuvalkoviini, josta löytyy luonnetta ja alueelle typpillisiä piirteitä. 

Yleisesti ottaen grillaus on yksi helpoimmista tavoista kypsentää parsa täydellisen napakaksi. Vihreä parsa sopii grilliin valkoista paremmin. Kannattaa myös valita hieman paksumpia varsia, sillä niitä on helpompi käännellä ja käsitellä. Myös grillattu parsa saa jäädä napakaksi, joten grillaa kohtuullisella lämmöllä varren paksuudesta riippuen vain 2–3 minuuttia per puoli. Ennen grillausta varret kannattaa sivellä oliiviöljyllä.

Parsan paistaminen

Meriravun kanssa tarjoiltava, pannulla paistettu parsa on juhlaruokaa ja arjen luksusta. Pannulla paahtuvat ensin meriravun pyrstöt, joiden seuraan kokonaiset parsat lisätään. Suosittelemme tälle parsa-aterialle eleganttia ja raikasta Perrier-Jouët Grand Brut -samppanjaa. Sen maku on erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, viheromenainen, valkoherukkainen, kevyen yrittinen ja hennon paahteinen.

Monen mielestä juurikin pannulla paistettu parsa on parasta. Kuumenna ensin öljy tai voi-oliiviöljyseos, joka korostaa parsan omia aromeja. Lisää kuumaan öljyyn parsat ja kypsennä niitä muutama minuutti per puoli. Aika riippuu varsien paksuudesta ja kokonaisaika voi vaihdella viidestä kymmeneen minuuttiin. Pidä huoli, että paistetut parsat jäävät napakaksi. Riippuen siitä, miten pannulla paistetun parsan tarjoat, voit myös paistaa ensin vain varret ja lisätä nuput pannulle viimeisen parin minuutin ajaksi.

Vinkkejä tuoreen parsan valintaan ja säilytykseen

Vaikka parsaa saa nykyään kaupoista ympäri vuoden, on paras tuoreen parsan kausi keväästä juhannuksen paikkeille. Tuoreen parsan tunnistat kaupassa helposti suorasta ja napakasta varresta sekä siitä, että parsan nuppu on umpinainen. Koska parsa on herkkä kasvis, ei sitä kannata kotonakaan säilytellä pitkään, vaan kokata mahdollisimman pian.

Jos et valmista kaupasta ostamaasi parsaa heti, säilytä se jääkaapissa tai viileässä vihanneslaatikossa kosteaan keittiöliinaan käärittynä erillään etyleenejä tuottavista hedelmistä: omenoista, tomaateista ja banaaneista.

Kokeile myös näitä herkullisia parsareseptejä: parsarisottoa, parsapastaa sekä lisukkeena kalaruokien, kuten ahvenvartaiden seurassa. 

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!