Laskiaisena eletään punssisesonkia

28.02.2011

Punssi on perinteikäs juhlajuoma, jota Suomessa nautitaan erityisesti laskiaisena. Harva meistä kuitenkaan tietää miten punssi kulkeutui aikoinaan pohjolaan.

Laskiaisena punssi on osa perinneherkkuja siinä missä hernekeitto ja laskiaispullatkin. Laskiaismäessä punssi maistuu parhaalta noin 40 asteiseksi lämmitettynä, mutta sen voi tarjoilla myös hyvin jäähdytettynä.

Punssi on saanut alkunsa merimiesten mukana trooppisilta alueilta pohjoiseen kulkeutuneesta eksoottisesta juomasta. Punssin sydän on arrakki-viina, joka perinteisesti valmistetaan palmun mehusta, yrteistä, riisistä ja melassista käyttämällä ja tislaamalla. Punssia nautittiin ensimmäisen kerran pohjolassa, kun vuonna 1733 Göteborgin satamaan purjehti Ruotsin itä-intialaisen kauppakomppanian alus täydessä arrakkilastissa. Punssi syntyy, kun arrakki yhdistetään veden, väkiviinan ja sokeriliemen kanssa ja säilötään tammiastiaan.

Punssia pidetään ainoana ruotsalaisena alkoholikeksintönä ja se kuuluukin erottamattomasti ruotsalaisiin juhliin. Suomessa punssia on perinteisesti nautittu kahvin avecina - mieluiten juomalaulun säestyksellä. Kokeilunhaluisille vinkiksi: punssin maku sopii erittäin hyvin suolaisten ja aromikkaiden sinihomejuustojen kanssa. Kannattaa kokeilla myös espresson ja mantelikorppujen kera.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Juomavinkin uutiskirje!