Syksyn parhaat sienireseptit

Syksyn parhaat sienireseptit
21.08.2023

Syksyn sienisato on nyt parhaimmillaan. Sienet saa tuoreimmillaan lähtemällä metsään ja poimimalla ne itse, mutta myös torit ja kauppojen vihanneshyllyt ovat pullollaan metsän antimia.

Poimi tästä neljä helppoa sienireseptiä ja herkuttele.

Tattiraviolit, tattivaahtoa ja kesäkurpitsarullat

Ohje 4:lle
Resepti: Alex Nurmi

400 g pastataikinaa tai tuorepastalevyjä
600 g tuoreita tatteja
1 keltasipuli
2 dl kuohukermaa
0,5 dl valkoviiniä
1 kesäkurpitsa
100 g miniluumutomaatteja
50 g salaattia
Suolaa
Mustapippuria

  1. Paista tatit sekä sipuli pannulla ja mausta ne suolalla sekä pippurilla.
  2. Ota 1/3 seoksesta sivuun ravioleja varten ja kaada loppupaistos kattilaan, johon lisäät kerman sekä valkoviinin.
  3. Valmista pastataikinasta ja tattipaistoksesta ravioleja ja kypsennä ne suolalla maustetussa vedessä.
  4. Kuumenna kattilassa oleva tattiseos ja soseuta se sauvasekoittimella kuohkeaksi vaahdoksi. Tarkista maku ja lusikoi sitä ravioleiden päälle.
  5. Paista lisäkkeeksi kesäkurpitsasiivuja, sieniä sekä miniluumutomaatteja.
Sienirisotto valkoisella lautasella

Sienirisotto à la Alex

Resepti: Alex Nurmi

200 g risottoriisiä
1 L metsäsieniä viipaloituna
1 salottisipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 dl Castillo de Molina Reserva Chardonnay -valkoviiniä
n. 4 dl kasvislientä
1 dl parmesanjuustoa raastettuna
1 dl ruohosipulia ja/tai basilikaa hienonnettuna
3 rkl oliiviöljyä
Suolaa
Mustapippuria

  1. Kuumenna öljy kattilassa.
  2. Lisää riisit ja sipulit, ja kuullota niitä kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi.
  3. Sekoita joukkoon viipaloidut sienet ja kuullota vielä hetki.
  4. Kaada sekaan viini ja anna nesteen haihtua.
  5. Lisää kasvisliemi pienissä erissä välillä haihduttaen. Kypsennä kunnes riisi on napakan kypsää.
  6. Mausta risotto parmesan-juustoraastella, tuoreilla yrteillä, suolalla ja mustapippurilla.

Viinisuositukset

Valkosipulipaistettu poron filee juureksilla ja sienikastikkeella

Ohje 4:lle
Resepti: Ab Chipsters Food Oy

Valkosipulipaistettu poron file
600 g poron ulko- tai sisäfilettä
Valkosipulia
Voita
Suolaa
Mustapippuria

Paahdetut juurekset
400 g lohkottuja perunoita
200 g lohkottuja porkkanoita
1 rkl öljyä
1 oksa rosmariiniä
Suolaa
Pippuria

Herkkusienikastike
5 dl viipaloituja herkkusieniä
1 dl hakattua keltasipulia
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kermaa
2 dl maitoa
Voita
Suolaa
Pippuria

Valkosipulipaistettu poron filee
Ruskista poron filee voissa ja hienonnetussa valkosipulissa. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita filee sen jälkeen uunivuokaan ja paista uunissa 125 asteessa, kunnes lihan sisälämpötila on 56 astetta.

Paahdetut juurekset
Aseta perunat, porkkanat ja rosmariini uunivuokaan ja kaada öljy päälle. Paahda uunissa 200 asteessa kunnes juurekset ovat pehmeitä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Herkkusienikastike
Ruskista herkkusieniä voissa, kunnes neste on hävinnyt. Lisää sipuli. Sirottele jauhot ja lisää kerma ja maito. Keitä sopivan paksuksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Karitsan potkaa ja tattirisottoa valkoisella lautasella, ruokakuva

Karitsan potkaa ja tattirisottoa

Ohje 4:lle
Resepti: Alex Nurmi

Haudutettu karitsan potka
4 kpl karitsan potkaa
1 dl tuoreita yrttejä (esim. timjamia, minttua, rosmariinia)
1 rkl suolaa
2 L lihalientä
4 laakerinlehteä

Portviinikastike
2 dl portviiniä
2 dl demi glacea
1 dl paistolientä

Tattirisotto
200 g risottoriisiä
400 g tatteja viipaloituna
2 isoa keltasipulia
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 dl oliiviöljyä
5 dl valkoviiniä
1 dl kasvis- tai kanalientä
1 dl mascarpone-juustoa
Suolaa
Mustapippuria

Haudutettu karitsan potka
Suolaa raa’at lihat ja pyörittele ne yrteissä. Anna maustua 2 tunnin ajan. Paista paistinpannulla lihassyyt kiinni ja nostele potkat uunivuokaan lihaliemen kanssa johon lisäät laakerinlehdet. Hauduta 140 c uunissa 4 tunnin ajan.

Portviinikastike
Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä niin kauan kunnes puolet nesteestä on haihtunut. Tarkista maku ja tarjoile lihan kanssa.

Tattirisotto
Kuumenna oliiviöljy kattilassa. Paista sienet ja sipulit öljyssä ja lisää risottoriisit joukkoon. Kuullota seosta kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Kaada sekaan viini ja anna nesteen haihtua. Lisää kasvisliemi pienissä erissä, välillä haihduttaen. Kypsennä, kunnes riisi on napakan kypsää. Mausta risotto tuoreyrtillä, suolalla sekä mustapippurilla ja viimeistele lopuksi mascarponella.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!