Sienet ja viini x 4

Sienet, sienireseptit ja viinisuositukset sienille.
Kuva: Sari Spåra
05.09.2022

Sienet ovat syksyn lähiruokaa parhaimmillaan. Millainen viini sienien seuraan kannattaa valita riippuu sienilajista, ja erityisesti siitä, miten sienet valmistat tai mitä sienten rinnalla lautaselta löytyy. Herkullisia vaihtoehtoja sieniviiniksi löytyy niin puna- kuin valkoviinien ystäville.

Tästä artikkelista löydät syksyn sienisadon seuraksi neljä Vuoden Viinit 2022 -kilpailussa palkittua laatuviiniä sekä helpot ohjeet sieniherkkujen valmistamiseen. Joten saappaat jalkaan ja sienimetsälle.

Kokeile tattirisotolle Chardonnayta

Sienet ovat mahtavan monikäyttöinen raaka-aine keittiössä, ja sopivat arkiruokiin ja viikonlopun herkutteluun. Sienten maku vaihtelee lajista riippuen kantarellin hennommasta mausta aina loppusyksyn suppilovahveroiden ja mustien torvisienten voimakkaaseen makuun.

Jos kaapistasi löytyy laadukas uuden maailman Chardonnay, kannattaa viinin seuraksi ruokapöytään pyöräyttää kermaista herkkutattirisottoa. Herkkutateissa on upea maanläheinen, aavistuksen metsäinen ja mieto aromi. Sen seuraan, hieman paahteisessa Castillo de Molina Gran Reserva Chardonnay -valkoviinissä on juuri sopivasti monikerroksisuutta, rakennetta, pehmeyttä, hedelmäisyyttä ja kermaisuutta. Mitä laadukkaampia raaka-aineita käytät, sitä upeamman makuisen risoton saat. Siksi suosittelemme, että lorautat myös risottoon tätä Vuoden Viinit 2022 -kilpailussa palkittua laatuviiniä. 

Vinkki punaviinin ystävälle: Myös raikkaat Pinot Noirit ovat hyviä sienirisottoviinejä.

Paistetuille sienille raikas Pinot Noir

Jos olet punaviinin ystävä, ja saanut mahtavan sienisadon, niin valmista sienet paistamalla tai grillaamalla. Tällöin saat miedompienkin sienten makuun mukavaa täyteläisyyttä. Näin valmistettujen sienten seuraan tyyliltään kevyet ja raikkaat Pinot Noir -punaviinit ovat hyvä valinta.

Vuoden Viinit -kilpailun kestomenestyjä Castillo de Molina Gran Reserva Pinot Noir on raikas ja marjaisa punaviini. Se on itse asiassa erinomainen paitsi sienille myös muille syksyn antimille, kuten riistalinnuille ja satokauden juureksille. Viini sopii hienosti myös sienillä höystettyjen pataruokien sekä sienipastan seuraan.

Elegantti ja kevyt Tayu 1865 Pinot Noir on myös nappivalinta sieniviiniksi. Tayun tuoksusta ja luonteikkaasta mausta löytyy runsaasti aromeja ja marjaisuutta, muun muassa maamaisuutta, jotka tukevat sieniruokien makua. Tätä viiniä kannattaa kokeilla myös sienipiirakoiden seurassa lauantai-illan päätteeksi. Vuoden Viinit 2022 -kilpailussa Tayu palkittiin omassa sarjassaan kunniamaininnalla.

Voimakkaan makuiset sienet ja viini

Voimakkaamman makuiset sienet, kuten myöhäissyksyn suppilovahverot tai ruoat, joissa käytetään tryffeliä, vaativat viiniltä aavistuksen enemmän voimakkuutta. Tällöin hyvä valinta on vivahteikkaampi punaviini tai runsas ja paahteinen valkoviini kuten Jacob’s Creek Double Barrel Chardonnay.

Jacob's Creek Double Barrel Chardonnay -valkoviinin maku on kuiva, hapokas, kevyen paahteinen ja siitä löytyy runsaasti hedelmäisyyttä. Laatuviini on palkittu Vuoden Viinit -kilpailussa 2021 ja 2022 kunniamaininnalla. Jacob’s Creek Double Barrel Chardonnay on mainio viini myös silloin, kun tarjoat sienten seurassa rasvaista kalaa, kanaa tai jopa possua.

Kun metsä antaa parastaan, on mahtava lähteä sienijahtiin. Muistathan, että koriin kannattaa kerätä vain niitä sieniä, jotka varmasti tunnistat.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!