Valkoviini joulupöydän kalalle

Laadukkaat valkoviinit joulun kalapöytään.
Joulupöydän kaloille kannattaa valita vain laadukkaita valkoviinejä ja vaikkapa samppanjaa, sillä kalan hienostuneet aromit ansaitsevat hienostuneen makuisia viinejä.
20.12.2022

Laatuviinejä joulukaloille

Monelle meistä joulu ei ole joulu ilman monipuolista kalapöytää. Graavilohi, graavattu siika, mäti, silakat, silli, kalaterriini, jouluhauki sekä lämpimät kalaruoat kuuluvat kaikki perinteiseen suomalaiseen jouluun. Kalaruokien moninainen ja hienostunut makupaletti pääsee entistä paremmin oikeuksiinsa, kun ne yhdistetään laadukkaan valkoviinin, kuohuviinin tai samppanjan seuraan. Näistä samppanja toimii upeasti läpi koko jouluaterian alkumaljasta jälkiruokaan asti.

Kun valitset kalaviiniä, kiinnitä huomiota viinin hapokkuuteen. Hapokkuus pehmentää kalaruokien usein hieman etikkaisia ja rasvaisia makuja ja tasapainottaa kokonaisuutta. Riesling-viinit ovat perinteisiä vähärasvaisten kalojen seuralaisia ja esimerkiksi chileläinen 9 Lives Inspiring Riesling on nappivalinta siialle. Se maistuu upeasti myös vaaleiden linturuokien parina ja on myös ihana seurusteluviini. Eurooppalaisten viinien ystävälle suosittelemme Gisselbrecht Riesling Organic -luomuvalkoviiniä. Raikkaan makuinen viini tulee Alsacesta ja siitä löytyykin mukavasti luonnetta sekä alueelle tyypillisiä piirteitä. Sen kuivassa maussa on persikkaa, kevyesti ananasta, sitruunaa sekä hentoa kukkaisuutta. Erinomainen viini joulun kalapöytään sekä äyriäisille. 

Graavilohi on kalaruoista monelle joulupöydän kunkku. Lohi on rasvainen kala, ja se rakastaa vivahteikasta ja ryhdikästä valkoviiniä, jossa on luonnetta. Esimerkiksi Gisselbrechtin Riesling Gran Cru Munchberg on tyylikäs huippuviini, joka on saanut Viinilehdeltäkin täydet viisi tähteä ja hinta-laatusuhteen osalta maininnan "edullinen ostos". Ja jos tarjoat joulupöydässäsi myös mausteisia makkaroita, on tämä ranskalainen laatuviini upea valinta myös niille. Vuoden Viinit 2021 -kilpailussa palkitusta Jacob's Creek Organic Chardonnay -luomuviinistä löytyy myös upeasti hapokkuutta ja ryhtiä graavilohen ja rasvaisten kalojen seuraan. Lisäksi tämä ruokapöydän moniottelija sopii hienosti myös kinkun kaveriksi. Molempia valkoviinejä voit tarjota myös vaikkapa kylmäsavulohen seurassa. 

Alkoholittomista viinivinkeistämme kalapöydässä toimivat Jacob's Creekin UnVined -sarjan viinit. 

Arvokaloille samppanjaa

Kuohuviineistä joulun kalapöytään kannattaa valita raikkaan hedelmäisiä ja aavistuksen makeahkoja, kuivia tai puolikuivia viinejä. Samppanjoiden suhteen monitahoiset, tasapainoiset ja ryhdikkäät nautiskeltavat toimivat kalaruokien kanssa aina upeasti. Ja nostattavathan iloisesti kuplivat arvoviinit jo olemuksensa puolesta joulun tunnelmaa pikku riikkisen pirskahtelevammaksi.

Klassikkosamppanja G.H. Mumm Cordon Rouge toimii erityisen hyvin kala- ja äyriäisruokien viininä. Sen runsas hapokkuus taittaa hyvin myös kalan kanssa tarjottavia kermaisia kastikkeita. Hienostuneen paahteinen ja elegantti Perrier-Jouët Grand Brut -samppanja on paitsi tyylikäs maljajuoma myös upea valinta rasvaisten kalaruokien sekä mädin seuraan. Ja jos haluat todella panostaa, on valintasi kalapöytään ikoninen luksussamppanja Perrier-Jouët Belle Epoque. Se on täydellinen valinta täydellisiin hetkiin, jotka halutaan muistaa.

Kaikki vinkit jouluun samasta paikasta

Kokosimme yhteen osoitteeseen mahtavan Kaikki joulun vinkit - kokonaisuuden, josta löydät monipuolisen kattauksen viinivinkkejä, drinkki- ja ruokareseptejä sekä vinkkejä herkullisiin itsetehtyihin ruokalahjoihin. Näillä vinkeillä onnistut varmasti.

Ja tiesithän, että Alkon verkkokaupasta voit kätevästi tilata kaikki saatavilla olevat viinit mihin tahansa Alkoon sekä omaa joulupöytääsi varten että lahjaksi? Tilauksesi on perillä 4–5 arkipäivässä valitsemassasi myymälässä. Tutustu siis rauhassa vinkkeihimme, tee elämästä helppoa ja tilaa viinit ja muut juomat suoraan haluamaasi myymälään. Myös pullopostina lahjaksi ystävälle. 

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!