Rapujuhlien juomat

Riesling-viinit, kuten 9 Lives tai Gisselbrecht, sopivat erinomaisesti ravuille.
Yksi viini-, kuohuviini- tai boolilasillinen on 12 cl. Rapujuhlien juomamääriä on helppo suunnitella, kun tietää, että yhdestä 0,75 litran viinipullosta saa 6–7 viinilasillista.
28.07.2022

Rapujuhlat - mitä juomaa valitsen?

Snapsit, olut sekä raikkaat ja hapokkaat viinit kuuluvat perinteisiin rapujuhliin, ja vaihtoehtoja on valtavasti. Millainen on hyvä rapuviini, ja kuinka paljon juhliin pitäisi varata juotavaa? 

Rapujuhlien juomavalinnoissa voi hyvin olla luovakin, sillä merellinen makumaailma antaa mahdollisuuksia monenlaisiin juomavalintoihin. Voit kilistää ylellisesti samppanjalla, nauttia tyylikästä ja laadukasta valkoviiniä, valita rapujen väriin kauniisti sointuvan roseen tai tarjota rennosti vaikkapa boolia. Vieraille on myös huomaavaista varata alkoholittomia vaihtoehtoja. Olipa rapujuhliesi budjetti pieni tai suuri, tämän jutun vinkeillä löydät laadukkaat viinit juhlaasi.

Valkoviinit ravuille

Kun tarjoat rapujuhlissa valkoviiniä, valitse viini Alkon makukategoriasta Vivahteikas ja ryhdikäs tai Pirteä ja hedelmäinen. Perinteiseen kattaukseen, joka rakentuu keitettyjen rapujen, tillin ja paahtoleivän ympärille, kannattaa valita kuiva viini.

Rapuviinin tärkein ominaisuus on hapokas raikkaus. Hyviä rapuviinirypäleitä ovat Riesling, Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner ja viileiden alueiden Chardonnay. Näissä viineissä on mineraalien, sitrusten, yrttien ja raikkaiden hedelmien aromeja

Sen sijaan todella rotevat, voiset ja paahteiset, tammitynnyrissä kypsyneet valkoviinit ovat ravuille liian voimakkaita. Terästankeissa kypsyneet valkoviinit ovat hyviä juomia rapujuhliin, sillä nuorehkot tankkiviinit ovat raikkaampia kuin pitkään tammitynnyreissä kypsyneet viinit.

Kuohuviinit rapujuhlaan

Samppanjat ja kuohuviinit ovat erinomainen valinta rapujuhliin. Kuohuvaa voi tarjota alkumaljana tai nauttia läpi aterian.

Rapujuhliin kannattaa valita raikas, hapokas ja keskivahva kuohuviini. Hyviä vaihtoehtoja löytyy näissäkin juomissa Alkon makukategorioista Pirteä ja hedelmäinen sekä Vivahteikas ja ryhdikäs. Tämän tyylisissä kuohuviineissä on raikasta hapokkuutta, joka on rapuviinin tärkein ominaisuus. Hedelmäisissä kuohuviineissä on nimensä mukaisesti hedelmien aromeja, vivahteikkaissa kuohuviineissä taas mineraalisuutta ja sitruunaisuutta.

Raikas kuohuviini ei peitä ravun hentoa makeutta ja tillin aromia, mutta se raikastaa suolaista ruokaa. Hapokkuus tasapainottaa myös rasvaisia lisukkeita, kuten perunasalaattia. Sen sijaan kovin paahteinen ja tamminen kuohuviini voi peittää simppelit maut.

Roseeviinit rapujuhlaan

Punainen on rapujuhlien perinteinen teemaväri, jota voi noudattaa myös juomissa. Roseeviinit ovat erinomaisia rapuviinejä. Niissä on hapokkuutta ja kevyttä mausteisuutta, ja aromit sopivat rapujen, tillin ja kasvislisukkeiden makuun. 

Myös roseesamppanja ja roseekuohuviini sopivat rapujuhliin. Kuohuvat roseet ovat marjaisia, hapokkaita ja raikkaita eli täydellisiä rapuviinejä. Roseeviinistä ja roseekuohuviinistä voi tehdä myös boolin tai cocktaileja, jotka sopivat rapujuhlien väreihin. Lisää ainekset laseihin tai boolimaljaan varovasti, jotta kuohuviinin kuplat eivät karkaa.

Laadukas hanaviini ravuille

Jos juhlijoita on paljon, hanaviini on hinta-laatusuhteeltaan hyvä vaihtoehto. Yhdessä hanapakkauksessa on neljän viinipullon verran viiniä, mutta hanaviinin litrahinta on pääsääntöisesti edullisempi kuin pulloviinin. Hanaviini on myös helppo pakata autoon, reppuun tai veneeseen ja kuljettaa juhlapaikkaan, eikä luontoon jää sirpaleita.

Tarjolla on huippulaadukkaita hanaviinejä, jotka sopivat sekä seurusteluun että ruokaviineiksi. Valitse rapujuhlien hanaviini samalla periaatteella kuin valkoviini tai rosee: viinin pitää olla raikas ja hapokas, ei voimakkaan tamminen.

Kuinka paljon rapujuhliin pitää varata juomia?

Gimlet-drinkki.

Yksi viini-, kuohuviini- tai boolilasillinen on 12 cl, väkevä viiniannos 8 cl ja snapsi- ja avecannos 4 cl. Rapujuhlien juomamääriä on helppo suunnitella, kun tietää, että yhdestä 0,75 litran viinipullosta saa 6–7 viinilasillista. Juhlajuomia kannattaa varata näin paljon:

● 1 alkumalja per vieras

● 1–2 snapsiannosta per vieras

● 1–2 viini/boolilasillista/cocktailia per tunti per vieras

● 1–2 vesi/mineraalivesi/limonadilasillista per tunti per vieras

● 1 annos väkevää jälkiruokaviiniä (kuten portviiniä) per vieras

● 1 annos väkevää avec-juomaa (kuten konjakkia) per vieras

 

Tarjoile rapujuhlien juomat kylminä

Mitä kevyempi viini, sen viileämpänä se tulee tarjoilla. Oikeat tarjoilulämpötilat viineille ja muille juomille ovat:

● Snapsi jääkaappikylmänä eli 5–8 °C

● Kuiva valkoviini 10–12 °C

● Kuiva roseeviini 10–12 °C

● Samppanja ja kuohuviini jääkaappikylmänä eli 5–8 °C

● Booli, vesi, limonadi, kivennäisvesi ja mehu jääkaappikylmänä tai viilennettynä eli 5–10 °C

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!