Viiniraati | Ihanimmat samppanjat ja kuohuviinit häihin

Viiniraati | Ihanimmat samppanjat ja kuohuviinit häihin
26.06.2020

Häät ovat yksi elämän tärkeimmistä juhlista, joihin viini valitaan huolella. Parhaimmillaan kuohuvaa voi juoda alkumaljana, läpi aterian sekä illalla drinkkien ja boolin muodossa.

Kuohuvan pitää sopia ruokiin ja häiden teemaan

Hääruoka vaatii viiniltä paljon. Hinta-laatusuhteen on oltava kohdillaan, sillä täytettäviä maljoja on paljon. Jos kuohuvaa juodaan läpi aterian, viinin pitää sopia sekä salaateille, kaloille että lihoille.

Myös häiden teema pitää huomioida. Cava sopii espanjalaisia tapaksia sisältävään buffetiin, vaaleanpunainen kuohuva taas häihin, joiden teemaväri on pinkki. Kesähäissä on mukava skoolata omenaisella proseccolla, josta voi loihtia myös kukkasilla ja marjoilla koristeltua boolia.

Hääkakku

Alkumaljaksi, ruokaviiniksi vai booliksi bileisiin?

Viiniraatimme sai hauskan tehtävän: leikimme olevamme häissä! Minun lisäkseni hääviinejä maistelivat Pilvilinnan Anna, Optimismia ja energiaa -Katja ja Viikonloppukokki.

Viinejä maisteltiin monenlaisen suolaisen kanssa, esimerkiksi lohen, kuhan, salaattien, lihojen ja juustojen. Leivoin kinuskin makuisesta vanukkaasta makean hääkakun, jonka pinnalla oli suolaisia popcorneja.

Testasimme kaksi samppanjaa, neljä normaalikokoista kuohuviiniä ja kaksi 37,5 senttilitran pulloon pakattua kuohuviiniä. Arvioimme, miten hyvin viinit sopisivat alkumaljoiksi ja erilaisten ruokien kanssa. Mietimme myös, millaisiin teemahäihin viinit sopisivat, ja voisiko viineistä tehdä drinkkejä tai boolia iltabileisiin.

Monipuolisimmat voittivat

Samppanjoista suosikkimme oli Perrier-Jouët Grand Brut, joka toimii sekä alkumaljana että läpi aterian. Viini sopii vaalealle rasvaiselle kalalle ja lihalle ja suolaiselle ruoalle. Kuplat säilyivät hyvin pullon avaamisen jälkeen, mikä on plussaa isoissa häissä, joissa on odottelua.

Isoihin pulloihin pakatuista kuohuviineistä ykköseksi nousi Campo Viejo Cava Brut Reserva. Viini toimi sekä salaattien että rasvaisempien lihojen ja kalojen kanssa. Yhdisteltävyytensä ansiosta cava toimisi buffetissa, jossa on monenlaisia makuja.

Pienistä kuohuviinipulloista ihastuimme puolikuivaan Hola! Cava Seco Roséseen, jonka pieni makeus sopi hyvin rasvaisiin juustoihin, kaloihin ja lihoihin. Makeus ei kuitenkaan tehnyt viinistä esanssista, vaan aromi oli tyylikäs. Ihastelimme romanttista pulloa ja viinin punertavaa sävyä.

Häiden Samppanjat:

Hääviiniraati - häiden samppanjat

 

G.H. Mumm Cordon Rouge Brut

G.H. Mumm -samppanjatalon tunnetuimman viinin rypäleitä ovat Pinot Noir, Pinot Meunier ja Chardonnay. Väriltään samppanja on kirkkaan kullankeltainen. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen ja omenainen, maku erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen ja tasapainoinen.

Kommentit:

”Neutraali tuoksu ja maku. Takuuvarma valinta sekä alkumaljaksi että aterialle. Pullo on tyylikäs ja luo sellaisen olon, että tämä on tärkeä päivä.”
”Kuivuus ja sitruksisuus sopivat kalaan ja kasviksiin. Sopisi juomaksi raikkaalle hääaterialle, jolla on kalaa tai kasvisruokaa, salaatteja ja pehmeitä juustoja.”
”Sopii jälkiruokaan, jossa on hiukan kirpeyttä, esimerkiksi sitruunaa tai limeä. Välimerellisten häiden viini.”

