Vuoden viinit 2023 -kilpailussa palkitut viinit

Vuoden viinit 2023 -kilpailussa palkitut viinit
25.05.2023

Vuoden viinit 2023 -kilpailu on käynnissä, ja Juomavinkin viinit palkittiin laajasti kilpailun alkusarjoissa.

Kevään 2023 Vuoden Viinit -kilpailu on ennätyksellisen laaja. Siihen ilmoitettiin hiukan yli 1000 viiniä, jotka jakautuvat 27 kilpailusarjaan ja lajikkeiden mukaisiin erikoissarjoihin.

Vuoden 2023 kilpailun tuomaristoon oli valittu laaja joukko kokeneita viiniharrastajista sekä viinialan ammattilaisia. Viinit maistettiin sokkona, tuomarit tietävät vain maistettavan sarjan. Voidaankin sanoa, että Vuoden Viinit -mitali kertoo, että valitessasi palkitun viinin tiedät, että kyseessä on hyväksi arvoitu viini omassa kategoriassaan.

Vuoden Viinit 2023 kultamitalistit

Kultamitaleita niittivät erityisesti Juomavinkin kiinnostavat valkoviinit. Moselland Goldschild Riesling Trocken 2020 voitti sarjansa Euroopan valkoviinit, 13–18 euroa. Se on Viinilehden luonnehdinnan mukaan harmoninen ja laadultaan erinomainen neljän tähden viini. Se on valmis juotavaksi, mutta sitä voi myös varastoida vielä vuosia. Moselland Goldschild Riesling Trocken -valkoviini on loistava seuralainen vaaleiden kalaruokien ja äyriäisten kanssa.

Toinen Moselland-viinitalon Riesling, von Grossen Lagen, voitti sarjan Rieslingit, alle 13 euroa.

Yksi suomalaisten suosikkiviinitaloista, Jacob’s Creek, voitti Organic Chardonnay -viinillään sarjan alle 13 euron luomuvalkoviinit, ja vuoden 2021 Barossa Signature Cabernet Sauvignonillaan oman rypäleensä sarjan alle 13 euron viineissä.

Jacob’s Creek Organic Chardonnay on niittänyt mainetta aiempienkin vuosien kilpailuissa sekä Chardonnay-viinien että luomuviinien sarjoissa. Se sopii etenkin kalapöytään lohen tai muun rasvaisen kalan kanssa, mutta se on hyvä valkoviini myös possulle, kanalle ja noutopöytään.

Jälkiruokaviineissä kultaa nappasi Valdespinon Oloroso Sherry. Tämä Pedro Ximénez- ja Palomino-rypäleistä solera-menetelmällä valmistettu kahvinruskea ja puolimakea sherry on loistava kumppani Stiltonin kaltaisille sinihomejuustoille tai Manchegolle ja muille kypsille juustoille.

Mateus niitti hopeaa ja pronssia

Portugalilaisikoni Mateus pääsi kahdella viinillä tämän vuoden kisan mitalisijoille. Mateus Rosé Original sijoittui hopealle sarjassa Euroopan Roseeviinit, alle 13 euroa, ja puolimakea roseekuohuviini Mateus Sparkling Rosé Demi-sec puolestaan nappasi pronssisijan sarjassa Rose-kuohuviinit, alle 13 euroa.

Kilpailumenestys kevään kynnyksellä onkin omiaan muistuttamaan näiden viinien ansaitsemasta paikasta niin juhlamaljoissa, kesäisenä aperitiivina tai salaattien ja merenherkkujen kanssa.

Kunniamaininnat

Muutaman voiton lisäksi Jacob’s Creekin viinit noteerattiin myös sarjassa Uuden maailman punaviinit, yli 18 euroa, jossa Jacob’s Creek Double Barrel Cabernet Sauvignon 4th vintage sai kunniamaininnan.

Kunniamaininnan arvoisiksi tuomaristo näki myös Castillo de Molinan Gran Reserva Sauvignon Blancin ja Gran Reserva Chardonnayn, molemmat sarjassa alle 13 euron uuden maailman valkoviinit.

Castillo de Molinan Gran Reserva Sauvignon Blanc onkin moneen kertaan palkittu viini, sillä se on voittanut muun muassa Vuoden Viinit -kilpailun vuonna 2016, ja vuoden 2022 kilpailussa se voitti sarjan Uuden maailman valkoviinit, hinta alle 13 € ja palkittiin pronssimitalilla lajikesarjassa Sauvignon Blanc -viinit, hinta alle 13 €. Vuoden Viinit 2021 -kilpailussa viini voitti hopeaa lajikesarjassa "Raikas sauvignon", hinta alle 13 €. 

Kunniamianinnan sai niin ikään väkevöityjen viinien sarjassa Valdespino-bodegan Cream Sherry. Se on valmistettu Palomino-, Pedro Jiménez - ja Moscatel -rypäleistä, ja sen upea, pahteisen taatelinen ja viikunainen maku sopii esimerkiksi kuivattuja hedelmiä sisältävän kuivakakun tai taateli-suklaakakun kanssa. Toki nämä täyteläiset, makeat sherryt toimivat itsessäänkin jälkiruokana.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!