Perrier-Jouët Grand Brut

Parhaan laatuluokan samppanjan eli cuvéen rypäleitä ovat Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier. Sekoituksesta 15 prosenttia on edellisten vuosikertojen laatuviinejä eli reservejä. Väri on vaalean kullankeltainen. Tuoksu on raikas, hieman briossinen ja vaniljainen. Maku on erittäin kuiva, hapokas, viheromenainen ja hennon paahteinen.

Kommentit:

"Kaunis väri ja ihana tuoksu. Kuplii pitkään ja pirtsakasti. Alkumaljassa säilyy arvokkuuden tuntu, vaikka juomien tarjoilussa isolle joukolle kestäisi."
”Hyvä samppanja suolaiselle porsaanlihalle tai siipikarjalle, salaateille, melonille ja makeisille. En yhdistäisi voimakkaisiin mausteisiin tai hapokkaisiin sitrushedelmiin.”
”Ylellinen viini häihin, joissa ruoka tarjoillaan annoksina. Klassisen ranskalaisen ja välimerellisen ruoan samppanja.”

Häiden Kuohuviinit 75 senttilitran pulloissa:

 

Campo Viejo Cava Brut Reserva

Perinteisellä cava-menetelmällä valmistetun viinin rypäleitä ovat Xarello, Macabeo ja Parellada. Väri on vaalean kullankeltainen ja tuoksu kypsän hedelmäinen, pähkinäinen ja hieman paahteinen. Maku on erittäin kuiva ja hapokas, sitruksinen, päärynäinen ja kevyen paahteinen.

Kommentit:

”Tuoksusta erottuu paahteisuutta ja hieman pähkinää. Nämä aromit yhdistyvät mielessäni ylellisyyteen, joten tämä olisi astetta parempi alkumalja.”
”Pyöreytensä ansiosta viini pärjää rasvaisille ruoille, kuten lohelle ja majoneesikastikkeelle. Sopisi häämenuseen, jossa pääruokana on kalaa tai siipikarjaa tai jokin tuhti, kermainen kasvisruoka.”
”Hyvä viini juustojen ja makeiden kanssa. Toimisi läpi menun jälkiruokiin asti.”

Gisselbrecht Cremant d’Alsace Blanc de Noirs Brut

Elegantti kuohuviini on valmistettu vain tummakuorisista Pinot Noir -rypäleistä. Väri on kirkas ja vaalea kullankeltainen, kuplat pieniä ja terhakkaita. Tuoksu on raikas, hennon paahteinen ja hedelmäinen, maku erittäin kuiva, hapokas, hedelmäinen ja kevyen paahteinen.

Kommentit:

”Monipuolinen ja laadukas kuohuviini, joka sopisi sekä alkumaljaksi että raikkaan buffetin ruokaviiniksi. Puutarhan tuoksu. Kesähäiden viini.”
”Toimi mainiosti kuhachevichen, avokadon, sitruunan ja chiliripauksen kanssa. Yllätyin positiivisesti siitä, että viini kesti pienen tulisuuden.”
”Yhdistäisin tämän kasvis-kalabuffetiin, mutta en raskaisiin liharuokiin. Sopisi sitruksiselle jälkiruoalle, kuten hedelmäsorbetille ja sitruuna-macaroneille.”

Häiden Kuohuviini 37,5 senttilitran pullossa:

Hola! Cava Seco Rosé

Tyylikäs cava on valmistettu Macabeo, Xarello ja Pinot Noir -rypäleistä. Väri on vaaleanpunainen. Tuoksussa on mansikkaa, vadelmaa ja kirsikkaa. Maku on puolikuiva, hapokas, metsämansikkainen, kypsän vadelmainen ja hennon kirsikkainen.

Kommentit:

”Hedelmäinen tuoksu ja puolikuiva maku. Väri on kellertävämpi kuin oletin pullon perusteella, mutta kaunis. Tätä väriä kuvataan morsiuspukuliikkeissä samppanjan sävyksi.”
”Pieni makeus sopii suolaiselle ja rasvaiselle ruoalle, kuten porsaanlihalle, leikkeleille ja rasvaisille juustoille. Sitoo makuja yhteen.”
”Romanttinen pullo ja punertava viini sopivat häihin. Yhdistäisin menuseen, jossa on salaattien lisäksi rentoa ja rasvaista grilliruokaa.”

Teksti ja kuvat: Janica Brander

Janica Brander ihmettelee Tamperetta, juo viskiä ja palkitsee itsensä ravintola-illallisilla. Filosofista pohdiskelua ja älyvapaata lätinää kaikesta ruokaan, ravintoloihin ja elämään liittyvästä lisää Janican Savusuolaa-blogissa.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!